Familie og budgetvenlige spisesteder på Bornholm.

Jeg var så fantastisk heldig, at jeg fik en invitation til Sol over Gudhjem konkurrencen i år. Det er faktisk ikke første gang, så derfor havde jeg det faktisk endnu højere på min liste at komme afsted. Jeg havde også stillet min kære familie i udsigt, at vi kunne tage et par dage ekstra derovre, for ligesom at kickstarte sommerperioden rigtigt. Vi skal ikke på den der klassiske sommerferie i år. Det bliver sådan lidt hist og her, besøger de mennesker vi godt kan lide og leger lidt turister i egen by. Bare roligt, vi bliver ikke snydt. Vi fik både 14 dages påskeferie og tager 14 dage i spanien senere på året.

Nå, nu var vi jo her på Bornholm. Vi var blevet booket ind på Hotel Klippen i forbindelse med konkurrencen og der valgte jeg så at forlænge opholdet. Det var mest praktisk med to små knægte. Det er uden sammenligning den bedste udsigt, jeg er vågnet op til. Billedet nedenfor er skudt fra den store fælles terrase, der var lige udenfor vores værelse. Værelserne var ikke så store og badet mindre, men det er heller ikke stedet man booker for at være på værelset. Altså medmindre man har en 3årig, som går i seng klokken 19.30. Servicen var ikke rigtigt noget at råbe hurra for. Morgenmaden var lidt kedelig (sådan tørt bake off brød og industri produkter agtigt) og skulle du have mad til aften i cafeen skulle den bestilles forud. Der var ikke minibar / køleskab på værelserne, hvilket virkeligt havde været belejligt med små børn, så vi endte med at spise ret meget ude, selvom man nogle dage bare kunne have nøjedes med en rugbrødsmad og lidt koldt mælk. Vi spiste også flere steder end de her, men nu var det jo bare ikke alting, som var lige anbefalelsesværdige. Så I får kun det, jeg kan stå inde for.

Kriterierne for at komme med her, var også lidt at det var børnevenligt. Listen over steder, hvor jeg virkeligt gerne vil spise, men vi ikke kunne nå og/eller som ikke faldt i den børnetålmodighedsvenlige kategori er lang. Jeg ville virkeligt gerne på Hallegaard og spise frokost, men det passede ikke med dagene. Havde der ikke været børn med, så havde med stor sandsynlighed også spist på Nordlandet, som er et af Kadeau folkenes steder. Eller hos Daniel Kruse, som stillede op i dessertkonkurrencen ved Sol over Gudhjem. Han har ikke mindre end tre restauranter på øen og de løber med den ene gode anmeldelse efter den anden. Og ja, så er det til priser, som er næsten uforståeligt billige for en Københavnersnude. Se mere her.

Jeg har valgt at også holde det forholdsvis prisvenligt, så alle kan finde noget der passer til deres pengepung. Det koster sådan i omegnen af 500kr for far, mor og barn. Alt kan gøres dyrere – selvfølgeligt – men det her var for et måltid mad og et glas et eller andet.

Fish and Chips ved Christiansøpigens Sild i Svaneke

Der er rigtigt lidt fuzz over det her måltid. Det er lige til og smager bragende godt. Torskestykkerne flager dejligt og er pakket i sprød beignetdej. Fritter og remo. Posen koster 65 kroner (mener jeg) og for 15 kroner ekstra kan du opgradere med en San Pellegrino sodavand eller cola. De er så flinke at der er vådservietter til fri afbenyttelse også. Så du går bare til den.

Man bliver jo altid lidt bange for at bestille fish and chips i Danmark, for de fleste steder dækker det bare over en frosen fiskefilet med pommes frites til. Det bliver heldigvis bragt til skamme her.Gruset 7, 3740 Svaneke

Find dem her:

Gruset 7
3740 Svaneke

Nordbornholms Røgeri

Holdningerne til buffet kan jo være ret mange. Personligt kan jeg godt lide tallerkenserveringer, men har så også indset at buffeten bare passer en treårig bedre både i forhold til ventetid og udvalg. Jeg havde jo lidt læst op på at røgerierne havde de her buffeter med alskens gode sager fra havet. Men jeg havde vist ikke lige fundet den udvalgte.

