Kogebøgerne, som skal ligge under juletræet i 2016.

For nyligt gik jeg igennem mine kogebøger, for nu skulle de omrokeres. Jeg har tidligere kørt et meget hemmeligt system, som var baseret på lige dele type mad, hvor godt jeg kunne lide forfatteren, fotografen bag, om jeg havde flere af samme forfatter og så videre. Et ret bulletproof system, udover det så kun var mig som kunne gennemskue det – nogle gange – og dermed endte bøgerne alle mulige andre steder, end der de lige hørte hjemme i mit hoved. Så nu er min approach lidt anderledes. Det er farveorden. Sort, grå, hvid, grøn, rød, blå og til sidst den gule som går over i orange over brun for at ende i lilla. Ok, det giver vist stadig mest mening i mit hoved. Men jeg har ret mange kogebøger. Så mange at det ikke en gang er alle som kan stå fremme på en gang. Det er sammen med keramikken blevet en af de samleobjekter, som jeg ikke kan lade passere mine små fedtede fingre, hvis jeg ser noget rigtigt godt.

For mig er det primært billederne som tæller. Jeg nærlæser aldrig rigtigt opskrifterne. Det er mere smagskombinationer og til tider teknikker, som interesserer mig. Og så er der jo en masse håndværk inkluderet i en kogebog og der er lige meget om det er fotografen eller forfatteren, som man kigger på her. Det er ret hårdt at skrive en kogebog, så det er også dejligt at samle på de vellykkede eksemplarer.

Jeg prøver at holde en finger på pulsen med hvad der sker. Så man altid lige kan opsnuse den sidste nye af favoritforfatteren.  Det samme med fotograferne. De er næsten lige så interessante. Både med maden og fotografiet har jeg vel min egen stil (fordi jeg ikke kan meget andet), men det er altid sjovt at snuse til andres. Jeg tror også at jeg er kommet der til rent kogebogsmæssigt, at jeg ikke mangler så mange bøger med “hverdagsmad til travle dage” med mindre at det selvfølgeligt er skrevet af – en af de på min liste – højt rangerende forfattere. Så er det jo lige så meget for at sørge for at man har det man skal have i samlingen. Så jeg vil hellere have de lidt mere specifikke bøger, som omhandler et cuisine, en råvare eller et andet dogme. Hvis du leder efter nogle gode mere generelle bøger, så synes jeg du skal kigge efter Grundkøkken af Kirk og Maarbjerg, Meyers Almanak eller den helt klassiske “God mad, let at lave”, som faktisk er kommet i en opdateret version, hvor der er billeder på. Går du helt oldschool til værks, så opstøv Tørsleffs Gule, Grønne, Røde og Blå bøger. Det er eviggyldige klassikere, som jeg så sent som idag har brugt. Ingen billeder, men man ved de virker. Dog bør du nok erstatte margerine med smør, hver gang det står der i.

Men i hvert fald har jeg lavet et par lister, med bøger som du enten kan ønske dig – Eller så du kan finde den, som passer lige præcist til den onkel, som du ikke ved hvad skal have, men elsker at gå på jagt og spise i naturen. Eller veninden som elsker autentisk spansk mad.

Jeg har sørget for at der i hver kategori findes både danske og engelske bøger. Jeg er begyndt at sværge til de engelske bøger nogle gange. De er både nemme at skaffe via Amazon og så har de altså lidt større budget til at lave bøger i udlandet. Hvor skulle man ellers skaffe bøger om ukrainsk mad? Men hvis du enten kommer til København eller Århus, så kan du tage forbi Kunst og Køkkentøj. De har et meget imponerende udvalg. Det er vel den butik, som har det bedste udvalg fysisk af udenlandske kogebøger – Som jeg lige kan komme på. Og de får dem hjem, som de ligger klar til udgivelsen. Den eneste ulempe er, at du så altid kommer hjem med alt muligt andet også. (ulempe og ulempe). Og mangler de lige præcist din “special bog”, så bestiller de den også gerne hjem til dig. Jeg har kun rosende ord for det sted (og nej, jeg er stadig ikke sponseret, men hvis folk ikke handler i de fysiske butikker i Danmark, så har vi lige pludseligt ikke nogle tilbage). De har forresten også de fleste af de danske bøger her. I gamle dage var bogafdelingen i Illum også med deroppe, men nu skulle pladsen bruges til alt muligt andet overflødigt madknald.

Der er selvfølgeligt mange flere anbefalelsesværdige bøger, men dem her er dem jeg godt kan lide lige nu. Primært bøger fra 2016, men også nogle “klassikere”, som skulle med.

 

De lidt anderledes bøger (ret personlige, ret seje).

Instapaulfood – Paul Cunningham.

