Sund Chokolademousse, pære med estragon og marengs "ala Mit livs kogebog"

En anden blogger, Nada, udfordrede for noget tid siden andre madbloggere til en hyggelig dyst. Man ville få tildelt en anden blog, hvor man så skulle finde lige præcist den opskrift som tiltalte en og så give sit eget touch.

Jeg var så heldig at trække noget af en udfordring. Ja, for hvis det var en som lavede præcist den samme mad som jeg selv, så ville der ikke være meget udfordring i det. Jeg fik tildelt “mit livs kogebog“, som er skrevet af Linda Hyldal – som er vegetar. Ved første øjekast så var jeg lidt skræmt. Når jeg normalt vil imponere, så er det oftest med kød. Vi har (prøver i hvert fald) at have vegetardage – eller i hvert fald meget kødfattige dage – herhjemme, men dette er så der er råd til bedre kød. Jeg var igennem bloggen fra ende til anden flere gange – Ikke fordi jeg ikke kunne finde noget jeg ville lave, men fordi jeg ikke kunne bestemme mig. Der var virkeligt godter på den side. Og inspirationen til vores kødfattige dage er helt sikkert meget større nu.

Men jeg fandt faktisk en ting, som jeg havde luret på før, som jeg måtte prøve. En sund chokolademousse – min kunne næsten også holde sig på den rigtige side af den sunde linie – Indtil jeg kom smeltet chokolade i og tilføjede lidt ekstra elementer, som primært bestod af sukker. Hey – den skal jo afspejle mig. Du kan vælge at undlade at komme chokolade i, men så skal der lidt ekstra kakao i.

Min anretning bestod af flere elementer. Faktisk, hvis du skal have gæster, kan du lave alle disse i god tid og så blot anrette i sidste øjeblik. Og hvis du vil anrette i glas i stedet for på tallerken, så går der heller ikke noget af dig for det.

Inspirationen til at mikse pære og estragon kom lidt af, at jeg kom til at tænke på, at lakridsnoterne fra estragonen faktisk passede godt til alle elementerne. Chokolade, brombær og pære. Og så er det jo lidt anderledes. De fleste ser vel kun estragonens eksistensgrundlag som værende det grønne i bearnaisen. Jeg valgte at sætte min pære med agar-agar frem for husblas, som jeg nok normalt ville gøre. Nu kan man jo lige så godt gøre det ordentligt – for til dem der ikke ved det, så er husblas udvundet af sværen på grisen. Agar-agar er lavet af tang. Det kan købes i flere forskellige butikker med et bredt sortiment, men jeg havde mit med hjem fra Spanien i sommers.

Hvad skal du bruge (en anretning ala min til cirka 4-5 kuverter)

Sund Chokolademousse:

 • 0,5 meget moden avocado
 • 1 banan
 • 1 spiseskefuld honning
 • 1 spiseskefuld kakao
 • 100g smeltet mørk (72%) chokolade
 • 0,5 vaniljestang

Marengs:

 • 1 æggeblomme
 • 35g sukker (cirka)
 • 1 knivspids eddike

Pære og estragon:

 • 2 clara friis pærer
 • 3 teskefulde sukker
 • 1 dl vand
 • 2g agar-agar
 • 15 estragonblade (de store af dem)
 • 5 mynteblade (kan undlades)
 • o,5 vaniljestang

Til anretning:

 • Brombær
 • estragonblade
 • Mynteblade

Og så fra en ende af. Start med at lave din marengs. Pisk hviden luftig og kom din sukker i lidt af gangen. Pisk til den er meget stiv. Pisk til sidst din eddike i. Du skal nu have pisket det i 3-6 minutter alt efter hvor brutal din overarm eller håndmixer er.

Sund Chokolademousse, pære med estragon og marengs "ala Mit livs kogebog"

Kom den i en sprøjtepose og sæt små toppe på en bageplade med bagepapir. Bag/tør dem i cirka en time til halvanden ved 130 grader. Føl dig frem.

Sund Chokolademousse, pære med estragon og marengs "ala Mit livs kogebog"

Til den Sunde Chokolademousse er fremgangsmåden ret enkelt.

