Rødspætter med kantareller og løg.

…. Og selvfølgelig uendelige mængder smør. Ok ikke undelig, men i hvert fald fornuftige mængder.<

Noget andet vi også skal tale om er fastfood. Der bliver spist så ufatteligt meget fastfood i Danmark. Det ved jeg, for jeg har faktisk arbejdet ved den største hjemmeside, hvorpå man kan købe sådan noget. I 5 år, så ved man altså en eller anden ting. Det der er ved det, er at jo at folk som regel ikke mener at de har tid til at lave mad selv. Så er det jo både nemt og bekvemt at hoppe på en gang takeaway. Ja, glorien skal ikke pudses mere end vi også selv gør det en gang i mellem. For vores vedkommende har det oftest været en fredags ting, når jeg var lidt for træt efter en lang uge. Men jeg tror mange vælger at gøre det, fordi det er uoverskueligt at skulle til at lave mad, fordi det tager så lang tid. Faktisk har jeg en evigklog kammerat, som kunne fortælle mig at danskerne i gennemsnit ikke brugte mere end 22 minutter på at lave aftensmad. Jeg tænker umiddelbart at der godtnok må ryge mange rugbrødsmadder ned. Men jeg tror også at folk måske kunne vinde meget ved at planlægge en lille smule og vælge de rigtige ting. Skal det gå hurtigt, så kan det også være lidt dyrere, da mange af kødudskæringerne, som skal have kort tid også er dyrere – Men på den anden side, hvis du alligevel bruger cirka 200 kroner på to pizzaer, cola og levering, så kommer du langt her. Det var bare et greb i lommen i forhold til pris. Bevæger du dig over i sushi og lignende, kan det sagtens blive meget højere.

Men sådan et par tommelfingerregler fra min side, hvis det skal gå hurtigt, er:

  • Vælg fisk – De skal ikke stege lang tid. Får de for lang tid bliver de alligevel bare kedlige. Muslinger er også et godt alternativ. Det der tager længst tid er at sortere og rense. Resten er et 5 minutters svir.
  • Forbered dig lidt. Så når du alligevel laver kødboller, så lav en ekstra portion til fryseren. Så har du hurtigt til en gang tomatsauce eller karry, hvor de bare skal dumpes i.
  • Pastaretter er gud. Selvom tørret pasta er lidt langsommere om at koge, kan du sagtens finde versioner, som ikke skal have mere end 5 minutter. Og tørret smager bedre end frisk købt.
  • Brug dine rester. Ja, her har jeg jo faktisk skrevet en hel kogebog om det. Men fordelen ved overskudet af kødet er, at det er tilberedt. Så skal det maksimalt bare varmes. Overveje hvor hurtigt du kan lave en lækker quesadilla, taco eller pastaret, når du ikke skal tænke lang tilberedning ind i kalkylen.
  • Nogle nemme løsninger er i mit hoved ret lødige – lidt dyrere, men lødige. Så jeg har altid kikærter, bønner og lignende i skabet. Så kan du med udgangspunkt i dem lave en god salat med lidt dybde.
  • Lav en let slagplan. Hvis tiden er begrænset, er det vigtigt at tingene bliver prioriteret rigtigt. Vi har ikke induktion, så det tager altså tid at få vandet til at koge hos os. Så hvis man ikke starter med det, så tager det pludseligt ekstra tid. Og jeg kan som regel nå at lave alt andet, mens det kommer i kog.
  • Hav altid æg og bacon i køleskabet. Det er også et fantastisk instrument, hvis det skal gå hurtigt og det holder dejligt længe. Så kan du jo lave alt fra spejlæg, over omeletter, æggekager og så til pastaretterne som cacio e pepe, den næsten original carbonara til noget med tomater. Der er masser af muligheder.
  • Leg lidt. Hvis du alligevel ikke bruger mere end 20 minutter og hvad du har i køleskabet, så kan det blive spacy,  men det kunne jo også være en genial opfindelse. Se fx den ret, som du får opskriften på idag. Udover fisken som blev købt var resten ren jam.
  • Lav det simpelt. Hvis du kun bruger 20 minutter, så nøjes med at lave en, maks to, gode ting, som er smagt ordentligt til. Hvis du forsøger at lave alt for meget forskelligt, så bliver det hele måske også lige ligegyldigt. Lav en vinder i stedet for 4 tabere.

