Oksegrillspyd med peanutmarinade

Jeg tror vi er inde i en af de længste perioder i bloggens historie uden indlæg. Næsten 14 dage.

Situationen er den, at der bare har været godt gang i firmaet, så overskuddet har været temmeligt begrænset. Da er jo det der liv som skal leves. Vi har først ferie om godt en måned, så vi facer også det nedslående faktum, at alle andre er på ferie lige nu – Og det er vi bare ikke. Jeg plejer jo at have en stille og rolig juli, men underviser jeg på grillskoler for Charbroil rundt omkring i landet og så er det som om de andre kunder heller ikke har indset, at det burde være en stille og rolig juli. Og når jeg så er ved at være færdig med at pive over at jeg har et arbejde jeg er glad for og jeg rent faktisk har noget at lave, så vil jeg springe til maden.

I sidste uge på undervisningstourneen ramte jeg Aarhus. Det er jo der jeg har boet længst i mit voksenliv – Lidt endnu i hvert fald – og de er jo i en rivende gastronomisk udvikling. Men en af de ting jeg bare måtte forbi var Royal Shawarma Bar. Det var mit favorit kødkikkert vandingshul i Aarhusdagene. Og det er brødet der er hele forskellen. De laver friskt når du bestiller og det er dejligt blødt. Det bliver stegt på en crepes pande (tror jeg det er) og ikke i ovnen, som mange (alle) ynder at bruge. Det ville jeg gerne efterligne idag. Jeg havde så at sige kebABSTINENSER. Hvis man forstår sådan en lille fræk en. Jeg har tidligere fået bikset nogle ualmindeligt gode fladbrød sammen, som mindede meget om. Men jeg havde aldrig lige fået noteret opskriften ned. Så jeg gik ret systematisk til værks. Og det virkede bare. Jeg lavede mine på en plancha/stålplade på grillen, som blev varmet op til urimeligt varm. Synes ikke helt at en bagesten er helt det samme. Stålet bliver bare lidt varmere. Men du kan også bruge en tør pande på komfuret. Jeg fjernede grillristene, så den lå lige på tru-infrared pladerne. Det virker bare. Hver brød skal blot have et par minutter.

Jeg overvejede at lave den klassiske kebab kombi med krydderier og så videre, men kom i tanke om en Jamie Oliver opskrift, hvor han blandt andet brugte peanutbutter i marinaden til kødet. Det var vist med en eller anden form for afrikansk twist, men jeg kan ikke huske hvilket land det var.  Men i hvert fald kom peanutbutter til at udgøre basen.  Herudover blev der tilsat lidt revet ingefær, hvidløg, paprika, gurkemaje, koriander og spidskommen.  Limesaft. Jeg ville gerne have givet det en gang chili, men det er jeg lidt tilbageholdende med, når Alfred skal spise med. Kødet var et par tykstegsbøffer, som blev skåret i mindre tern, så de ikke skulle marinere så længe. På spyd og så grilles kort.

Så gik der ellers ryddet op i køleskabet for at frembringe noget grønt. Jeg havde lidt rester fra arbejdet, som blev kastet ind i kalkylen. Lidt sukkerærter, spidskål, agurk og ærtespirer. Rørte hurtigt en tahini dressing og så gravede noget feta og nogle syltede løg frem. Fæææææærdig.

Det tog mig 30 minutter at lave maden. Hvis man ser bort fra tiden til at røre dejen og marinere kødet. Jeg nåede så også at blive en smule svedt, da det altså krævede en del ture mellem grill og køkkenbord. Note to self – Få udekøkkenbord.

Du får cirka 10 fladbrød og spyd af denne omgang. De er selvfølgelig fyldt med grøntsager og en smule kød. Så du kan godt skrue op for kødmængden. Du har mad til 4-5 mennesker her.

Oksegrillspyd med peanutmarinade

Thomas
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 10 kødkikkerter

Ingredienser
  

Kød

 • 500 g okse tykstegsbøffer i små tern
 • 3 spsk peanutbutter
 • 3 spsk olivenolie
 • 2 limes
 • 1 spsk røget paprika
 • 2 tsk stødt koriander
 • 2 tsk stødt spidskommen
 • 1 tsk gurkemeje
 • 3 fed hvidløg
 • 1 spsk revet ingefær

Brød

 • 15 g gær
 • 3 dl lunkent vand
 • 2 spsk creme fraiche eller andet surmælksprodukt
 • 150 g durummel plus en smule til at rulle ud i
 • 400 g manitobamel
 • 100 g smør
 • 1,5 tsk salt

Herudover

 • 2 dl creme fraiche
 • 1 spsk tahini
 • 2 spsk limesaft
 • salt og peber
 • 0,5 spidskål
 • 150 g sugarsnaps
 • 1 håndfuld ærtespirer
 • 1 agurk.
 • 2 syltede rødløg skåret i små både, vendt med æbleeddike, honning og lidt vand - lige dele af hver.
 • Frisk koriander
 • Ca 150g feta

Sådan gør du
 

Kød

 • Rør alle ingredienserne til marinaden sammen. Tilsæt også lidt salt og peber.
 • Skær kødet i små stykker og vend det deri. Lad det marinere i en time på køkkenbordet.
 • Træk kødet på grillspyd.
 • Grill dem 3-4 minutter på hver side.

Fladbrød

 • Opløs gæren i vandet. Tilsæt creme fraiche.
 • Rør først durum i. Herefter manitobaen af et par omgange.
 • Ælt til dejen er ensartet og glat. Cirka 6-7 minutter.
 • Tilsæt smør i tern og salt. Ælt til det er arbejdet ind i dejen.
 • Lad dejen hæve en time.
 • Del dejen i 10 lige store dele. Rul dem tyndt ud i durummelet.
 • Grill 2-3 minutter på hver side på planchaen.

Resten.

 • Rør creme fraiche med tahini, limesaft, salt og peber.
 • Skær spidskålet fint. Halver sugarsnaps. hak agurken.
 • Anbring det hele på fad. (koriander, sugarsnaps, ærtespirer, spidskål og agurk)
 • en skål med de syltede løg. I en skål med feta.
 • Go nuts.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close