Jeg moste min avocado og banan med en gammel. Herefter fik det en forholdsvis lang tur med min håndmixer. Da den var godt glat kom jeg honning, vaniljekornene og kakao ved. Hov, i mellemtiden havde jeg vist også smeltet chokoladen. Gør det over vandbad, medmindre du har så utroligt ringe et komfur som os, for så kan man gøre det ved laveste varme. Pas i hvert fald på det ikke får for meget varme. Bland den smeltede chokolade i og kom det i en sprøjtepose. Læg på køl. (den har godt af at køle i hvert fald et par timer).

Du kan købe engangsprøjteposer i de fleste supermarkeder. Ellers kan du altså også bruge en frysepose. Det virker faktisk også ganske ok.

Sund Chokolademousse, pære med estragon og marengs "ala Mit livs kogebog"

Nu til pærerdelen.

Skræl pærerne og fjern kernehuset. Skær i mindre stykker. Kom i en gryde sammen med 7-8 estragonblade, vaniljekorn fra den sidste halvdel af vaniljestangen (og begge tomme “bælge” – hedder det det?), herudover også sukker og vand. Lad det stå og småboble under låg indtil pærerne er møre.

Sund Chokolademousse, pære med estragon og marengs "ala Mit livs kogebog"

Når pærerne er møre skal de have en ordentlig tur med en stavblender. Tag din agar agar og rør ud i et par spiseskefulde koldt vand og tilsæt den derefter til mosen. Lad den lige få et opkog i 1-2 minutter. Herefter tager du den af varmen. Kommer de sidste krydderurter (mynte og estragon) ved og giver endnu en tur med blenderen. Grunden til at de kommer i helt til sidst er at de kan tage lidt farve, hvis de får for meget varme for længe. Så hellere helt til sidst.

Denne skal også på en sprøjtepose. Det kan være en fordel at den lige svaler en lille smule inden den kommer i sprøjteposen. På køl med den.

Sund Chokolademousse, pære med estragon og marengs "ala Mit livs kogebog"

Når alt er kølet og har sat sig, så er der egentlig bare anretningen tilbage. Denne skal gøre lige før servering (og gerne lidt henkastet). Får mousse og mos ud af køleskabet. Pluk til urter. Vask et par brombær.

Sund Chokolademousse, pære med estragon og marengs "ala Mit livs kogebog"

Sæt nogle højest tilfældige klatter chokolademousse. Jeg havde en vision om at det skulle være lidt en halvmåne. Hvorfor ved jeg ikke. Du kan også samle dem på midten eller sætte dem i streger. Det skal være helt op til dig.

Sund Chokolademousse, pære med estragon og marengs "ala Mit livs kogebog"

 

Sæt derefter også lidt dutter af pæremosen og lidt brombær.

Sund Chokolademousse, pære med estragon og marengs "ala Mit livs kogebog"

 

Slut af med lidt marengs og urter.

Jeg havde lidt overvejet at strø mine marengs med kakao. Men så tror jeg det bliver lidt brunt i brunt. Sund Chokolademousse, pære med estragon og marengs "ala Mit livs kogebog"

 

Sund Chokolademousse, pære med estragon og marengs "ala Mit livs kogebog"

Lige her til sidst, så vil jeg lige sige tak til Nada for at sætte det hele op. Og selvfølgeligt tak til Linda for inspirationen til denne ret. I kan også se hendes flotte billeder på instagram her.

Velbekomme og good luck.

Sund Chokolademousse, pære med estragon og marengs "ala Mit livs kogebog"

Join the Conversation

 1. Super lækre elementer sammen, og Thomas, sikke du kan pynte!
  Det er så smuk en anretning at jeg bliver helt inspireret. Meeen det bliver nu nok med en mere klassiske mousse, avocadoen forbliver i mit salte køkken 🙂

  Og du har helt ret, det sjoveste var jo at blive rykket ud af det vante. Selvom jeg selv ikke gik linen ud, som jeg egentlig gerne vil med sådan en rigtig konditor sag en dag …

  Fedt at du gad lege med –
  måske du er frisk på en anden runde også? Pønser på noget med tematisering/årstidsbestemt næste gang …

  Mvh La Cucina Nada

  1. Hej Nada,

   Selvfølgeligt er jeg frisk næste gang.
   Jeg vil sige at lige præcist avocadoen kunne man slet ikke smage. Det er jo faktisk også en god måde at få brugt nogle af de lidt for bløde og brune avocadoer. – Man kan alligevel ikke se hvor brune de er, når de er klædt i kakao og chokolade.

   Thomas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close