Kartoffelsalaten

Det ultimative tilbehør til en god grill aften er vel kartoffelsalaten. Og faktisk hvis man kigger sig lidt rundt omkring i verden, så er det mod min forventning ikke noget vi er alene om. Det er jo nok også lidt ignorant at tro, at vi var de eneste som havde fået den fantastiske idé at vende kartofler i en cremet dressing.

Men rundt omkring derude er der også mange forskellige variationer. Og jeg får vist heller aldrig lavet den samme to gange. Nogle gange er det med kartofler fra dagen før, andre gange er de kogt til formålet og så videre. Men det ligger ret fast, at den altid er bygget op af kartofler. Jeg foretrækker altid nye, men under alle omstændigheder skal de helst ikke være kogt helt i smadder. Undlad for guds skyld altid glaskartoflerne. En cremet dressing. Som oftest består den af 0,5-1 del sennep (grov, dijon eller french’s), ca 2 dele mayo og 3 dele syrnet mælkeprodukt. Oftest ender det med at være creme fraiche, men det kunne også sagtens være skyr, yoghurt, ymer eller græsk yoghurt. Jeg foretrækker altid at den er lidt mere syrlig end fed, så der er lidt mere surmælksprodukt end mayonnaise. Jeg synes ikke man kan undvære nogen af dem helt, men er du på kur eller mangler en af delene for at kunne lave retten, så gør det endeligt.

Derudover kommer jeg gerne en eller anden form for løg i. Igen. Her taler vi både stil og temperament. Oftest bare fine strimler rødløg, men det kunne også sagtens være forårsløg, skalotteløg, porre eller purløg. Og disse smage bliver suppleret med urter. Jeg bruger oftest dild eller purløg, da de bare passer ualmindeligt godt til kartoflerne, men jeg ser ingen grund til at overse løvstikke, estragon, timian, karse og hvad du ellers kan grave op.

For at give kontrast både i tekstur og smag, så kan jeg godt finde på at tilføje lidt andre grøntsager. Det må godt være det som er bindeledet til kødet det spises sammen med. Tænk radisser, små nybælgede ærter, fennikel eller glaskål.

Hvis du nåede igennem alt ovenstående, så udover at tage hatten af for dig, så må jeg også melde, at du burde være klar til at kaste dig ud i kartoffelsalatlavningen. Reelt set kan du jo bare mixe og matche, som du har. Den opskrift der er nedenfor er temmelig plain, så den kan du også bare bruge som udgangspunkt og arbejde dig videre derfra.

Jeg lavede den her gang kartoffelsalat, da jeg ikke overraskende igen havde noget på grillen. Jeg vil gerne lave danmarks bedste spareribs, så jeg er gået igang med at eksperimentere. Heldigvis er det også noget som kræver en del tests før man er der. Ikke dårligt. Det hører du mere om ved lejlighed.

Kartoffelsalaten

Thomas
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 20 minutter

Ingredienser
  

  • 650 g kogte kartofler kølede.
  • 2 små rødløg i tynde strimler
  • 3 spsk creme fraiche
  • 2 spsk mayonnaise
  • 1 spsk grov sennep
  • 2 spsk finthakket purløg
  • Salt og peber
  • 2 spsk æble eddike
  • Evt purløgsblomster til pynt hvis du har.

Sådan gør du
 

  • Skær kartoflerne i grove tern.
  • Snit løget fint, kom dem op i et dørslag og hæld kogende vand op. Det er med til at tage den kraftigste løgsmag. Vend sammen med kartoflerne.
  • Rør creme fraiche, mayo. sennep. purløg, salt og peber sammen. Smag til med æbleeddike.
  • Vend kartoflerne i cremen. Og endnu bedre, hvis du kan, så lad dem trække i minimum en time i cremen, så smagene kan arbejde sig sammen.
  • Pynt med finthakket purløg og purløgsblomster.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close