Selvfølgelig skal den nævnes først. Og hvis I har fulgt med længe, ved I også hvorfor. Men en spritny bog, som er udkommet her i december. I bund og grund handler den om 15 rejser, hvor der er knyttet 2 opskrifter op til hver. Den er ikke verdens største kogebog, det er faktisk lige så meget bare flotte billeder, farver og god mad. Den er ikke poleret, og det er det jeg kan lide. Det er Pauls egne billeder, som også har været på instagram. Så  du får endnu en tur bagom. Den kan købes signeret på Henne Kirkeby Kros hjemmeside, men skulle også være til at få fingrene i i Kunst og køkkentøj – Den koster kun 199 kroner. Så det er den perfekte mandelgave.

Appetites: A Cookbook – Anthony Bourdain.

Hvis man har set bare minimalt af amerikanske madprogrammer, så er det næsten umuligt ikke at have stødt på Anthony Bourdain. Han har en vild stil og denne bog er ikke nogen undtagelse. Opskrifterne er helt fine, men der hvor den vandt indpas hos mig var de lidt vilde billeder, som kunne være en karikeret version af retten. Fx laves en Jjiggae, som er en koreansk stuvning på billedet i en amerikansk militærhjelm. JA, det er lidt svært at forestille sig. Men den er vanvittigt godt sat op. Den er anderledes og der er super fede lettere kunstneriske billeder i. Jeg er fan. Jeg har købt min på Amazon.

kogeboeger-til-jul

De vilde (Vildt, ild og vind i kinderne)

Vildt på gaflen – Rasmus Grønbech

Det er i mine øjne ganske enkelt den bedste vildt kogebog, som er til at opdrive. Jeg må være helt ærlig at indrømme, at jeg var måske ikke helt vild fan af maden på den hedengangne Grønbech og Churchill, men jeg er vild med Rasmus’ kogebøger. De er brugbare og indbydende. Der er også en version af denne med “Fisk på gaflen”, skulle du være i tvivl om hvilken du skal vælge, så vil jeg nok tage begge. Det er lækre retter med et lille twist, men ikke mere twistet end det er brugbart. Bogen er på dansk og kan findes i de fleste boghandlere.

Food from the fire – Niklas Ekstedt

Hvor nogen måske har en næsten usund interesse i at grille, så kan Hr Ekstedt godt lide at lave mad over ild. Det er også temaet på hans restaurant i Stockholm (Ekstedt). Bogen er på engelsk, men kan findes i Kunst og Køkkentøj. Jeg vil sige at den er ret indbydende og lige til. Det er forholdsvist enkelt mad, som kommer over gløderne, men det burde kunne inspirere de fleste til at tage en rygsæk på ryggen og lave noget bål. Også selv om han er svensker. Der er også flere basisteknikker i, hvis du ikke lige er 100 meter mester i bål.

Gather – Gill Meller.

Gill er også Hugh Fearnley Whittingstall’s højre hånd. Så det er ham, som du har set som køkkenchefen på River Cottage Canteen – Mens du har drømt om at få din egen lille cottage i England. Du kan lige så godt stoppe med at lyve, for det ved jeg du har tænkt på. Gather er Gills første bog på egen hånd og den er blevet taget ualmindeligt godt imod. Den handler jo i bund og grund om at spise det der er omkring dig, lige fra havet til heden. Det handler om sæson og det handler om at få skudt nogle egern, som de så har masser af derovre. Heldigvis er der også andre opskrifter, for tror de er svære at opdrive i Danmark. Engelsk men kan købes hos Kunst og Køkkentøj og selvfølgelig på nettet.

Hvem blev måske snydt og kom ikke med på listen: Mikkel Karstads “Gone Fishing” burde nok også være på. Det er en af de smukkeste bøger udgivet i Danmark i år i al sin enkelhed. Jeg ved faktisk ikke lige hvorfor den blev overset.

kogeboeger-til-jul-5Kokkene laver mad (frem med thermomixeren)

Relæ – Christian Puglisi

Det er ikke fra i år, men jeg kan næsten ikke lade være med at tage den med. Det er en af mine favorit kokkebøger. En ting er, at der er en masse opskrifter i, som du sikkert aldrig kommer til at lave og vel helt sikkert er for komplicerede til at man overhovedet orker mere end at overveje dem. Men den er smuk og der er en masse bagoms tanker med. Det synes jeg er enormt spændende. Jeg kommer aldrig til at bruge sådan en bog her 1 til 1, men jeg bruger dem som inspiration. Og Hr Puglisi er måske (i hvert fald i mit hoved) en af de bedste til grøntsager. Så den er altså værd at tage med. Den her bog tiltrækker mig.

