Nemme syltede ferskner med vanilje.

Gå til opskrift

Jeg kommer måske ikke fra det mest gastronomiske hjem i verden. Vi har altid spist godt, for min mor laver virkelig god sovs. (Ja, det ses). Men sådan noget som desserter er ikke noget vi har gjort sådan rigtigt meget i. Det synes jeg ikke rigtigt at kunne huske i hvert fald. Min mor arbejdede om aftenen og min far om dagen. Sådan en rimeligt uselvisk ting, som gjorde at vi faktisk aldrig er blevet passet så meget ude. Der var lige et par timers overlap, som vi brugte hos naboerne, men vi har ikke været sådan i institution. Nu får jeg det til at lyde som om det var et helt andet årtusinde, men det var det faktisk også – Der i 1980erne. (Og lige en reminder til mig selv om at jeg faktisk er blevet temmeligt gammel efterhånden).

Men i hvert fald så havde mor altid lavet mad om dagen, som vi varmede om aftenen. Og her kunne vi så også nogle gange lige snige en dessert ind i form af de der syltede frugter fra dåse. Åh jeg elskede dem. Nok fordi man måske ikke havde fået så meget andet og så spillede hygge elementet nok også lidt ind. Det kunne være både ananas, pærer, mixet med de der små cocktailbær i. Men favoritten var nu fersknerne. Jeg har smagt dem igen og må vist desværre se i øjnene, at jeg er blevet lidt snobbet og har fundet ud af at de er nemme at lave selv. Altså lige pånær ananasen, som selvfølgelig skal på pizzaen.

Det her er virkeligt nemt. Det er egentlig bare at koge en syltelage op med vand og sukker, tilsætte smagsgivere hvis man har lyst og så dumpe frugten i. Lige simre nogle minutter afhængig af modenheden og så lade dem trække færdige. Jeg synes ved ferskner, at det er nemmest at blot flække dem og lade skindet blive på. Så kan man lige trække det forsigtigt af når de er færdige og skal i glasset. Det er en ret god idé at vælge frugter, som er lige modne, da kogetiden ellers ikke er den samme, så nogle vil splatte lidt ud og andre være hårde endnu.

Når alt kommer til alt, så bruger jeg præcist samme procedure med både æbler, rabarber, stikkelsbær, blommer, pære og hvad man ellers lige kan opdrive. Det er bare kogetiden som reelt set varierer lidt. Du kan også twiste dem lige som du måtte have lyst til med kardemomme og ingefær, stjerneanis, vanilje, citron eller hvad der lige måtte gøre sig godt. Jeg prøver altid at tænke sammenhængen ind i smagsgivningen. Så skal de fx gå til dessert med noget spicy mad er kardemomme og ingefær passende. Til italiensk kunne det være citrontimian og citronskal, måske noget mormor mad er vaniljen bedst til. Det er i hvert fald værd at lege med.

Syltede ferskner med vanilje

Thomas
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 30 minutter
Ret Dessert
Antal 10 stk

Ingredienser
  

  • 10 stk ferskner
  • 1-1,2 l vand
  • 400 g sukker
  • 1 stk vaniljestang
  • 1 stk citron
  • atamon til skoldning

Sådan gør du
 

  • Flæk fersknerne og fjern stenen.
  • Kom vand, sukker, skiver af citronen, vaniljestang og korn i en stor gryde. Bring i kog og kog 5 minutter.
  • Kom fersknerne i og simmer i cirka 5-7 minutter under låg. Når de giver første tegn på at være tilberedte, slukkes for varmen og de trækker til de er færdige.
  • Fjern forsigtig skindet og kom i glas, som forinden er skoldet og skyldet med atamon. Bring lagen i kog igen og hæld derefter over fersknerne. Luk til og opbevar på køl indtil de skal spises.
Keyword dessert, ferskner, syltning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close