Grydestegte Poussiner ala mormor.

Lørdag blev vi beriget med frokostbesøg af familien fra Jylland. Jeg ville godt lige lave lidt ekstra.

Jeg handlede ind fredag aften, da vi allerede skulle spise 11.30 lørdag. Små-dårlig telefonforbindelse resulterede i at konen længe troede at vi skulle have grydestegte croissanter – Ja, med en god sovs og surt.

Grydestegte Poussiner ala mormor.

Billederne synes jeg ikke rigtigt yder retten retfærdighed, men det gik lidt stærkt med to sultne børn. Jeg kalkulerede med en poussin pr voksen og en halv pr. barn.

Jeg fik også taget hul på både mine syltede asier og rødbeder. De er blevet cirka lidt bedre end jeg turde håbe på. Det er første år jeg går all in på syltning, så jeg synes også jeg er sluppet rigtigt godt fra det.

Tilbehøret var kogte kartofler og gulerødder, selvfølgeligt en god tyk sovs på kyllingefond og så fik jeg også lave en lille gang blommekompot til.

I Danmark kaldes poussiner også for forårskyllinger. Det er reelt blot unge kyllinger som er slagtet meget unge. Jeg valgte at tilberede dem helt som jeg ville lave en “stor” grydestegt kylling, dog skulle de have lidt kortere tid på grund af størrelsen.

Er du så uheldig at du får lavet for meget kompot, så kan den altså også sagtens bruges i en trifli senere. Nej hvor er det synd for dig 🙂

Hvad skal du bruge? 4-5 mennesker

Kød

 • 5 poussiner
 • 5dl hønsefond (der kan snydes)
 • 2,5dl piskefløde
 • KULØR
 • Smør til at brune bæsterne i
 • En smule vand+mel til at jævne med.
 • Salt og Peber.

Blomme kompot

 • 450g udstenede blommer (jeg brugte af sorten Presenta)
 • 3 spiseskefulde sukker
 • saften af en halv citron
 • 1 vaniliestang.
Derudover også kartofler, gulerødder og surt.
Skyl de små fjerkræ, sørg for at alle indvolde er væk. Krydr dem med salt og peber.
I en stegegryde smelter du smørret. Det må gerne tage lidt farve. Heri bruner du dine poussiner. Hvis det kniber med pladsen, så tag et par stykker af gangen. Vær lidt omhyggelig med at ikke smadre skindet for meget. De skal gerne have en tur hele vejen rundt. Når alle har stået for tur, kommer du fonden ved, læg låg på, skru ned og giv dem cirka 30-40 minutter. Man skal have en idé om at den er mør, men ikke nødvendigvis kogt i stykker. Har du plads, så kan du sagtens dumpe et løg, en porre, en gulerod og et par kviste timian i. Det giver kun mere smag til sovsen.

Grydestegte Poussiner ala mormor.

Herefter tog jeg kyllingerne op og gav mig i kast med sovsen.  De blev dækket med folie og et klæde, så de ikke tabte for meget varme.

Jeg stødkogte fonden i 10 minutter, tilsatte fløde og skruede lidt ned. Jeg jævnede den med en meljævning, ikke så meget, men den måtte godt lige hænge på kartoflerne. I med kulør og smage til med ekstra salt og peber. Jeg kom poussinerne tilbage i sovsen og lod dem lige varme igennem.

Grydestegte Poussiner ala mormor.

Blomme kompotten blev til mens kylleryllerne simrede og kartoflerne kogte. Den kan sagtens laves i god tid.

I bund og grund skal alle ingredienserne i en gryde. Simre ved mellem varme. De skal have i omegnen af ti minutter. Jeg ville helst ikke koge dem helt i smadder. Det er utroligt så meget farve som der sidder i skallen.

Grydestegte Poussiner ala mormor.

God gammeldags mad skal helst serveres i kongeligt porcelæn. Jeg købte dette musselmalede stegefad for 175 kroner. Jeg elsker det – Sådan knuselsker det. Og der blev også lige pyntet med lidt brøndkarse, da jeg syntes der manglede lidt grønt. Too much?

Grydestegte Poussiner ala mormor.

Mmm sovs.

Grydestegte Poussiner ala mormor.

 

 

Join the Conversation

 1. Gitte Bjødstrup says:

  Tak for dejlig opskrift på poussiner, gæsterne var ellevilde!

  1. Ej, hvor dejligt.
   Nu skal jeg jo ikke lyde overrasket. Men nogle gange kan jeg helt glemme, at jeg har lavet ting og det her var en dejlig genopfriskning.

   Thomas

 2. Hej Thomas
  Prøv nu lige at putte persille i maven på dyrene evt. sammen med en lille teske smør.
  Stikkelsbær eller rabarberkompot er også godt til og så selvfølgelig hjemmelavet agurkesalat… så bliver det til bedstemor mad-
  god fornøjelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close