Pandestegt torsk med sauteret grønt – Gone fishing

Det er sjældent, at der kommer danske kogebøger som sparker mine ben helt væk. Der er mange flotte. Der er mange gode. Men der er meget få sådan helt fuldendte. Og her tænker jeg lidt, sådan nogle bøger, som du både har lyst til at have til at ligge på sofabordet, som coffeetable book, men samtidig også har lyst til at lave opskrifterne i? Ja, det er altså sjældent.

For noget tid siden skete det så. Jeg fandt bogen. BOGEN. Eller jeg fandt den ikke, men jeg fik den fra forlaget (Lindhardt og Ringhof). Og hvis du ikke har gættet det endnu ud fra indlæggets titel, skal jeg løfte sløret for at det er Mikkel Karstads Gone Fishing. Anders Schønnemann har taget de fantastiske billeder. Og for rigtigt at hædre bogen, så ville jeg lave et opslag, hvor jeg selv havde fanget fisken. Men ser du. Det var så egentlig et større problem end som sådan. Hvis man ikke lige er inde i fiskelingo, så kan jeg fortælle dig, at en nultur, er en tur hvor du panisk står og kaster alle mulige ting i vandet til ingen verdens nytte, for der er ikke en eneste lille fisk, som gider fanges. Og det der med nulture, det blev jeg ualmindeligt god til. Faktisk har jeg ikke rigtigt tal på hvormange det blev til. Men mange. Og steder hvor man nærmest ikke kan undgå at fange noget (medmindre man selvfølgeligt hedder Thomas). Så vendte heldet heldigvis i sidste uge  efter måske 10 fisketure uden held på 2 måneder. Mikael og jeg var taget til Helsingør for at fange fladfisk. Jeg fanger endeligt en fisk… Og taber den mellem stenene på molen. Suk. Jeg skulle fange en enkelt skrubbe til, men den fik Mikael med hjem (sammen med hans bunke – læs: han fangede også flere end mig).  Og så gav jeg faktisk op på homagen i form af hjemmefanget fisk. Så det blev et stykke købt torsk, som må gøre det ud for det. Men hey, den har også lokket mig ud af sofaen 10 gange. Så det er altså noget.

Jamen Thomas, jeg har set i bogen, at der slet ikke er torsk i. Nej. Men nu er jeg måske heller ikke kendt for at kunne følge en opskrift. Så jeg ville egentlig lave en ret, som jeg synes symboliserede maden i bogen. Så dette er en genfortælling af en bog i form af en ret. 1 – Det er godt stykke fisk. 2 – det er grøntsager i sæson. 3 – Det er enkel mad. 4 – Det er let og nordisk i stilen. 5 – Det er lige mig.

I bund og grund er det sådan en bog, som jeg kun på det allerkraftigste kan anbefale folk, som godt kan lide fisk, men måske hænger lidt fast i de samme fiskefrikadeller-panerede fiskefileter-laks i ovnen-rutiner. Opskrifterne er spændende og anderledes… Men ikke for anderledes. Den kan være med til at få folk til at få øjnene op for andre slags fisk som sandart, blæksprutte eller måske rokker. Ja, jeg laver ikke anmeldelser her på bloggen, men jeg er ikke bange for anbefale ting, som jeg finder glæde i. Og den her bog… Det er sådan en bog, jeg drømmer om at lave en dag. Siger det ikke alt?

I forhold til retten, så ville jeg gerne have haft hestebønner i, fordi jeg synes de smager umanerligt godt, men de var ikke at opdrive hverken det ene eller det andet sted. Men sådan en gang friskbælgede ærter er nu også ganske fortræffeligt. Jeg ville normalt svært til et stykke torsk med skind på, da du kan stege det lækkert og sprødt. Men det kunne jeg heller ikke opdrive, medmindre jeg ville have en hel torsk. Og det var at presse den. Steg det du kan få, men prøv at få fingrene i så tykt et stykke som muligt. Det er nemmere at stege. Og køb det ved fiskehandleren, hvis du heller ikke kan fange fisk.Pandestegt torsk med sauteret grønt - Gone fishingPandestegt torsk med sauteret grønt - Gone fishingPandestegt torsk med sauteret grønt - Gone fishing

Pandestegt torsk med sauteret grønt - Gone fishing

Thomas
Antal 2 personer

Ingredienser
  

 • 300 g torskefilet
 • 100 g ish hel spinat - ikke spæd.
 • 100 g kantareller
 • 10-12 røde perleløg
 • 100 g bælgede ærter helst friske
 • 35 g smør
 • 1 citron
 • Salt og peber
 • Urter her: tallerkensmækker, citronverbena og rød skovsyre

Sådan gør du
 

 • Del fisken i to lige store stykker. Drys med salt og lad den gerne ligge og trække cirka 15 minutter.
 • Skyl spinaten grundigt og lad lidt vand sidde på. På en varm pande med en smule olie steges spinaten til den falder let sammen. Krydder med salt og peber. Tager af panden.
 • I en kasserolle smeltes 25g smør. Løg og kantareller får lov til at sautere heri cirka 5-7 minutter ved mellem varm. Lige før servering vendes ærterne i. De skal blot have cirka 1-2 minutter. smag til med salt og peber, lidt citronsaft og skal.
 • Panden, hvor spinaten er stegt på, fyres op i varme. Kom en smule olie og den sidste smør på. Kom fisken på med skindsiden nedad. Steg indtil du kan se at varmen er cirka 2/3 oppe igennem fisken. Vend den forsigtigt og steg 1-2 minutter.
 • Placer fisken ovenpå spinaten. Hvis du vil være lidt festlig, venter du med at komme de sauterede grøntsager på til på bordet. Det er sådan en lille ting, som man gør for at imponere sin bedre halvdel. Top op med urter.
 • Man kan sagtens servere en dampet kartoffel til, men jeg synes faktisk ikke det var nødvendigt.

Pandestegt torsk med sauteret grønt - Gone fishing

Join the Conversation

 1. Hvor ser det bare lækkert ud! Hvor er tallerkenen fra??

  1. hej,
   Tak.
   Tallerknen er fra Würtz og kan købes i Illums Bolighus.

   Thomas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close