Rabarber fromage – I godt selskab.

Annonce

Da jeg i første omgang valgte at sige ja til at arbejde sammen med Karolines Køkken, var det ud fra to kriterier. Det første var – som det altid er – er det noget, som jeg kan finde på at komme i indkøbskurven, hvis det ikke skal vises på bloggen. Og det var et ja. Det er ikke bare en sang fra de varme lande, men sådan er det. Jeg vil ikke reklamere for noget herinde, som jeg ikke kan stå inde for og som jeg ikke selv vil betale for. Som det andet var kriteriet, om man kunne fortælle en historie omkring dette. Og det kunne jeg også sige ja til. Faktisk vil jeg sige at der er ret mange madminder knyttet til Karolines Køkken. Man er vel barn af 80erne og de husstandsomdelte kogebøger fra Karolines Køkken var vel nærmest biblen i de fleste hjem.

Det er min mor som i grove træk har lært mig at lave mad. Hun mestrer det klassiske danske husmoderkøkken som ingen anden. (og det siger alle sønner vel, for der er ingen som laver mad som deres mor). Men et andet skridt ud i madlavningen var det der husgerning. Jeg huske stadig første gang vi havde det. Vi skulle lave “pariser bøf” med bacon svøbt rundt om bøffen og så appelsinfromage. Fine sager. Og siden da skulle de der fromager jage mig som en mare. Jeg er en hund efter dem. Og gæt selv hvor jeg lærte at lave dem. Tak, Karoline. Jeg har allerede en temmelig fin opskrift på citronfromage på bloggen og da jeg blev spurgt, hvad jeg gerne ville lave hertil var svaret også ganske klart! FROMAGE. Da jeg egentlig synes at det udover tunmoussen fx er noget af det, som er allermest Karolines Køkken. Jeg var ret sikker på, at jeg også havde delt min opskrift ymerfromage fra kogebogen – det er den lige nedenfor., som jeg havde twistet en lille smule, så jeg måtte finde på noget andet. (jeg har så åbenbart ikke delt den, så den kommer på et andet tidspunkt). Jeg overvejede at gentage successen med appelsinfromage, men nu var det mere oplagt med rabarber. Så det blev det.

Anledningen til alt dette flødefestivitas er jo, at jeg sammen med Anne au Chocolat og Carla Mickelborg leger med fløde i øjeblikket. Anne tryller med den klassiske piskefløde, Carla med madlavningsfløden og så mig med flødefraichen. Du kan se alt hvad vi har lavet indtil nu på Karolines hjemmeside , facebookside eller instagram. Flødefraichen er blot en syrnet fløde, som kan give dine retter et ekstra pift i form af den let syrlige smag. Den kan også både piskes til en let skum, bruges i desserter som her og så også i det salte køkken, hvor jeg allerede nu har brugt den to gange på bloggen. Det er sådan en god altmuligmand at have i køkkenet – Hvis man altså kan kalde en som hedder Karoline for mand. Men det må I selv overveje om går an.

I hvert fald har jeg valgt at give den helt klassiske fromage et lille twist. Både da jeg ikke kunne finde nogle helt egnede opskrifter at læne mig op af ift rabarber fromage, så jeg endte med at gøre det som jeg tænkte det bedst (og læne mig op af min egen citronfromage) og så selvfølgelig fordi den er lavet med flødefraiche. Det giver den det sidste pift. Friskheden. Fromagen blev støbt i en form, hvor jeg plejer at lave den i en skål, som så serveres deri. Da jeg havde vendt fromagen ud, blev den toppet med en smule ekstra pisket flødefraiche og råsyltede rabarber. Det skal siges at den måske ikke står knivskarpt, men det var fordi jeg panikkede bare en lille smule. Du ved, når du står foran kameraet kan du godt få lidt præstationsangst. Og jeg kunne først ikke få den ud af formen. Så fik den en tur i varmt vand – måske lidt for varmt og lidt for længe, så den nåede at smelte lidt i kanten. Så kom flødefraicheskummet på den lidt runny overflade og så kunne det være gået galt – men det gjorde heldigvis ikke så meget. Læringen må være, at står du foran en ny date eller familien du vil imponere, så vend den ud i god tid før den skal serveres og sæt den på køl. Så kan du bare toppe den op lige før servering. Så slipper du for at anlægge dig flere stressrynker end højest nødvendigt. Eller så kan du bare servere den i skål. Det er præcist lige så godt.

