Sommersalat i nye klæder – Og Smørrebrød med rygeost.

I sidste uge var jeg forbi Arla Unikas stand i Torvehallerne. De kunne berette at det faktisk så ganske sort ud for rygeosten. Det gik den helt forkerte vej med salget. Sådan noget kunne jeg ikke sidde overhørig, så tænkte at jeg ville give lidt fokus til den kære rygeost.

Jeg må selv indrømme, at de første par gange jeg legede med den, så var jeg ikke helt vild med den. Jeg ved ikke om det var osten eller mig. Men faktisk skulle den bare lige have et par forsøg. Jeg er selvfølgeligt heller ikke fynbo. På bloggen har den allerede fundet vej et par gange. Blandt andet med denne agurkesuppe, hvor den blev det lidt fede element. Men så røg den også på min hvide nordiske pizza, som jeg lavede til madbloggerudfordringen. Til sidst blev den også en del af min homage til Paul Cunningham, som jeg lavede til nytår, hvor den kom i selskab med rimmet laks og agurk. Se den lige her.

Planen for rygeosten var denne gang at den skulle i min sifonflaske og der skulle laves af en variation af en sommersalat. Denne skulle så spises sammen med stenbiderrogn – For det havde jeg lige på lager. Har du ikke en sifonflaske, så kan du blot undlade en del af fløden, da den blot skal røres lind og glat. Halvdelen er nok. Men for den egentlig vil ud af sifonen (fandt jeg ud af) så kræver den en del mere fløde. Så det blev også til en del creme. Regn med 2 gange fløde til en gang rygeost.

På mit stykke smørrebrød skulle der følgende på. Rygeost-sifon, grillet agurk, radisse og blomsterkarse. Og ja, det er jo faktisk også ingrediens-listen.

Til en rygeostsifon:

 • 100g rygeost
 • 2dl fløde
 • Salt
 • Peber
 • En teskefuld citronsaft
 • 1 spiseskefuld olivenolie (Jeg tror ikke det er nødvendigt)

Sommersalat i nye klæder - Og Smørrebrød med rygeost.

Forberedelse:

Pisk ingredienserne til rygeost-sifonen helt glat. Smag selvfølgeligt også til. Kom den på en sifonflaske med to patroner gas. (Og ja, har du ikke en sifon, så udlader du lidt af fløden og kommer det eventuelt bare på en sprøjtepose. Eller bare i en skål, du bestemmer helt selv).

Skær din agurk helt tynd – brug gerne et lige så maskulint skrælle-aggregat som jeg har brugt. Jeg brugte cirka en halv agurk til 2 stykker brød.  Grill dem på en brændvarm grillpande. Efterfølgende skal de have lidt salt og peber. Måske også en smule olie, så de ikke tørrer ud. Jeg valgte at rulle mine, da de skulle på mit stykke smørrebrød.

Skær radisserne helt tyndt. Jeg brugte en mandolin. Kom dem i iskoldt vand, så de bliver helt sprøde.Sommersalat i nye klæder - Og Smørrebrød med rygeost.Sommersalat i nye klæder - Og Smørrebrød med rygeost.Og nu til anretningen. Smør dit rugbrød med smør. Rulle agurken. Placér den på brødet. Sprøjt lidt rygeost på. Giv den generøse mængder stenbiderrogn. På med lidt radisse. Man plejer at bruge normalt purløg til sommersalat, men jeg nu havde jeg en gang blomsterkarse til at stå, så den fik lige et par blade af den. Voila, så er den klar.Sommersalat i nye klæder - Og Smørrebrød med rygeost.

Med den mængde rygeostsifon er der til i hvert fald 4 stykker smørrebrød – Også selvom du er gavmild med den. Jeg var i det kreative hjørne, så jeg valgte at lave endnu et stykke smørrebrød. Denne gang med røget laks, rygeostsifon og sprød glaskål.

Jeg valgte igen at bruge mit meget maskuline køkkenredskab til at lave små bånd af glaskålen. Man kan købe dyre maskiner til at gøre det med, men det her virkede altså ganske fint. Skær top og bund og glaskålen. Så det passer med at du kan køre rundt om den med tyndskrælleren. Og det gør du så. Rul båndet op og skær dem på over, så du får tyndere baner. Kom dem i iskoldt vand, så de bliver sprøde (sammen med dine radisser).
Sommersalat i nye klæder - Og Smørrebrød med rygeost.

