Nordisk inspireret pizza med and og kål

Altså jeg har stadig gang i det det nytårsbenspænd. Idag har jeg lavet ikke mindre en 4 forskellige østers. Det kan da være at de også ser dagens lys på et eller andet tidspunkt. Men i hvert fald så er det her nok sådan mere første januars agtigt, hvis det skal være. Alternativt er det jo også en god pizza til at få bugt med resterne fra juleanden. Pizza med and, hvad siger du så? Hvor om alt er, så er det faktisk en rigtig god pizza. Den er også ret perfekt fordi du kan slå dejen op allerede en eller to dage før, så den er klar til den drabelige første januar.

Det der prædikat med nordisk inspireret er jo noget slidt. Nogle gange skal der jo ikke meget til før at kunne stemple det som nyt nordisk, det kunne være lidt havtorn på hakkebøffen eller lidt enebær i lasagnen, men jeg synes altså jeg har ramt den godt her. Bunden blev bagt med en kombination af Meyers ølandshvede (versionen man kan købe i Fakta, som ikke er stenkværnet) og så hans fuldkorns grahamsmel. Grahamsmelet var faktisk en type, som var gledet lidt ud af min bevidsthed, da der pludseligt kom så mange andre typer mel på markedet. Jeg synes altid det var det, som man brugte i “gamle dage”, hvis det skulle være lidt grovere. Det kan også være at det bare er mig. Dejen er lavet uden surdej, men er blevet syrnet med lidt rømme – Da det var det surmælksprodukt, som jeg havde på lager. Bare et par spiseskefulde er med til at give en dejlig letsyrnet smag til brødet, hvis den hæver længe nok. Det er et godt trick for os surdejsmordere. Pizzaen er hvid, da der ikke er tomatsauce på. I stedet har jeg smurt den med lidt rygeostcreme (halv rygeost, halvt rømme i dette tilfælde), Den blev toppet med lidt confit de cannard og coppa, som er et produkt ala skinke, bare lavet på nakken i stedet – vi vikinger har jo brug for vores kød – men også grønkål, fennikel og kapers. Det dufter altså ret meget mere af nordisk, hvis du spørger mig. Som prikken over i’et, en lille dressing med syrnet fløde og sennep. Altså hvor mange vikinger i Herning tror du får deres pizza lørdag nat uden dressing – Så derfor skulle der dressing på.

Nu er jeg ikke bleg for at rose mig selv, men det her gav en ret god bund. Det der gjorde den så god var afbagningen. Den var sprød og dejlig. Men det er nu noget som er ret svært for mig at tage æren for. Det var faktisk ovnen der klarede det meste. Men jeg må også indrømme at jeg faktisk undlod at bruge min pizzasten. jeg synes nogle gange at den kan være lidt besværlig at bruge, taber for hurtigt varmen og bare er lidt svær at bakse rundt med. I stedet bagte jeg den på en bageplade med bagepapir, som jeg satte i bunden af ovnen med 300 grader over/undervarme. Resultatet taler lidt for sig selv. Og så slipper man også for at købe en masse forskelligt gøgl. Der kommer så meget knald på, at du får perfekt pizza på den måde. Ulempen er så, at du kun kan bage en af gangen.

Portionen giver to pizzaer af cirka 32cm i diameter – Det er de store pizzaer, som ikke er familiepizzaer, bare store. FYI er de fleste familiepizzaer 40cm i diameter, så du skal helst bare have en lille familie, hvis I skal dele sådan en.
pizza med andpizza med andpizza med andpizza med and

Nordisk inspireret pizza med and og kål

Thomas
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 2 pizzaer

Ingredienser
  

Bunde

  • 4 dl vand
  • 5 g gær
  • 2 spsk surmælksprodukt her rømme
  • 400 g ølandshvedemel
  • 150 g fuldkorns grahamsmel
  • 2 spsk rapsolie
  • 1,5 tsk salt

Fyld

  • 4 spsk rømme
  • 2 spsk rygeost
  • 100 g revet vesterhavsost
  • 0,5 fennikel
  • 1 confiteret andelår
  • 5 skiver coppe - eller skinke.
  • 2-3 grønkålsstilke
  • 2 spsk kapers
  • 3 spsk rapsolie
  • 1 dl fløde
  • 1 spsk grov sennep
  • 1 spsk æbleeddike
  • 1 spsk honning.

Sådan gør du
 

  • Opløs gæren i vandet og tilsæt rømme, begge meltyper, olie og salt.
  • Ælt til dejen bliver elastisk. Det tager cirka 10 minutter.
  • Film dejen og sæt på køl til dagen efter.
  • Del dejen i to og rul tyndt ud - eventuelt i en lille smule ekstra grahamsmel - og placer på bageplader med bagepapir.
  • Rør rømme og rygeost sammen og smør på. Strø revet ost over.
  • Top pizzaen med plukket and, coppa, nippet grønkål, kapers og tyndtskåret fennikel. drisl en smule olie over - specielt på stederne med grønkål.
  • Bag pizzaerne - 300 grader over og undervarme - eller så tæt du kommer på, helt i bunden af ovnen. Det tager cirka 8-10 minutter, men løft bunden. Når den har fået farve under bunden og er blevet sprød, er den færdig.
  • Rør dressing af fløde, honning, sennep, eddike, salt og peber. Lad den trække 10 minutter på bordet før den er klar til pizzaen.
  • Server pizzaen med det samme. Som en lille krølle på halen kan du toppe med lidt rød skovsyre.

pizza med and

 

Join the Conversation

  1. helle olesen says:

    Uhm… elsker hvid pizza med god bund.
    De grønkålsstykker ville jeg vende i olie, lidt salt og Thybo-ost (lidt bedre end vesterhavsost) inden de kommer på pizzaen, så bliver de til chips 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close