Gryder, Pander og gode venner – Mikkel Laursen

Hvor Puglisi havde lidt tid på bagen, er denne bog sprit ny. Den udkom i slut november og er primært begået af Mikkel Laursen, som vandt Årets kok 2016. Lige meget hvor meget københavner man er, så kan man ikke overse, at Aarhus altså bare brager derud af på den gastronomiske front. Og her er Mikkel med som køkkenchef på Mellemrum og landsholdskok med til at hæve standarden. Jeg er ret glad for den allerede. Der er også flere niveauer i den. På den ene side har han hevet vennerne ind fra den Århusianske madscene, som også byder ind med retter, så man får også mulighed for at se andres gøren. På den anden side kunne jeg også sagtens have nøjedes med en bog, hvor det kun var Mikkels mad. Men det er jo bare en kadeau til ham. Bogen er opdelt i tre forskellige kategorier, hvor den første er hverdagsmad (som nok er mere avanceret end de flestes hverdagsmad), weekendmad og så til sidst det rene blær. Hvor du blandt andet får opskrifterne på retterne, som vandt Mikkel titlen årets kok. Her skal du stå forholdsvist tidligt op om morgenen.

Generelt en mega fed bog. En enkelt ting stikker mig i øjnene og det er billederne. Jeg vil tro at 95% af billederne er taget lige oppe fra i 90 graders vinkel. Det er selvfølgelig populært, men hvis det ikke bliver varieret en smule, så synes jeg det går ud over dynamikken. På den anden side, maden er stadig smuk, så det er sikkert bare mig som er perfid og overbevist om at man kan gøre det rigtigt gode endnu bedre. Det er en flot bog.

Hvem blev måske snydt og kom ikke med på listen: 

Der er lige udkommet en bog fra Falsled Kro. Den ser ualmindelig lækker ud. Men jeg har ikke andet end set et par udpluk af den, så den kom ikke med her. Men for entusiasten, så er det et must. Der går nok heller ikke længe før den ligger herhjemme.
kogeboeger-til-jul-4

Dem med udenlandsk mad

Sirocco – Fabulous flavours from the east – Sabrina Ghayour

Dette er opfølgeren til Persiana, som i hvert fald tog mig med storm. Det er mellemøstlig mad lettere tilvirket med vores ingredienser. Det er dog stadig utroligt autentisk. Og inspirerende. Jeg var vild med Persiana og det skal jeg også nok blive med denne. Den er ret frisk ind af døren, men den er udkommet i år, så valgte at tage den med frem for den anden. Persiana kan selvfølgelig også anbefales og kan mange gange fåes på tilbud, så ser du den på tilbud, så køb køb køb. De er engelske og jeg tror ikke de er oversat. Købt på Amazon.

Brindisa – The true food of Spain – Monika Linton

Jeg synes der er alt for mange tapas kogebøger, hvor indholdet er mere små retten end faktisk spansk mad. Så en rigtig god dybdegående kogebog med spansk mad, synes jeg har været en mangelvare. Jeg har set flere forskellige, men ikke nogen som når denne til sokkerholderne. Den udkom i år og er ikke oversat til dansk endnu. I denne bog er der selvfølgelig billeder, men jeg vil sige at selve teksten fylder mere. Og det er faktisk ikke det som plejer at tiltrække mig. Men hvis jeg nu siger at teksten så også er rigtig god, så er vi godt på vej. Her er lige fra opskrifter på regionale retter, til hvordan du bedst vælger dine spanske produkter som skinke og oliven til ja, også tapas. Men alt er autentisk. Og det er det som gør det spændende. Hvis du ikke mener at du kender andet tapas end røget laks med rævesovs, så bør dette være dine lektier. Den er rigtig god.

Mit Cowgirl køkken – Louisa Lorang

Når man nu har så travlt med at lave bøger som Louisa Lorang, så bliver dette hurtigt en ældre sag til trods for at den blot er fra sidste år. Det her er tex-mex som det burde være. Ikke det der santa maria gejl. Det er ikke mexikansk, det er texmex. Og der er en forskel. Det er også lettere perverst og der bliver ikke holdt tilbage på kalorierne. Jeg er fan. Og så er den dansk. Hvis du vil finde lignende på engelsk, så gå efter “Death by burrito”. Den er også god. Ikke helt så pæne billeder som i denne, men med et fandens fedt navn.

