Gammeldags æblekage – som vor moder lavede den.

Ret skal være ret, det er vist stadig sådan min mor laver gammeldags æblekage. Og det er nok også den kage hun har lavet allermest til os derhjemme. En nærmest obligatorisk sag på kaffebordet, når der var vigtige gæster på besøg. Det er jo også sådan lidt med ærefrygt at man laver denne klassiker. Men jeg har det også sådan, at man skal altså også kunne lave de klassiske ting, før man begynder at jonglere og dekonstruere for meget i retterne. Jeg synes nogle gange folk glemmer, hvorfor tingene i første omgang er blevet klassikere. Og den gammeldags æblekage er et glimrende eksempel på det.

Det gode ved denne kage, som det hedder men måske ikke så meget er i mine øjne, er at den kræver ret simple ting til fremstillingen. Det eneste som tager tid er at koge æblegrøden, men det kan gøres på forhånd og så fryses ned i passende portioner. Vi har jo masser af æbler i øjeblikket, så jeg er ret meget i æbledessert-mode. Du skal helst bruge nogle æbler med godt med smag, men ikke for søde. Der må godt være en lille smule syre tilbage. I den forbindelse skal du også smage dig frem med sukkeret og ikke bare øse i. Det bliver lidt for meget, hvis den bliver alt for sød. Det samme med kogetiden på æblemosen. Hvis æblerne er let melede og meget modne, så skal de nærmest bare op i kog før de er kogt ud, hvorimod andre skal have noget længere tid før det sker. Kom endeligt ikke for meget vand ved æblerne, når du koger dem. Hvis det ikke koger væk, kan det godt blive en lidt vandet affære. Jeg kommer også vaniljen ved med det samme, men venter med sukkeret til sidst. Jeg ved ikke om det har nogen reel betydning, men det er efterhånden bare blevet en vane.

I min familie er vi ret grådige, hvad angår alt som er sødt, så denne portion ville nok kun holde til 4-5 personer, hvor den ved mere normale mennesker ville strække sig lidt længere. Men lav endeligt rigeligt, for den holder sig altså fin i køleskabet et par dage. De fleste vil faktisk argumentere for at den bare bliver bedre af det.

Gammeldags æblekageGammeldags æblekageGammeldags æblekageGammeldags æblekage

Gammeldags æblekage - som vor moder lavede den.

Thomas
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 20 minutter
Antal 4 portioner

Ingredienser
  

  • 5 æbler
  • 0,5 dl vand
  • 1 fed vaniljestang
  • 75-100 g sukker
  • 1 citron

Herudover

  • 15-20 makroner
  • evt en smule sherry
  • 2,5 dl piskefløde
  • Ribsgele
  • Citronmelisse

Sådan gør du
 

  • Skræl æblerne. Fjern kernehuset og skær dem i mindre stykker.
  • Kom æblerne i en gryde sammen med vand, vaniljekorn og stang. Kog cirka 10 minutter under låg indtil de er møre.
  • Tilsæt sukkeret og kog endnu 5 minutter uden låg. Smag til med citronsaft og en knivspids salt. Er mosen meget våd, kan du koge den let ind uden låg, til konsistensen bliver fastere.
  • Kom mosen i en passende skål og lad den køle.
  • Knus makronerne over. Drisl eventuelt med en smule sherry.
  • Pisk fløden let og kom den over.
  • Hvis du er lidt pyntesyg, pynter du med ribsgele og citronmelisse. Eventuelt bare en af dem.

Gammeldags æblekage


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close