Julefrokostklassikerne – Guide til stressfri jul #1

Jeg har egentlig tænkt på, at jeg gerne ville lave en guide til stressfri jul. Og jeg havde også tænkt på at jeg ville lave en lille adventskalender. Så det endte slutteligt med at jeg slog de to ting sammen. Det ville jo også ende med at jeg skulle til forret, hvis jeg skulle ud i en giveaway. Og av av, så meget jyde er man da. Men jeg synes også at det ville give mere mening at lave det på den her måde. Så er der trods alt (forhåbentlig) flere som får glæde af den.

Nu hvor vi stadig kun har ramt første søndag i advent, så er vi tættere på en hulans masse julefrokoster end vi er på juleaften (og så julefrokoster igen), så tænkte at det var meget fornuftigt at vi lige gennemgik hvad man skulle servere til sådan en julefrokost.

Jeg kan virkeligt godt lide det danske julefrokostbord. Jeg kan også godt lide at det bliver holdt temmeligt klassisk. Helst godt og hjemmelavet. Og et eller andet sted, er tiden knap, så tror jeg altså at dine gæster vil værdsætte at du laver noget rigtigt godt i stedet for at du prøver at lave rigtigt mange retter, som bare ikke er sådan helt gode. Keep it simple. Heldigvis kan mange af de her retter laves i forvejen og så gemmes eller fryses til der er behov for dem. Det er altså temmeligt smart. Så sørg for at du skal have det samme med til alle dine julefrokoster, hvis det er sammenskudsgilde.

Og til denne skønherlighed af en julefrokost skal du jo også have snaps. Jeg synes det er klart sejest at brygge sine egne snapse, men jeg kan også se at tiden kan være en smule knap. Men det er der selvfølgelig også råd for. Hvis du laver snaps på rene krydderurter, skal de som regel ikke trække så længe. De kan selvfølgelig blive bedre med tiden, men mange gange er det altså bedre end ingenting. Prøv foreksempel at komme en hel potte dild i en flaske klar brøndum. Lad det trække en uges tid. Hvis du har tre uger, så plejer jeg at lave en snaps på citrontimian, citron og fennikel. En god håndfuld citrontimian (eller bare timian), et kvart fennikel og så skallen af en til to øko citroner. Overhæld med klar brøndum eller vodka. Lad det trække tre uger. Spæd eventuelt op med 1 tsk fennikelfrø for at få smagen hurtigere. Og nej, i dette tilfælde er jeg heller ikke betalt af Brøndums for at sige det, men det er dem jeg bruger normalt til at lave mine snapse på. Nogle hælder også til billigt vodka, men der er jeg mere snapse typen. For god ordens skyld skal det så også nævnes at snaps skal drikkes ved stuetemperatur – Ellers kan den jo ikke smages. Så nip lidt af den, hvis du vil overleve hele aftenen.

Og så til bordets glæder. Jeg er sådan lidt traditionel i forhold til hvordan jeg mener det skal serveres. Og jeg ved heller ikke hvormeget af det jeg så har bildt jeg selv ind. Men jeg vil gå efter den her fingerregel. ALTID start med silden. Så fisken, først den kolde, så den lune. Det samme kødet, først det kolde, så det lune. Og kommer deres flere kød serveringer af det kød, så vil jeg altid starte med det lyse før det mørke. Altså kylling og gris før roastbeef. Så ost. Så risalamande

Silden

Du starter altid med silden. Ingen diskusion. Jeg mener også at der bør være i hvert fald 2 slags sild på bordet. Skal det være let, så server en hvid marineret sild med en karrysalat+ smilende æg og så en rød sild (som bør være christians ø pigens røde kryddersild. Den skal bare have løg og kapers til. Det kom faktisk lidt bag på mig, men jeg har ikke lavet en opskrift på karrysalat. Jeg har lavet det mange gange, så ved ikke hvorfor den ikke er kommet på bloggen. Følg eventuelt Nadias opskrift, da den minder om det jeg ville lave. Og så er hun også en knag i et køkken.

Men helt ærligt, server lige en stegt sild til gæsterne. Sylt den er par dage, så den får den der gode smag af eddike. Det er muligvis min favorit.

Opskriften finder du her.

stegtsildKarrysalat 021

Fisken

Fiskefilet

Lidt pinligt, men jeg har så heller ikke delt en nogenlunde opskrift på en fiskefilet i umindelige tider. Så I får lige Kronborgs her. Den kan jeg ikke lave bedre selv. Men lige i forhold til fiskefiletten, så er der lige en fingerregel, som du skal efterleve. Hvis du serverer remoulade til, så er rejer no-go. Det er kun til fiskefilet med mayonnaise. Men dilden går godt til begge.

Rimmet laks

Mellem os, så kan jeg mange gange bedre lide rimmet laks end røget laks. Forskellen er at man for det meste køber den røgede og her er udgangspunktet også lidt ringere end hvis du selv vælger laksen. Det er ikke altid, men tæt på. Kigger du på pengepungen, så er det også billigere at rimme selv end købe en hel side prima kvalitets laks.

Jeg har denne opskrift på rimmet laks, som faktisk næsten altid er en del af nytårsmenuen. Men den virker bare. Følg opskriften og skær så den rimmede laks ud i tynde skiver og server med rygeostcremen og eventuelt også agurkerne. Dild. Masser af det. Det er en vinder.