Vi startede vores søgen efter røget fisk andetsteds på øen, hvor vi blev jævnt skuffede. Det lugtede lidt for meget af turistfælde og fiskefileter fra fryseren. Jeg havde faktisk lidt opgivet ideen, men så strøg vi ved et tilfælde forbi her. Og jeg må sige det sådan, at når vi her i familien bliver sultne, så går der ikke lang tid før den dårlige stemning breder sig. Der skal handles hurtigt. Valget faldt så på Nordbornholms Røgeri – Fordi vi var lige ved siden af.

Det er ret stort. Du skal ikke komme for den hyggelige charme indenfor, men faktisk ret god mad og ikke mindst en dejlig udsigt. Du bestiller i baren – Enten buffet eller a la carte og går så om bord. Du kan sidde udenfor overdækket, så det er også et plus for mig som afskyer at spise i bagende sol. Udvalget er glimrende og velsmagende. Og nu har jeg harceleret en del over ringe fiskefiletter. Men her var de gode. Og da vi jo er på en familiemission, så trak den en del op for Alfred at der også var is og softice bar inkluderet. Prisen ligger på ca 200kr pr mand, børn (aka Alfred) spiser gratis, hvis man er under 5. Under 12 koster de halv pris.

Du finder Nordbornholms Røgeri her:

Kæmpestranden 2
3770 Allinge

Café Klint – Gudhjem

Jeg nåede faktisk at være her hele tre gange på de fire dage. Første gang fredag aften meget sent, hvor vi drak øl. Så lørdag til en virkelig god fiskefilet (se, der var den igen). Her bare smørstegt og det vil jeg jo aldrig nogensinde klage over. Og så igen søndag aften til burgers. I teorien burde jeg jo hade sådan en burger med både spirer og sprød top. Men den gjorde det altså godt. Dejligt sprøde fritter. Karen fik en salat (den hed godtnok en bowl, men jeg er traditionalist). Alfred fik også en børneburger, hvor de smart nok kun havde lagt bøffen i bollen. Så kunne han selv komme det i, som han havde lyst til. At tjeneren så også kom med en kasse med biler, han kunne lege med mens vi ventede var endnu bedre. Alfred var fan.

Cafeen er placeret lige midt på havnen med udsigt til vandet. Så det bliver ikke meget bedre – Udover det selvfølgeligt er rasende svært at finde steder, hvor du IKKE kan se vand på Bornholm.

Det var udsigten til burgers, som gjorde at vi søndag endte her. Ellers kunne vi måske også være røget på provianten. Det lignede et lille hyggeligt sted med god vin og et par enkelte retter på kortet.

Du finder Cafe Klint her:

Ejnar Mikkelsensvej 20
3760 Gudhjem

Bay Frost Café.

Hvis du lige trænger til et lille hvil med en kop kaffe i hånden, mens dit barn hærger, jamen så er det her altså et glimrende sted at gøre det. Nu skrev jeg jo, at det var en anbefaling til spisesteder, men her er der altså kun kage. Og kaffe. Og alt det andet. Men her skal du altså ikke komme for maden, men virkeligt, virkeligt gode kager. Og de er ingenlunde fedtede med dem, så du er godt sat efter et stykke. Karen fik en banankage med marcipan, som hun udbrød var den bedste hun nogensinde havde fået. Der havde hun selvfølgelig lige glemt at tænke på den jeg bager til hende. Kagen på billedet ovenfor er en anden kage – Bare så man ikke tror det er THE BANANKAGE.

Du finder Bay Frost:

Strandstien 1A
3740 Listed Havn / Svaneke

Jeg skal være helt ærlig og indrømme, at vi tabte lidt vores hjerte til Bornholm. Det er vist meget normalt at gøre. Så jeg glæder mig i den grad også til vi skal herover igen. Jeg ved at der i hvert fald ikke kommer til at gå 23 år igen.

Der var jo rigtigt mange steder vi gerne ville spise eller se. Men det var jo også lidt svært med en by-optimeret barnevogn at komme rundt om Opalsøen fx. Men der tager vi revanche. Af dem som vi ikke nåede, men også kan klare en anbefaling er Solveig på Hammershus. Det er Kadeau folket som står bag den og det skulle være ualmindelig godt smørrebrød. Rosa, som nogle kender fra Torvehallerne flyttede til Gudhjem. Så hvis du trænger til de velkendte kager, så er det her du skal finde dem.

Som du kan se, så er vi allerede klar til tur nummer 2 snart.

 

Join the Conversation

  1. Bornholm er ikke kun røgerier og fisk. Der er noget for enhver smag på Bornholm https://visitbornholm.com/da/bornholm/udforsk/gastronomi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close