Gazpacho – kold tomatsuppe til undsætning i hedebølgen.

Jeg er lige ved at omkomme i det her vejr. Jeg ved godt at man som dansker skal være taknemmelig når der endeligt er lidt sommer. Men hvis jeg skal være ærlig, så så jeg helst at der var konstant 20 grader hele året. Ikke mere, ikke mindre. Jeg er sgu en temmelig ringe latino, hvad varmen angår. Er sikker på min elskede mors varme-håndterings-gener har været stærkest. Lige nu overlever jeg på iskaffe og andre svalende ting, herunder denne gazpacho. Ikke nok med at den er dejligt kølende og smager godt, så er den også utroligt nem at lave. Og lav endeligt rigeligt, for den bliver kun bedre dagen efter. Jeg kommer alle ingredienserne i min blender, sætter på køl og blender så dagen efter. Det har jeg læst skulle give et ret godt resultat. Godt smager det i hvert fald.

Endnu bedre, du skal vel bruge cirka 5 minutter i alt på at bakse aftensmaden sammen. At den er så enkelt og kræver minimal tilberedelse kræver også at dine råvarer er gode. Jeg brugte san marzano tomater, da jeg synes det er dem, som er til at opdrive og har mest smag her omkring. Jeg har læst, selvom det kan virke som blasfami, at man kan supplere op med lidt tomatkoncentrat, hvis dine tomater mangler lidt smag. Det skulle bidrage med en hel del umami til retten.

Nu er det jo også en ret som er ret åben for fortolkning. Mine forårløg var ret stærke, ellers kan man også supplere op med flere almindelige løg eller et par fed hvidløg. Vil du have rigtig goddaw i den, så giv den tabasco eller en chili. Det havde vi egentlig ikke behov for. Hvis man gerne ville have en smagsmæssig kraftigere ret, så tror jeg også det ville være godt at supplere op med soltørrede tomater og grillede peberfrugter i stedet. Bare en tanke, det er ikke prøvet endnu, men hvis varmen forsætter, så bliver den i hvert fald.

Top den op med agurk, friskkværnet peber og olivenolie, som jeg har her, eller tilføj lidt crutoner af daggammelt brød – Så er det også af vejen, hvis du ikke bruger det hele i suppen. Suppen er meget fersk – hmm, det er ikke det rigtige ord, for den er fuld at smag, men i hvert fald ret fedtfattig, så jeg valgte at toppe den op med en smule Loke fra Arla Unika, som er nok den bedste friskost jeg kan komme på (eller i hvert fald den bedste og eneste jeg havde i køleskabet). Jeg synes det rundede retten dejligt af. Det er selvfølgeligt optional, men nu ved du at det virker.

Gazpacho (til cirka 4 portioner)

 • 2 skiver daggammelt brød
 • 2 peberfrugter
 • 1-1,5 agurk (1 til suppen, en halv til topping)
 • 1 bundt forårsløg
 • 800g tomater
 • 4 spsk olivenolie
 • 3 spsk sherryeddike (en god en af slagsen)
 • Salt og peber
 • evt lidt friskost til topping

Gazpacho - kold tomatsuppe til undsætning i hedebølgen.

Nu kunne man skrive en lang udregning omkring, hvordan du skulle bære dig ad. Men det er altså ret nemt. Bræk brødet i stykker, kom i bunden af blenderen, hæld olie og eddike over. Dette for at brødet bliver opblødt. Herefter skal resten af grøntsagerne bare renses og skæres i håndterbare stykker. I blenderen med dem. Sæt på køl – eller blend med det samme. Suppen skal bare helst være helt kold når den spises. Smag lige til med salt og peber. Eventuelt også mere olie og eddike.

Nemt, ik?

Hvad bruger du til at holde varmen ud? Kunne sagtens bruge mere inspiration.
Gazpacho - kold tomatsuppe til undsætning i hedebølgen.Gazpacho - kold tomatsuppe til undsætning i hedebølgen.Gazpacho - kold tomatsuppe til undsætning i hedebølgen.

Join the Conversation

 1. Steffen says:

  Jeg nyder at læse din blog, hvilket jeg gør det flere gange om dagen, bl.a for at finde inspiration men også for at prøve dine opskrifter.

  Når det kommer til din gazpacho bruger jeg ikke så meget brød som du gør, da jeg synes den gør den lidt for tyk og kan minde lidt om søndag formiddag 😉 Jeg smider dog gerne en chili i for at den giver lidt varme 🙂

  P.S GLÆDER mig til opskriften på din thai fish soup fra IG!

 2. Super lækker opskrift, som jeg nød at lave. Fik matchet den med den helt rigtige vin.
  http://www.vinkreutzer.dk/2014/08/verdens-bedste-rosevin/

  Vigtigt at lave den dagen i forvejen, for at smagen samler sig ordentlig. Jeg gav den et lille skud chili, for at få lidt mere bid….

  Hyg dig
  Frederik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close