Helleflynder på grillen med sommergrønt (og masser af smør)

I den kategori her på bloggen, som hedder fisk og skaldyr, er der ikke mindre end 68 indlæg. Det vil sige at der er 68 gange hvor jeg har spist fisk og ligefremt delt det. Det må jeg indrømme, at det havde jeg nok ikke set ske før jeg startede bloggen. Sagen er nemlig lidt den, at jeg slet ikke kunne lide fisk de første 30 år af mit liv. Jo, jeg kunne godt lide fiskefiletter som var forpaneret og friturestegte. Så jeg bliver ved udsagnet om at jeg ikke kunne lide fisk de første 30 år af mit liv. Sammen med bloggen kom modet dog til at forsøge mig lidt frem og nu vil jeg sige at jeg godt kan lide fisk. Nogle gange slår hovedet stadig klik og siger nej tak, men det er sjældent. Bedst har jeg dog altid, hvis jeg selv laver den. Men jeg har ligesom kunne sjusse mig frem til hvad der skabte dette had til fisk. Og jeg tror måske det startede med, at min dagplejemor tvang mig til at spise makrel i tomat. Min far siger at jeg skreg, når jeg skulle afleveres der. Og den dag idag, så vender maven sig så snart jeg kan lugte en dåse makrel i tomat blive åbnet i 200meters omkreds af mit hjem. Det kommer jeg aldrig til at spise. En anden lettere traumatiserende oplevelse med fisk, som måske er noget af det første, som jeg kan huske ift fisken, er min mor sov lavede helleflynder og der var grønt til. Ærter og gulerødder i små tern. Jeg synes at kunne huske, at det var enormt tørt og nærmest sad fast i halsen. Altså det var hvad den traumatiserede unge dreng huskede. Det var sikkert slet ikke så galt, men nu havde jeg jo en gang besluttet mig for at jeg ikke kunne lide det, så kunne man lige så godt lave en scene. Og siden da holdt jeg mig bare fra fisk, men det var også ret nemt når vi faktisk ikke fik det serveret ret tit.

Men idag stod jeg og glanede i fiskedisken hos Hav, hvor jeg søgte inspiration. Egentlig ville jeg gerne have en havtaskehale på ben, da jeg lige har købt endnu en kogebog, hvor der var en opskrift jeg ville prøve. Men alle halerne var skåret fra benene, da folk åbenbart var bange for ben. Argh. Et hurtigt kig over mod pighvaren – min favoritfisk – og så endte jeg med at blive overtalt til en lille helleflynder. Helleflynderen kommer jo i størrelser op til flere hundre kilo, så lige præcist de allerstørste skal du nok ikke overveje at smide på grillen. Jeg ved egentlig ikke hvor ofte man får dem så små her, da jeg jo indtil nu har haft et had/had forhold til dem og derfor undgået dem. Den her vejede vel et kilo og lidt til og der var godt med kød på. Altså hvis du ikke lige kan opdrive sådan en sjover, så vil jeg sige, at du bruger lige præcist den fladfisk som du så kan finde. Jeg har både lavet pighvar, rødspætter og skrubber på den her måde. I bund og grund handler det om to ting. For det første lav varme og så lidt agtpågivenhed og mærken efter på fisken. Du kan nemlig ret nemt mærke om den er færdig ved lige at trykke let på den. Når lamellerne i kødet slipper hinanden, så er den færdig. Derudover skærer man en revne langs rygbenet og når du der kan krænge fingrene ned langs benene og kødet slipper, så er det færdigt. Det er så enkelt. Så slipper du både for tørt og overtilberedt fisk. Og ja, så køber du den på ben, fordi det er altså der det er nemmest at tilberede den (dem). Benene giver lige lidt mere margin at arbejde på og så giver de også lidt smag. Nu skriver jeg godtnok i overskriften, at den er lavet på grillen og det er slet ikke løgn, men du kan også sagtens komme den i ovnen, hvis vejret ikke tillader andet.

Hvad angår det grønne, så blev det her spinat, ærter og grillede løg. Som også blev vendt i smør. Egentlig kunne det også have været asparges, men Karen har nedlagt fogedforbud mod flere asparges den næste uges tid. Jeg har vist overgjort det en smule. Jeg gav fisken rigtigt godt med timian og estragon. Sådan en hel pakke af hver. Det lyder af meget, men hvis du alligevel har at gøre med så fin en fisk, ville det da være en skam at spare lige der. Det kunne sådan set være de fleste grønne urter, som gjorde sig godt til den. Dild er næsten åbenlys, persille er billig, rosmarin en joker. Men jeg tror faktisk mange glemmer estragon, når det kommer til fisk. Det er som om at når først folk smager estragon, så skal det være i ledtog med en stor bøf i en bearnaise. Jeg synes at det er klart undervurderet til fisk. Den lette anissmag er sublim i den henseende.

Fisken vejede lidt over et kilo (1,2vist) alt inkl. Og det passede meget godt til 4 personer. Hoved og ben udgjør vel cirka 1/3 og man skal  have ca 200g kød. Sådan rundt regnet. Vi fik selvfølgeligt også nye danske kartofler, kogt med en smule løvstikke, til, for det elsker Alfred.

Helleflynder på grillen med sommergrønt (og masser af smør)

Thomas
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 4 portioner

Ingredienser
  

 • 1 helleflynder på ca 1 2kg (eller anden fladfisk)
 • 2 citroner
 • 1 bundt timian
 • 1 bundt estragon
 • 200 g smør
 • 1,5 dl tør hvidvin
 • 5 små løg med top
 • 100 g frisk spinat svarer cirka til en lille pose baby spinat
 • 200 g ærter
 • 1 spsk finthakket purløg

Sådan gør du
 

 • Helleflynderen skylles og duppes tør. Skær øverst langs rygbenet - indtil du rammer benet. Benet ligger lige under den lyse streg, som der er i skindet.
 • I en passende bradepande lægges cirka halvdelen af urterne og nogle skiver citron. Fisken ovenpå. Krydr med salt og peber. Top med de sidste urter, cirka 80g smør i mindre stykker og hvidvinen. Løgene flækkes og grilles hurtigt til de har lidt farve. Herefter lægges de op ved siden af fisken.
 • Grill under låg ved cirka 140-150 grader i cirka 25-30 minutter. Se oppe i teksten hvordan du ser om den er færdig. Lad den trække cirka 5-10 minutter mens resten klargøres.
 • Sigt væsken fra fisken over i en lille kasserolle. Bring den i kog og tag den så af varmen. Pisk 100g tern af koldt smør i. Smag til med citron og peber. Kom finthakket purløg i. Saucen er klar.
 • I en kasserolle varmes 1dl vand og 20g smør op. Kom ærterne i og lad dem koge 1 minut før de også får selskab af løgene (som var ved fisken) og den friske spinat. Varm til spinaten er faldet sammen. Krydr med en smule peber og citronsaft. Klar
 • Træk forsigtigt skindet til sidste på fisken. Det er klart nemmest at bruge fingrene. Lirk forsigtigt kødet af fisken og kom på en tallerken sammen med det grønne (uden formeget væske). Kom saucen over og server med nye kartofler.
 • Himmerigs sommerlykke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close