Bagte kartofler med langtidsbraiseret oksekød

I mit hoved er bagte kartofler sådan noget man kan få til sin bøf. Og så med en god klat smør i. Måske sågar hvidløgssmør. Men jeg tænkte at jeg ville lege lidt med ideen. Jeg har set flere takeaway steder, hvor man kan købe bagte kartofler med alskens fyld. Jeg har ikke dristet mig til at købe dem endnu, men tænkte at hvis det var rigtigt godt, ville man få noget ala det her.

Måske er det i opskriften faktisk slet ikke selve den bagte kartoffel der er den mest interessante. Det er kødet. Ikke fordi der er meget af det, men fordi det er sådan en hverdags livredder. For vi endte faktisk med at spise det flere aftener. Både som fyld i tacos – hvilket faktisk også er grunden til krydringen – i kartofler og som en lille side. Det var faktisk ualmindeligt grønne måltider. Og hvis man tænker på at udgangspunktet var 900g råt kød, som jo taber noget vægt under tilberedningen, som så udgjorde det, hvad der ligner tre aftensmåltider for 2,5 person. Alfred tæller kun som en halv her. Jeg synes generelt ikke man behøver så meget kød, når der er så meget smag i det. Så kan man nøjes med mindre. Man kan sikkert godt spise mere, men behovet opfyldes hurtigt. Det er jo lidt som en rigtig god mørk chokolade. Der er det nok med et lille stykke eller to til kaffen, hvor man sanseløst kan køre en hel plade ned af en ringere version.

Men ikke nok med at smagen er stor. Der er også perfekt hverdagsmad i resterne.  Så er det også bare en dag, hvor man skal bruge noget tid på at lige brune af og vente mens det er i ovnen. De efterfølgende dage har maden næsten klaret sig selv. Der er jo faktisk ret mange ting, som man kan lave på denne måde og så lukrere på senere. Heldigvis er det oftest de mest smagfulde udskæringer, som også er de billigste. De skal bare have lidt mere tid til at blive klar. Men hvis man lærer at udnytte tiden og sin ovn rigtigt, så er arbejdstiden lille. Det hjælper selvfølgelig ikke så meget, hvis man først er hjemme fra arbejde 30 minutter før maden skal på bordet.

Selve kødet er tænkt en smule mexikansk med krydringen, da det jo i første omgang skulle gå sammen med tortillas. Men det kan du hurtigt lave om på. Drop appelsin, allehånde, nelliker og chili. Så har du reelt set en allround krydring, som du kan bruge til det meste. Så kan du tage den derhen, hvor du måtte have lyst til. Jeg synes det er et godt alternativ til fx pulled pork.   

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Thomas Alcayaga Serves: 4 personer
Prep Time: 20 minutter Cooking Time: 4 timer

Ingredients

  • 8 bagekartofler
  • 800g oksetykkam
  • 2 appelsiner
  • 2 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 4 nelliker
  • 8 allehånde
  • 2 tsk stødt anchochili
  • 2 chipotle chilier
  • 1 spsk tørret oregano
  • 5 laurbærblade
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 3dl hvidvin (eller vand)
  • - Syltet fennikel
  • 1 fennikel
  • 1dl æbleeddike
  • 3 spsk honning
  • - Herudover
  • 4-5 stængler grønkål
  • 1,5dl creme fraiche 38%
  • Chilisovs

Instructions

1

Brun kødet grundigt af i en stegegryde. Kom halverede løg, appelsiner og hvidløg ved. Tilsæt krydderier, tomat og hvidvin.

2

Bring det i kog og læg låg på.

3

Sæt i ovnen ved 160 grader i 4 timer.

4

Skær et kryds i kartoflerne og sæt dem ind i ovnen ca 1,5 time før det er færdigt.

5

Løft kødet op og træk det fra hinanden. Tilsæt en smule af væden fra gryden.

6

- Syltet fennikel

7

Skær fenniklen tyndt på en mandolin.

8

Rør honning og eddike sammen og vend fenniklen heri. Lad det trække minimum 30 minutter.

9

- Samling

10

Åben de bagte kartofler. Læg grønkål og kød heri. Top med creme fraiche, fennikel og chili efter behag.

Join the Conversation

  1. Kan kartoflerne med sikkerhed blive nok ved 160 grader.
    Mvh Nete

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close