Og husk forskellen på en budding og en fromage er at buddingen skal være wobbly, cremet og uden lufthuller, hvor fromagen gerne skal være luftig og let. Så det er vigtig at du er ret forsigtig med at vende både flødeskum og æggehvider i. Og som det aller aller sidste trick til stive æggehvider, så er det vigtigt at du bruger en helt ren skål, hvor der ikke er noget fedt eller opvaskemiddelsrester i. Så du kan tøre skålen af indvendig med en overskåret citron. Den fjerner både fedt og opvaskemiddel. Hvis der er rester tilbage af førnævnte, så vil du have svært ved at piske den stiv. Og i den ombæring er det også en god idé at bruge bare en knivspids salt i hviderne, da det er med til at stabilisere dem og de ikke så hurtigt falder sammen. Du smager ikke saltet i dem.

Jeg vil tro at der er dessert til cirka 4-6 personer her. Måske har du lidt af rabarberenpureen i overskud, det kan du bare toppe fromagen op med sammen med de råsyltede.

Rabarber fromage - I godt selskab.

Thomas
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 4 portioner

Ingredienser
  

Rabarberpuré

 • 300 g rabarber i små tern
 • 1 dl vand
 • 100 g sukker
 • 1 vaniljestang

Rabarberfromage

 • 4 hele æg
 • 100 g sukker
 • 150 g rabarberpuré førnævnte
 • 5 blade husblas
 • 3 dl flødefraiche
 • 1 knivspids salt

Herudover

 • 200 g rabarber i meget fine tern
 • 200 g sukker
 • 1 dl vand
 • 0,5 dl hvidvinseddike
 • 2 dl flødefraiche pisket til fløde
 • evt lidt urter - Her rød skovsyre og citronverbena

Sådan gør du
 

Rabarberpuré

 • Rabarberen skæres i mundrette stykker og bringes i kog sammen med vandet, vaniljekorn og stang. Kog i cirka 5 minutter før sukkeret kommes ved. Smag eventuelt til med en smule ekstra sukker, hvis den er meget syrlig, men den skal helst ikke blive for sød, da den så bliver kedelig i fromagen.
 • Kog yderligere 10 minutter under låg. Fjern vaniljestangen og blend massen grundigt. Passér den igennem en fin sigte, for at fjene eventuelle fibre, som ikke er blevet blendet.
 • Nu er du klar.

Rabarberfromage

 • Læg husblasen i blød i koldt vand i 10 minutter.
 • Pisk æggeblommerne luftige sammen med sukkeret. Det skal piskes til sukkeret er arbejdet helt ud.
 • Kom 1/3 af rabarber pureen i en lille kasserolle og varm den op til cirka kogepunktet. Smelt husblassen heri. Nu skal det gå stærkt. Rør den sidste del af rabarberpureen heri nu.
 • Rør nu med det samme rabarberpureen (som nu er med husblas) sammen med æggesnapsen.
 • Pisk æggehviderne stive med en knivspids salt. Pisk efterfølgende flødefraichen stiv.
 • Fold først den piske flødefraiche i og derefter de stive æggehvider.
 • Kom fromagen i en skål eller form og lad den sætte sig på køl i minimum 3 timer.

Gør den færdig.

 • Kom sukker, vand og hvidvinseddike i en gryde. Kog det op i cirka 5 minutter. Sluk for varmen og tilsæt de fine tern af rabarber.
 • Lad dem trække i lagen i en time, gerne længere.
 • Til serveringen vendes (måske) fromagen ud, toppes med pisket flødefraiche, syltede rabarber og evt urter.

 

Join the Conversation

 1. Denne. Rabarber fromage lyder simpelthen lækker, den skal prøves

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close