Mad Med Omtanke – 100 opskrifter til lækker mad af dine rester

Hold nu op for en modtagelse min bog har fået.

Det har været lige dele en hård omgang at få sådan bog på gaden og så lige dele en drøm, som går i opfyldelse. Det har faktisk taget mig et par uger at komme ovenpå og så faktisk også indse, at det faktisk er sket. Jeg har hørt at førstegangsforældre mange gange vågner om natten, fordi man lige skal tjekke den lille. Jeg har det sådan med min bog. Nogle gange må jeg lige skule over på skrivebordet og så ligger den der stadig. Det er for vildt.

Det har været en proces, som nu har varet halvandet år. For faktisk på udgivelsesdagen var der, til datoen, gået halvandet år fra jeg fik den første mail fra min redaktør om “har du lyst til at lave en bog”? Faktisk gik der kun to mails fra den første før vi havde planlagt hele bogen. Allerede i anden email blev tanken om en bog, som skulle reducere madspild bragt på banen. I samme sekund vidste jeg, at den skulle hedde “Omtanke”. Senere blev “Mad med” koblet på.

Mad Med Omtanke - 100 opskrifter til lækker mad af dine rester

Hvorfor så “Omtanke”. Altså når alt kommer til alt, så er Omtanke meget bredt. Først og fremmest drejer det sig om madspild. Jeg syntes at der manglede en bog med lige præcist det her fokus. Jeg er måske også lidt en bestemt herre, for jeg vidste hvordan jeg ville have det. Heldigvis var redaktøren med på den. Den skulle være nede på jorden, i øjenhøjde med læseren. Og så måtte den gerne være lidt flot. Jeg tror at mange associerer restemad med noget lidt kedeligt, lidt brunt. Det måtte stoppe nu. Jeg havde det også sådan, at den stadig skulle være brugbar. Så det var enormt vigtigt for mig, at alle ingredienser skulle være tilgængelige i et normalt supermarked. Jeg tror det skræmmer de fleste, hvis de pludseligt skal til at finde urter de aldrig havde hørt om i små specialbutikker og faktisk gøre en masse specielt, for at få aftensmaden på bordet. Sådan skulle det ikke være. Det samme med opskrifterne. Som foodie er der mange ting man tager for givet at folk både ved og gør. Men sådan tror jeg ikke at det er for de fleste. Er vink med en vognstang fik jeg også, da jeg præsenterede for en af mine bedste venner, som også tilfældigvis er gift med en fantastisk madblogger, Signe fra Signesmad. Altså han var allerede inde i meget af jargonen, men han stod en lille smule af, da den første opskrift han så var på en koldhævet pizzadej. Det er der jo ikke nogen som kaster sig ud i, hvis de skal vide hvordan man laver en pizza. Han måtte huske mig på, at det ikke er alle, som tager sådan noget for givet. Det fik mig til at tænke. Så udgangspunkterne for nogle opskrifter blev ændret. Altså at man i stedet for en koldhævet pizzadej, laver en almindelig “færdig på en time” pizzadej og viser hvordan man laver det. Og så giver hints til hvordan man kan løfte standarten. I bund og grund ville udgangspunktet med den koldhævede være at tale ned til mange, som kunne ende med at være distancerende, frem for det som faktisk var ønsket. Altså at få folk til at lave mere mere. Så hellere tale til laveste fællesnævner og måske formå at inspirere og løfte folk. Jeg laver jo heller ikke kun koldhævede pizzadej. Jeg har for hulan da også travlt.

Mad Med Omtanke - 100 opskrifter til lækker mad af dine rester

Og så tilbage til udgangspunktet. Hvad er fokus? Det primære er, at motivere folk til at få brugt deres rester. Men synergierne skulle også forhåbentlig være at få folk til at lave mere mad hjemme, som så skulle ende med lidt omtanke for ens nære. At man sidder ned og spiser hjemmelavet mad sammen. Derudover skulle det gerne gøre, at når man smed mindre ud, ville der være mere plads i husholdsningsbudgettet. Og måske ville det ligefrem ende med, at man fik lyst til at bruge bedre råvarer, da man nu havde lidt mere at gøre med. Og så få bedre mad.

