Grillet Lammekølle med pommes boulangére

Reklame – Udgivet i samarbejde med Pillivuyt

Idag skal I se noget, som jeg virkeligt har glædet mig til at vise jer. Jeg har nemlig valgt at give den endnu et forsøg med videoen. Det er jo lidt en læringsproces vil jeg sige. Jeg har stået foran kameraet tilpas mange gange til at jeg ikke bliver nervøs af det. Men det med samtidig at pege det på en selv, er noget af en opgave faktisk. Det er bare ufatteligt mange ting man skal huske, når man lige står med det hele selv. Faktisk glemte jeg lidt at få et ordentligt “slutskud” på video, så der måtte jeg bruge et stillbillede. Samtidig er lyset jo også lidt en ting, som kan drille, når man bruger naturligt lys og har meget af det i en udestue. Men alt i alt, så er jeg så tilfreds med det her produkt, at jeg godt tør vise det til jer. Og jeg har ikke mindre end 4 film, som jeg skal lave i den uge vi går ind til, så der skal blive bedre… Før eller siden.

Opskriften er lavet til min nu ret faste partner i Pillivuyt, som er blåøjede nok til at lade mig lave sådan nogle videoer til dem, selvom jeg – mellem os – ingen verdens idé har om hvad jeg bakser med. Jeg kan måske godt love jer, at der kommer et par stykker til herinde. Hele temaet er grill, sommermad og så det at man faktisk godt kan bruge sine fade på grillen. Og bare lige som en lille disclaimer, skal jeg lige nævne at det i hvert fald gælder fade fra Pillivuyt, som ikke er glaseret under bunden. Bare så du ikke hænger mig op på noget, hvis du har brugt et andet fad, hvor det ikke gik så godt. OG selvfølgelig er vejret imod dig eller har du ikke en grill, så laver dem dem bare på varmluft i ovnen i stedet.

I denne første video kommer der faktisk to opskrifter. For der kommer en opskrift på en grillet lammekølle, som tilberedes over nogle dejlige tomater. De får så tilpas lang tid på grillen, at de faktisk ender ud som en sauce. Der er ikke meget modstand tilbage i dem. Til gengæld er smagen uendelig stor af kødsaft og urter som har bidraget til hele gildet.  Den anden opskrift er på pommes boulangere. Reelt set er det meget ala en flødekartoffel, hvor du så bare i stedet har skiftet fløden ud med fond. Og så kan man bare tilpasse fonden til det kød man så spiser. Jeg brugte en let kalvefond til denne her, men det kunne også både være lamme, hønse, grøntsags eller vildtfonder, som du bruger.

Det fede ved de her to opskrifter er, at de skal have cirka lige længe på grillen eller i ovnen. Tiden på kartoflerne kan variere lidt efter hvor tykt de bliver skåret. Det samme med lammekøllen. Størrelsen spiller ind og så selvfølgelig temperaturen, når tilberedningen starter. Du skal selvfølgelig varme mindre på den, når den er stuetemperatur. Stoler du ikke på dine fingerspidser, så vil jeg tage den af grillen ved en kernetemperatur på cirka 55-57 grader og så lade den trække i 10 minutter før den skæres.

Jeg blev faktisk en smule presset med den her opskrift, for den skulle helst filmes torsdag i sidste uge, men jeg blev ved med at løbe panden mod muren i forhold til det lammekød. Jeg er lidt kræsen med det. Så jeg spiser generelt kun dansk, britisk eller irsk lam. Jeg vil helst undgå det fra Chile og New Zealand. Jeg vil også kun have fersk lam. Jeg vil generelt helst undgå frossen kød, da det godt kan forringe kvaliteten at blive frosset. Selvom en vakuumpakning og industrinedfrysning kan gøre underværker, kan det næsten ikke undgåes at der ikke er en eller anden forringelse. Så i bund og grund krævede min stædighed ikke mindre end 5 supermarkedsbesøg og en ekstra cykeltur til Inco. Men det var det værd, for Inco er begyndt at føre lam fra Varde Ådal. Og det er noget af det ypperste som man kan få fingrene i, hvis du spørger mig. I inco er prisen på dansk, fersk, økologisk lammekølle 129kr kiloet (vist) og 100kr for for konventionelt irsk. De gør ikke valget svært for en. Alt bliver bare bedre med gode råvarer.

Og så til filmen. Den er lidt længere end det minut, som folk gerne vil prædike, at de skal være. Der er selvfølgelig også to opskrifter. Men jeg gad ikke forcere det så meget. Der er kommet lyd på nu også. Men vi er ikke der, hvor jeg er begyndt at sige noget endnu. Har du tips og tricks, tager jeg gerne imod dem med kyshånd.

Grillet Lammekølle med pommes boulangére

Thomas
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 1 time 30 minutter
Samlet tid 1 time 50 minutter
Antal 4 -6 personer

Ingredienser
  

Pommes boulangere

 • 800 g kartofler
 • 10 timian kviste
 • 3 skalotteløg
 • Salt og peber
 • 5 dl kalvefond
 • Evt en smule olivenolie

Lammekølle

 • 1 lammekølle
 • 5 +5 kviste rosmarin
 • 5 fed hvidløg
 • 3 spsk olivenolie
 • 8 store tomater
 • 5 laurbærblade
 • 10 timiankviste

Sådan gør du
 

 • Kartoflerne skæres tyndt.
 • Timian og skalotteløg hakkes.
 • Læg lag af kartofler, timian og skalotteløg. Gem en smule kartofler til at slutte det pænt af.
 • Krydr med salt og peber mellem lagene.
 • Kom fonden på, så den næsten dækker. Slut laget af.
 • Pensel eventuelt med olie, så toppen nemmere bliver sprød.
 • Bag eller grill 75 minutter ved 180 grader varmluft eller indirekte varme.

Lammekølle

 • Lammekøllen smøres med olie.
 • Hak hvidløg og rosmarin og rub det ind i lammekøllen sammen med salt og peber. Lad det gerne stå og trække i en times tid på køkkenbordet.
 • Kom olivenolie i bunden af et fad. Læg tykke skiver af tomat heri.
 • Top med krydderurter.
 • Brun lammet af ved direkte varme og læg det herefter over på tomaterne.
 • Grill også 75 minutter ved indirekte varme eller i varmluft.
 • lad lammet trække før det skæres.
 • Server med en grøn salat med vinaigrette.

Join the Conversation

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close