Julet æbletærte med tranebær og mandler.

Reklame – Udgivet i samarbejde med KitchenAid

Jeg ville ikke sige at jeg er nørdet, men jeg har måske i hvert fald en forkærlighed for nørdede ting. Og en af de nørdede ting, som jeg har kastet min kærlighed på er en grøntsagsskærer fra Japan. Den kan skære frugt og grønt ud i lange plader. Ja, faktisk lige som den der spiralizer, som alle efterhånden har. Bare på den anden led. Jeg har i den grad savlet over sådan en. Der er bare en udfordring. Eller nærmere 4800 udfordringer. For det billigste jeg har kunnet finde den til i Danmark er 4804. Alternativt kunne man spare cirka 1500ish ved at købe den i udlandet, men hvor du så skulle købe noget du ikke havde set før og risikere at den røg i tolden, hvor du så skulle betale en pæn slat, så den alligevel blev temmeligt dyr. Så jeg har i bund og grund skulet til den, men alligevel haft fornuft nok til ikke at købe den. Det har været tæt på mere end en gang, men så er jeg alligevel blevet lidt en kylling.

Jeg havde faktisk allerede en masse planer om hvad man kunne bruge sådan en model til. Jeg kunne lave pommes anna på den helt seje måde. Jeg kunne lave tacos af selleri. Ravioli af agurk med jomfruhummertatar i. Jeg kunne lave Alain Passards ret ikonisk æbletærte “bouquette roses”. Men nej, jeg tog det fornuftige valg og ikke købte den. Eller det var indtil de ringede fra Thuesen Jensen, som er den danske distributør af Kitchenaid, for at spørge om jeg ville hjælpe med at lave et par opskrifter med den nye grøntsagsskærer fra Kitchenaid. Har paven en sjov hat? Nogle gange er livet som gastronomisk legesvend virkeligt rart. Aggregatet har lige ramt hylderne, så det er måske ikke alle kitchenaid forhandlere, som har fået det på lager endnu, men ellers kan du sagtens få dem til at bestille det hjem. Og hvis jeg skal være helt ærlig, så er det måske også en lidt bedre deal at købe det her end maskinen, som kun kan en ting. Jo, jeg har set kitchenaid køkkenmaskiner på tilbud til 3333kr for modellen med en 4,8 liters skål, som også er den jeg bruger i videoen. Jeg synes ikke man skal købe mindre, men de findes også i 4,3l og 3,3l versioner. Og så grøntskæreren til 1500kr inkl 2 knive. Ja, så ender vi på det samme.

Jeg lavede en lille korn film om hvordan det lige hang sammen med det aggregat. Jeg vil sige at det nu er min anden film, så der er plads til forbedring. Det er ret sjovt, men synes du egentlig det giver mening at jeg laver film?

Jeg overvejede kort om jeg skulle lave noget “fornuftigt” ala en lasagne med grøntsagsplader i, men det ville jo smadre mit image som direkte usund så grundigt, så jeg valgte kagen i stedet. Det går man jo aldrig helt galt i byen med. Men nu skal jeg også være ærlig, du kan sagtens lave den her med en smule fingersnilde, en tyndskræller og god tid. Men det her er meget nemmere og blærerøvseffekten er også væsentlig større.

Og så den her kage, ik oz! Det er faktisk en jeg gerne ville lave i et stykke tid, men jeg har ikke haft udstyret i orden, hvis man forstår sådan en lille en. Jeg ville gerne have forsøgt med et trick med to spisepinde, som skulle gøre at kniven ikke ville skære igennem æblet, men jeg kom frem til at det var lidt for kompliceret. Men det er jo reelt set bare en tærtebund med meget tyndtskåret æble på. Hvis man er lidt driftig tror jeg også man kan skære dem tynden uden den her maskine. Måske. Jeg valgte et grønt æble, da alle de røde i min umiddelbare nærhed var lidt for modne og ville falde fra hinanden. Over æblerne crumblede jeg bare lidt marcipan, mandelflager og tørrede tranebær. For at gøre det hele helt spiseligt, fik den sig et godt drisl brunet smør med kanel. Behøver man mere? Det skulle da lige være en balje fed creme fraiche på siden. Ellers ikke.

Min tærtering er 20cm i diameter her, men jeg vil mene at mængden af dej passer til cirka 24-26cm. Hvis du har dej i overskud, kan det sagtens fryses ned og bruges en anden gang. Jeg kommer det altid i en frysepose og ruller det deri, før jeg fryser det. Så er dejen tyndere end en random klump og tør hurtigere.

Det er ikke en helt normal mørdej, da jeg har vendt det lidt på hovedet og tilsat en smule mandelmel. Det gjorde at dejen blev ualmindeligt dejlig krummet, men den trak sig heller ikke sammen, som den nogle gange kan gøre, når man laver den “traditionelt” og får den æltet lidt for meget. Det her virker bare og er 1000 gange nemmere. Så det er endnu et lille trick, hvis din dej driller fra tid til anden. Vend det om.

Julet æbletærte med tranebær og mandler.

Thomas
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 35 minutter
Antal 1 tærte, 25cm

Ingredienser
  

Dej

 • 150 g blødt smør
 • 65 g sukker
 • 0,5 vaniljestang
 • 2 æggeblommer
 • 1 spsk rom kan udelades
 • 1 knivspids salt
 • 75 g mandelmel
 • 175 g mel med lavt glutenindhold

Fyld

 • 4-5 æbler skåret i tynde strimler
 • 50 g marcipan
 • 50 g tørrede tranebær
 • 2 spsk mandelflager
 • 50 g smør
 • 1,5 tsk kanel
 • flormelis til toppen

Sådan gør du
 

 • Blødt smør piskes med sukker og vaniljekorn til sukkerkornene er opløst og det er let fluffy.
 • Tilsæt æggeblommerne under piskning et efter et. Herefter også rom og salt.
 • Rør mandelmel og mel sammen. Sigt i skålen med smør. Arbejd det sammen med hænderne forsigtigt og let. Sørg for at den bare er samlet. Den må ikke æltes.
 • Film dejen og kom på køl i en halv time minimum.
 • Tag dejen fra køl, rul den tyndt og kom den i en tærteform.
 • Skær æblerne tyndt og rul dem. Sæt dem i tærteformen.
 • Crumble marcipan, tranebær og halvdelen af mandelflagerne over.
 • Brun smørret og kom kanel ved. Drisl over kagen og kom de resterende mandelflager på.
 • Bag i 20-25 minutter ved 200 grader.
 • Tag den af oven, lad den køle og giv den en smule flormelis på toppen.

 

Join the Conversation

 1. Hej Thomas:-)
  Normalt har jeg et anstrengt forhold til videoer, men jeg er vild med det “dystre lys” i din:-)
  Jeg ville dog gerne have set dimsen fra en anden vinkel, hvor man bedre kunne se, hvordan den snitter æblet og ikke kun fra bagsiden af maskinen.
  Skiveskæreren kommer dog helt klart på min ønskeseddel. Den kunne jeg godt finde masser af anvendelsesmuligheder for, også en anderledes ratatouille;-j
  God jul til dig og dine kære!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close