Sådan parterer du en kylling.

Igår startede jeg med at skrive et afsindigt langt blogindlæg omkring kyllinger. Om at man burde tænke lidt mere over hvad man satte tænderne i. Specielt fordi meget af det kylling man køber i Danmark er opfostret under kummerlige forhold for kyllingen. Langt under 1 procent af det kylling som sælges idag er økologisk. SKRÆMMENDE!

Da jeg startede bloggen satte jeg mig for at ville motivere frem for at hæve pegefingre og være bedrevidende. Ofte hører jeg at en hel kylling er for svær at håndtere fordi der er alt for meget kød til en eller to personer. Så for at motivere til at bruge mere ordentlig kylling, så har jeg lavet en lille guide til hvordan man håndterer sådan et kræ. Jeg købte to kyllinger, som jeg regner med at jeg kan få 12 måltider ud af (6 retter i alt). Så er det kun 15 kroner på næse pr bespisning. Det er til at leve med.

Jeg købte idag to løgismose kyllinger, som er vokset op i ordentlige forhold og har fået den tid til at gøre det, som det reelt tager. Du kan læse meget mere om disse kyllinger her. Og nårh ja, når vi nu er ved det, hvis du vil vide hvordan den gængse kylling i DK har det, så læs denne korte artikel. Så kan du efter overveje om det er værd at betale 89 kroner for en kylling i Netto i stedet for 35 🙂 Jeg vil sige at smagen også er mindst dobbelt så god i Løgismose kyllingen. Ok, nu har jeg vist pevet nok. Til kyllingen.

Umiddelbart synes jeg det er nemmest at bruge en kniv der ikke er for stor.

Partering:

 

Sådan parterer du en kylling.

1.

Pak kyllingen ud, læg den på ryggen.

Sådan parterer du en kylling.

2. Skær ned langs siden af kyllingen indtil du når ben.

Sådan parterer du en kylling.

3. Bræk benet ud af soklen og skær det af.

Sådan parterer du en kylling.

4. Vingerne. Det samme gør sig gældende for vingerne. Skær ind til du møder ben. Du kan mærke hvor hængslet er. Bræk det over, så det smutter ud og frigør så vingen.

Sådan parterer du en kylling.

5. Brystet. Du fjerner brystfiletterne ved at skære ned langs brystbenet. Du kan nemt mærke det med fingeren. Derefter skærer du langs ribbenene. Frigør filetten.

Sådan parterer du en kylling.

6 Vingerne. Vingerne deles (hvis du ønsker dette) ved at skære ind i åbningen du kan mærke med fingrene. Bræk, del.

Sådan parterer du en kylling.

7. Det yderste led af vingen er ikke værd at gemme på, medmindre man som jeg alligevel skulle koge fond på skroget. Så skal de bare deri for ekstra smag.

Sådan parterer du en kylling.

8. Lårene deles, hvis man ønsker dette, i over og underlår som vingerne. Skær ind, bræk, del.

Sådan parterer du en kylling.

9. Pakning.

Vi er to mennesker i husstanden, så jeg pakkede det ned, så det passede med et måltid til to. 2 kyllingebryster. 4 overlår (de var ikke så store. Underlår sammen og vingerne for sig. Der er nok kun mad i vingerne til en lille forret hvis det er til to. Men jeg regner med at lave nogle spicy hotwings ud af dem.

Sådan parterer du en kylling.

Som man kan se, så mangler skroget. Dette var allerede på vej til at frembringe kyllingefond til mig.

Jeg delte skroget i to. Hvis du skærer ind under brystbenet og ned langs det nederste ribben, så kan du nemt dele det.

Der var ikke så meget at bygge fonden på. Så det blev et par gulerødder, løg, hvidløg, salt, peber og en urtedusk med Timian og Rosmarin. Husk at skum fonden af, hvis der skulle være urenheder i toppen. Lad det koge et par timer og tag det da af varmen. Lad kyllingen stå i det mens det køler. Når det er i håndterbar temperatur, kan du i ro og mag pille kødet af skroget. Jo varmere det er, desto nemmere er det at få kødet af.

Sådan parterer du en kylling.

Jeg endte op med over 300g ekstra kød. Nu er jeg blot i det dilemma, skal jeg lave hønsesalat eller tarteletter til frokost. Luksusproblem godtnok. Det skal siges at jeg ikke var særlig grundig da jeg parterede, da jeg vidste hvad der skulle ske. Så jeg lod lidt kød sidde hist og her, som jeg normalt ville have taget med.

Sådan parterer du en kylling.

Det er dejligt tilfredsstillende at vide at man får alt ud af kyllingen.

Join the Conversation

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close