Citronfromage – Oldschool dessert!

Alle dem som har lavet citronfromage i husgerning, op med hånden! Jeg kunne forestille mig at det er de fleste. Jeg må da også indrømme, at denne dessert har været ude af mit liv et årti eller to. Godtnok er man fra provinsen, men ikke desto mindre var det et glædeligt gensyn, da vi fik den igår. Min kære kone havde sågar proklameret, at hun kunne bare ikke lide det. Hun havde fået det i de unge år, hvor det ikke bare smagte lidt for meget af citron, men også var grynet. Jeg tog det som en udfordring. Jeg tror jeg  vandt den.

Jeg valgte at bruge rå økologiske æg, for det tør jeg nemlig godt. Er det ikke noget for dig, så kan du bare bruge de pasteuriserede. Udover nedenstående ingredienser valgte jeg også at rive en smule hvid chokolade udover til sidst. Det gav lige det sidste sødme og afrunding. Men brug en ordentlig hvid chokolade. Der er ikke nogen som kan lide at spise hvid kogechokolade. Jeg brugte Ivoire (35%) fra Valrhona.

Så skulle du stå uden weekend desserten, så kunne det være et rigtigt godt bud. Her er dessert til cirka 4 mennesker. Det er altså en virkeligt nem dessert!

Citronfromage - Oldschool dessert!

 

Hvad skal du bruge?

 • 4 hele æg
 • 120g sukker
 • 2 citroner
 • 4 blade husblas
 • 2,5-3 deciliter piskefløde
 • 1 knivspids salt

Læg din husblas i blød i koldt vand 7-10 minutter. I mellemtiden pisker du æg, sukker, salt og fintrevet skal af en citron til en luftig masse. “Det må ikke knase”.

Press begge citroner og kom saften i en gryde. Kør den lige igennem en si, så der ikke kommer for meget  frugtkød og kerner med. Kom husblasen heri og smelt det ved lav varme. Når den er smeltet skal den i æggemassen. Kør en tynd stråle i imens du pisker løs.

Pisk cirka 2 deciliter fløde til en let skum. Er der lidt mere, så går det nok. Vend dette i ægge-citron-sukker-salt-husblas-massen med en let hånd. Brug en dejskraber til at vende det i. Du vil helst ikke slå for meget luft ud af massen.

Nu skal den bare i en lidt pænere skål, hvis du er lidt fis-fornem (som mig) of så på køl – minimum et par timer.

Ved servering pisker du den sidste fløde og kommer på toppen. Og hvis du vil følge mit eksempel, også river lidt chokolade over.

Velbekomme.

Citronfromage - Oldschool dessert!Citronfromage - Oldschool dessert!Citronfromage - Oldschool dessert!

Join the Conversation

 1. Old School deserter rocks. Tak for en reminder om hvor god mormors citronfromage er 🙂

  1. Selv tak. Man har altid lige lyst til en lille smule mere. Men ifølge min moster, så serverede min mormor altid citronfromage med en sveskesauce til. Lige funky nok, hvis du spørger mig 🙂

   Thomas

 2. Jeg tilhører nok den gamle skole dessert-wise, og bliver blød om hjerter hver gang jeg får serveret fromage, buddinger og mousse. Al det moderne fis med lakrids mixet med sødt, og desserter der ligner et månelandskab, næææ stik mig en Mormor dessert, og så er jeg en smule lykkeligere i dét nu.

  – Smukt stylet i øvrigt.

  1. Tak, Nada.
   Jeg vil aldrig begrænse mig til Oldschool desserter. Jeg kan lide alle desserter.
   Vil nu sige, at da jeg lavede et mix med hvid chokolade, panna cotta og dild for noget tid siden, så var det vist lidt nyt og fancy – Men også noget af det bedste, som jeg har lavet længe.

   Tak for sidst.
   Thomas

 3. Eeeeej, akut citronfromage-trang! Det er bare en bedste dessert. Og i RC er den jo også smuk.

  – Anne

  1. Er det meste ikke smukt i porcelæn fra Royal Copenhagen? 🙂

   Thomas

 4. Hej Thomas,
  Det er første, men bestemt ikke sidste gang jeg besøger din blog.

  Jeg er dybt imponeret! Bloggen har et virkelig godt design, fedt logo og så tager du fantastiske billeder. Du får en citronfromage som af udseende er lidt bleg og kedelig (men skøn af smag) til at ligne en million og en dessert man straks må igang med at lave.

  Smukt! 🙂

  VH
  Kathrine

  1. Hej Katrine,
   Tak for de næsten for pæne ord. Jeg er jo en ydmyg jyde, så jeg kan næsten ikke rumme det.
   Tusind, tusind tak.

   Thomas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close