Mad Med Omtanke - 100 opskrifter til lækker mad af dine rester

Ja, der er mange gode meninger. Men da man “kan ride sine kæpheste så hårdt, at andre får ondt i røven”, så ville jeg holde lidt igen med at prædike. Forhåbentlig bare inspirere, og så skulle det komme lidt af sig selv. Forhåbentligt.

Hvordan er maden så deri? Det er min mad. Det mad som jeg ville spise, så jeg har også gået meget efter at det er en forlængelse af bloggen. Nogle opskrifter er herinde i en variation, men de er bare blevet rettet helt til og mange af dem også forsimplede. For jeg har virkeligt gået efter at maden er tilgængelig. At meget af den kan laves indenfor en halv time. I hvert fald hvad angår den aktive del af madlavningen. Her er mad lige fra Sydamerika til Sønderjylland. Dog har jeg spottet lidt et mønster og jeg har nok taget en del forskellige engelske opskrifter med. Så jeg tror de fleste vil se et eller andet nyt her i bogen og måske kan fange lidt inspiration til madlavningen. Jeg har under processen faktisk også taget en del forskellige opskrifter ud, da de var for komplicerede til at folk faktisk ville bruge dem. Nogle er blevet tilføjet, da de lå lige til højrebenet. Faktisk tror jeg, at havde forlaget ikke stoppet mig, så var det nok blevet en 500 siders bog. Men jeg er nu også meget godt tilfreds med de 287 sider, som er i bogen nu. Den vejer over 1,2kg! Det er altså ret meget.

Mad Med Omtanke - 100 opskrifter til lækker mad af dine rester

Billedstilen er meget enkelt. Det var et valg fra starten, at jeg ville ikke have for meget regi og småt tingeltangel til at forstyrre det som rent faktisk er vigtigt. Maden. Jeg er lykkelig for at Helena Priem ville være med til at lave bogen sammen med mig. Vi er et ret godt team og hun er pisse dygtig. Så hun kunne nemt afkode mine tanker med bogen. Tak.

Jeg er også blevet bevinget med et forord af Selina Juul, som står bag Stop spild af mad organisationen. Det er nok den største blåstempling af mit projekt man kan få. Tusind tak, Selina. Du er sådan en inspiration. Jeg kender ikke nogen der er så dedikeret for noget som dig. Og tak fordi du har taget dig tiden til at hjælpe til både før, under og efter udgivelsen. PS. du kan møde Selina og jeg på Bogforum i Bellacentret den 7. november. Vi vil tale om madspild og jeg vil skrive i en bog. Det bliver hyl.

Skulle du have lyst til at få fingrene i bogen, så kan den købes både online og hos alle boghandlere. Skulle de have udsolgt eller ikke have fået den hjem, så kan de hurtigt få flere hjem. Så bare spørg efter den, så kan de sagtens skaffe den.

Den koster kun 249kr for 287 sider. Det er et fund til prisen.

Flere har også spurgt ind til signerede eksemplarer af bogen. Det havde jeg slet ikke tænkt på. Så har ikke fået sat det hele store i gang i forhold til det. Men du må godt lige smide en kommentar, hvis du kunne have lyst til at købe sådan en, for så må jeg hellere få gjort klar til det.

Har du købt bogen og hvad synes du?

Mad Med Omtanke - 100 opskrifter til lækker mad af dine rester

 

Join the Conversation

  1. Det er absolut mig, der takker, Thomas! Fantastisk bog, som jeg allerede har sat tænder i – sikke nogle lækre retter 🙂 Velskabt og velsmagende bidrag til kampen mod madspild.

    Glæder mig meget til vores paneldebat på Bogforum!

    Vi ses.

    Kærlig hilsen,
    Selina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close