Find opskriften her

Rimmet Laks 202

Koldt bord:

Hønsesalat

Hvad skal jeg sige? Der skal i hvert fald ikke stå K på den. Og den her er ret klassisk.

Opskrift

kuller-og-selleri-4

Rullepølse – Lam og svin

En rullepølse kan bare være så meget bedre end den der købte, som er alt for fed og smager alt for lidt af peber. Jeg kan i hvert fald godt lide, hvis den får en over nakken med krydderiet. Den skal serveres med rå løg, sky og karse.Og det er ligemeget om det er lamme eller svineversionen. Begge smager så meget bedre end de grimme billeder

Lammeopskriften her

Svineopskriften her

Rullepølse 001

 

Sylte

Sylte er undervurderet! Punktum. Opskriften er her – Du kan også lave den med fx kalvespidsbryst, men så plejer jeg at supplere op med godt med bredbladet persille. Bør serveres med sennep som bider i kinderne og så hjemmesyltede rødbeder.

Sylte opskriften er her

Opskrift på syltede rødbeder her

Roastbeef

Lige nu i medierne går der en masse snak om roastbeef og en masse producenter, som er blevet anmeldt til forbrugerombudsmanden, fordi de kalder noget roastbeef som ikke er stegt med kogt. Helt ærligt, sådan bliver det hele lavet. Du kan sagtens købe det gode roastbeef ved slagteren, men her er kiloprisen cirka 500% af hvad et stykker inderlår er. Det er nemt at stege selv. Du skal bare sørge for at den er kølet før du skærer den. Så kan du også skære lidt tykkere stykker. Server med remoulade, ristede løg, friskrevet peberrod og en smule agurksalat.

Opskriften er her

2013-03-16 at 21-11-33

Paté

Jeg har lavet en del forskellige pateer. Det er sådan mere ud i det franske, altså ala sådan en campagne. Den hvor du skal have cornichoner og sennep til. Det er ret godt og overraskende nemt at lave. På billedet har jeg også lagt et tyndt lag af kvæder ovenpå før den gik i ovnen. Da de dampede og faldt sammen, så endte det faktisk med nærmest at være en kompot på toppen.

Opskriften får du her.

pate

Anderilette

Er du på 3. juledag, så kan det være en god idé at lave en rilette af resten af anden. Den kan serveres kold. Smager mere end glimrende sammen med fx sennep og surt. Perfekt stop spild af mad – mad.

Opskrift på anderilette

Anderillette 5

Lunt:

Leverpostej

Behøver den yderligere introduktion? Lav den eventuelt i mindre folie bakker og bag den som du har behov for den. Det er næsten bedre end at varme den op. Server med stegte svampe, bacon og rødbeder.

Opskriften er lige her

Leverpostej 5

Frikadeller

Her er vi ude i, at jeg har lavet ikke mindre en to version. Den første er den let bombastiske med krydderier, cognac og fløde. Den anden er den mere nede på jorden og genkendelige. Karen elsker den første. Små børn vil nok hellere have den anden. Synes du skulle have begge versioner. Server med rødkål og surt til.

Deluxe julefrikadelle

Julefrikadeller 1

Sådan standard frikadeller

Frikadeller 1

Æbleflæsk

Det er måske ikke alle der associerer denne med jul. Jeg gør. Så her er min let tunede version. Og nej, der er ikke tun i.

Æbleflæsk opskriften

 

Æbleflæsk

Ribbensteg med rødkål

Ord er vel ikke rigtigt nødvendige.

Opskriften er her

svin-og-roedkaal-7svin-og-roedkaal-5

Herudover kan det også være en god idé at servere Medister og en gang and. Bare lige for at lægge en bund.

Den langtidsstegte and, kan du finde opskriften på lige her – Du kan jo køre et andet tilbehør til den. Eller bare nøjes med lårene.

Mortens aftens and 2

Tarteletten

Den slutter af med bare lige for at være sikker på, at folk er helt kørt over.

Tartelet med høns, kål og svampe

Tartelet med røget laks og stuvet spinat

oklaksetartelet 136

Osten:

Du skal have ost til. Punktum. Jeg har faktisk lavet ret mange gode osteopskrifter til Castello (igen, ikke sponseret) og deres årlige juleosteborde. Så dem synes jeg du skal tjekke ud. Sidste år så ostebordet sådan her ud (5 opskrifter). I år har jeg lavet 3 opskrifter. Det er ikke kommet online i Danmark endnu, men er på den internationale side. Så du må lige i første omgang nøjes med at opskrifterne er på engelsk. Se dem her

jul-19

Slutteligt risalamande.

Min mors opskrift (undskyld de gamle, grimme billeder)

risalamande

Og det var min julefrokost. Her kan I så også regne ud hvad der er på min to do her i december. Karrysalat, Medister og confit de canard.

Hvilke opskrifter har jeg glemt? kom gerne med dine favoritter

Join the Conversation

  1. Grethe Kofoed says:

    Jeg mangler lige nogle tarteletter med høns i asparges. Det forventer alle at der er på boret til julefrokosten hjemme hos os

    1. Hvordan kan jeg glemme tarteletten! HVORDAN!

  2. Randi Hansen says:

    der er da tarteletter – bare ikke med høns i asparges, men mindre kan vel også gøre det – eller hvad?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close