Nu er det blot at anrette. Smør dit rugbrød med smør. (Der er nogle som sværger til franskbrød til laksemadder, men jeg synes at rugbrødet giver en bedre smagsmæssig kontrast. Men igen, det er helt op til dig). Læg et par fede skiver røget laks på. Sprøjt rygeostsifonen på. Kom glaskålen på, som gerne skulle have haft en mellemstation på et stykke køkkenrulle, så den ikke er for våd. Pynt den eventuelt med en smule syre (og denne blomster). Jeg har brugt havesyre, men du kan faktisk også gå ud i skoven og finde skovsyre nu. Sommersalat i nye klæder - Og Smørrebrød med rygeost.

Faktisk lavede jeg også dagen efter et stykke smørrebrød. Her var det med avocado, mayonaise, stenbiderrogn, løg og blomsterkarse. Til dette stykke smørrebrød kunne du også sagtens have erstattet mayonaisen med rygeost-creme eller sifon.

Sommersalat i nye klæder - Og Smørrebrød med rygeost.Hvad er dit bedste tip til brug af rygeost? Er der noget jeg skal prøve? Man ville jo helst ikke at rygeosten gik helt hen og uddøde.

 

 

Join the Conversation

 1. Sjovt det med at rygeostens salg er dalet. Synes en trend de seneste 5-6 år på restauranter i Danmark har været at bruge rygeost og rigtig meget af det. Kan da huske de seneste tre års menuplanlægning og retter jeg har lavet at vi har arbejdet med rygeost. Til DM for Kokkeelever i 2010 var et af hovedemnerne til dessert faktisk rygeost. Så helt glemt er det da ikke.

  Rigtig dejlig blog, dejlige billeder og lækker mad. Den er en keeper.
  God dag 🙂

  1. Jeg tror måske bare det er derhjemme, at folk er bange for at kaste sig ud i rygeosten. Nu er man jo så vant til alle mulige andre mejeriprodukter. Tror måske bare den er gået i glemmebogen.
   Og tak for de pæne ord.

   Thomas

   1. Tror problemet ligger i at folk ikke ved hvad de skal stille op med den. At den kan bruges til mere end bare rygeostcreme. Hvis man gerne vil brande den bør man bruge nogle kræfter på at vise den kan meget mere.
    Jeg har de første 20 opskrifter med rygeost både som er salte og søde. Så hvis du har lyst kan vi godt gøre et forsøg en dag.

    God dag,

    Jonas

 2. Kære Thomas
  Fordelen hvor er det smukt. Du kan altså bare noget med anretning. Nu sidder jeg i øvrigt både med billede – madmisundelse 🙂
  Kh Nadia

  1. Det er jo bare rugbrød 😀

   Jeg tror det hænger sammen med at jeg har så meget tid, som jeg har lige i øjeblikket. Så er der tiden til at kæle lidt for detaljen. Og så hjælper godt naturligt lys jo på det meste. Det er rent kameratricks.

   Thomas

 3. Meget smuk anretning. Her i huset er rygeosten ikke på vej ud, tværtimod laver jeg den ofte selv.
  Du skriver 2 patroner til sifonen. Ved du om det også gælder for en ½ liters sifon?

  /Sejer

  1. Tusind tak for de pæne ord. Jeg kunne også godt tænke mig at ryge min egen ost, men tror ikke naboerne vil være helt vilde med ideen.

   Jeg brugte to, fordi… Det var jeg faktisk ikke. Jeg har faktisk haft lidt uoverensstemmelser med min sifon. Jeg fik den til jul, og mangler lige at blive dus med den endnu. Tror også min er en halv liter. Det virkede i hvert fald.

   Thomas

   1. Jeg har også forsøgt lidt frem og tilbage, men ikke fundet den store forskel. Jeg bruger dog oftest to, hvis indholdet er lidt tyktflydende. Men det kunne egentlig være rart at vide, hvad en prof. siger til det.

    /Sejer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close