Og så tilbage til den her ret, som vi fik igår. Det skulle jo gå stærkt. Mest fordi jeg kom lidt sent hjem fra arbejde og det så ellers ville trække i den forkerte retning med lillemandens puttetider. Jeg havde allerede lavet cirka 20 retter på arbejdet, så motivationen for at lave mad var så som så. Det er den faktisk lidt i øjeblikket. Mine smagsløg er ikke rigtigt i topform og appetiten heller ikke stor. Vi flytter jo lige om lidt, så der har bare været en million andre ting, som der har fyldt mere. Så maden har været noget jeg kunne på rygraden som fx bøf med løg og hvide kartofler eller bare noget ultra simpelt som her. Men jeg havde lyst til fisk, så på cykelturen hjem fra studiet, svingede jeg fordi torvehallerne og HAV, hvor valget faldt på flåede rødspætter. Sådan en rødspætte skal ikke have mere end et par minutter (som i 3-4) på hver side, køres over med smør mens man steger og så er der mad. Det var ikke verdens største, så tiden passer meget godt. Har du et ordentlig lokumsbrædt, skal den måske have længere. Mærk på den, når kødet splitter i lamellerne ved et let tryk, er det klar.

Allerede mens fiskene stegte fik de selskab af kantarellerne. Jeg havde en lille håndfuld. Af med fisken og smelt lidt mere smør. Kom syltede løg og kapers på. Lad det varme igennem mens smørret bruner. Kom over fisken. Drys med dild. Ok, det var faktisk hele opskriften. Sværere er det ikke. Du kan selvfølgelig også bruge skrubber, tunger, isinger eller hvad du ellers lige har af flade kammerater. Hvis de er flåede, vender jeg dem bare i lidt krydret mel og så på panden.  Tilbehøret var også temmeligt simpelt. Vi havde nogle nye kartofler fra aftenen før. De blev halveret. I skålen jeg ville servere i kom jeg 1 spsk sennep, lidt olivenolie, salt, eddike, kapers og lidt finthakket skalotteløg. Rør godt rundt og smag til med lidt honning. Vend kartofler og nippet grøntkål i dressingen, så det hele bliver dækket. Top med dild og ribs. Nemt, ik? Har du tiden, så kan du selvfølgelig også servere nykogte kartofler til fisken. Det smager alle dage godt.

Og som det aller sidste, kommer den der servicemeddelelse igen. Men udover at holde flytning i det virkelige liv, så gør vi det også på bloggen. Så her bliver der også flyttet. Der bliver taget backup i morgen, så jeg kan ikke poste mere (hvis det ikke skal mistes i flytningen) før der er flyttet. Så afhængig af hvor hurtig jeg er til at flytte, kan der gå lidt tid før der kommer nye indlæg. Heldigvis har jeg også en noget så erfaren man på området til at hjælp mig med flytningen. Så kryds fingre for at det ikke går gelinde. Så når du ser der tikker et indlæg ind, som er nyere end det her, synes jeg du skal kigge forbi, for der skulle der gerne ligge en opdateret og ansigtsløftet blog klar til dig. Uden banners og alt muligt. Det bliver godt.

Rødspætter med kantareller og løg.

Thomas
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 15 minutter
Antal 4 portioner

Ingredienser
  

  • 4 flåede rødspætter
  • 4 spsk hvedemel
  • 4 spsk olie
  • 150 g smør ja, men det er jo også saucen.
  • 200 g kantareller penslet rene for jord og skidt.
  • 4 spsk kapers
  • ca 100g syltede rødløg. Det er bare rødløg skåret i både og overhældt med en mormorlage, træk i et par timer eller mere
  • Dild

Sådan gør du
 

  • Melet krydres med salt og peber. De flåede rødspætter vendes heri. Bank overskydende mel af.
  • Varm to pander op med olie og lidt smør i hver. Lad smørret bruse af. Kom to fisk på hver pande.
  • Steg først skindsiden af fisken. Vend fisken og kom i samme ombæring. Kom kantarellerne på.
  • Tag fisken af varmen og kom alt resterende fedtstof og kantareller over i en af panderne. Tilsæt løg og kapers. Lad det boble i cirka 3-4 minutter mens fisken trækker.
  • Fordel blanding ud over fisken.
  • Klar til servering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close