Hvem blev måske snydt og kom ikke med på listen:

Kondo har lige udgivet en japansk kogebog, som beviser (igen) at japansk mad er meget andet end sushi. Faktisk er det nærmest alt andet end sushi, når han giver sig i kast med formidlingen. Han er en djævelsk god kok. Martin Kaufmann har taget billederne og det er han djævelsk god til. Stilarterne japansk og Martins rene udtryk passer sammen som fod i hose. Hvorfor er den så ikke på listen. Primært fordi jeg glemte at tage billeder af bogen sammen med de andre.

kogeboeger-til-jul-3Dem til hverdagen

Kødfri Mandag – Nadia Mathiasen

Selvfølgelig skal der være et par hverdagsbøger med, men de her er ikke som alle de andre, hvor man tager de samme retter som alle andre og så kommer noget andet krydderurt ved og kalder det et twist. Så de tre jeg har valgt at tage med, har hver deres force. Den første, Nadias kødfrie mandag, henvender sig til alle os kødspisere, som gerne ville kunne se os selv, dyrene og alt det andet i øjnene en gang i mellem og spise lidt mindre kød. Så her kommer der en kødspisers bud på, hvad du skal spise på din kødfrie mandag året rundt. Retterne er sat ind efter årstiden, så den sætter også fokus på det. Det er gode, gennemtestede retter. Det er retter der mætter og samtidig ikke er mere tidskrævende end at de kan laves på en mandag, når du har mere fokus på at nå til fodboldtræning og hente ungerne i institutionen.

Moderne Mormor Mad – Ditte Ingemann og Helene Wagn.

Jeg kan virkeligt godt lide Dittes bøger. Og hun har lige så travlt med at udgive dem som Louisa Lorang. Hun er faktisk indeover rigtigt mange. Specialet er det lidt sunde. Og æstetiske. Så der var også masser at vælge imellem til denne kategori. Hun har også i helt eget navn udgivet Vegetar, som jeg synes er værd at tjekke ud. (Men nu løb Nadia jo med den kødfrie nominering). Derudover har hun været inde over bogen Send flere krydderier, som også kan anbefales.

Men lige præcist denne kom med fordi det er den mad, som mange af os alligevel spiser. Bare lige opdateret til nuværende tidsalder, så heldigvis uden margarine og andre forfærdeligheder. Det er faktisk ikke fortolket så meget, at det ikke er genkendeligt, blot løftet. Så dette er den perfekte gave til vedkommende som elsker mors kødgryder, men aldrig rigtigt har fået lært sig at lave mad. Jeg vil garantere dig, at du vil få mange “gud ja, det kan man også” eller “hvor er det lang tid siden vi har fået det” – øjeblikket. Det er virkeligt dejligt. Udgivet hos Samvirke, så kan ofte også købes i kvickly og brugsen. Altså hvis du lige mangler en god gave i sidste øjeblik.

Simple – Effortless food, big flavours – Diane Henry

Det er faktisk først for nyligt, at jeg fik øjnene op for Diane Henry. Men hun har faktisk begået ret mange bøger. Og jeg synes den her er lidt en perle. For sådan synes jeg hverdagsmad skal være. Simpel mad med stor smag. Og jo bedre råvarer du har, desto mindre skal du gøre ved dem. Det er lige så hurtigt som det er godt. På engelsk, men kan købes hos Kunst og køkkentøj.

kogeboeger-til-jul-2Dem med mel (og creme og bær)

Brød og Kager – Trine Hahnemann.

Jeg synes det er sådan en sindssyg god bog, som har lidt af det hele. Og så er den flot. Der er alle de kager du kender og de bliver lavet på en afslappet måde, så ingen bliver sat af.

Et lille hint, så er den ret billig i Bilka og Føtex ret ofte. hvilke faktisk er overraskende, for den er meget mere værd. Så panikgaven til bagenørden, burde være denne bog.

The Art of French Baking – Ginette Mathiot

Det her er min bibel, når det kommer til det franske bagværk. Altså alt lige fra croissanter til profiteroles. Og alt det lige midt i mellem. Den er grundig, som kun en Phaidon Press kogebog kan være det. Der er bare alt hvad der hvert at bage, som samtidig hedder noget på fransk, som jeg ikke kan udtale. Min bog er klistret godt sammen allerede. Og det er af mel, vand og lignede (bare lige for god ordens skyld) og det er den jeg tyer til allerførst, hvis jeg skal bage noget, som jeg er på udebane med. Som en lille lækkerheds ting, som er der også flere af de der haute couture kager med, som man normalt ikke tør drømme om at lave. Men hun tager lige magikken ud af det på den gode måde. Hvem vil ikke gerne kunne bage Pierre Hermés Ispahan. Og ved du ikke hvad det er, så er der her en rigtig god grund til at købe bogen.

Slotskager – Torben Bang

Torben er en gudbenådet konditor. Han er ikke længere på Kokkedal, da han er startet op som selvstændig. Men ikke desto mindre er kagerne stadig gode. Det er mit danske modstykke til “The art of french baking”. Den lærer dig at lave alt lige fra verdens muligvis bedste kringle til små kyllingeflødeboller. Og her er det bare udseendet vi taler om. Der er ikke kylling i flødebollerne. Jeg har tidligere skrevet om bogen, sådan en lille homage til Torben, som du kan læse her. Det burde være nok til at overtale dig til at købe den.

Hvem blev måske snydt og kom ikke med på listen:

Med-madblogger Maja Vasa har udgivet 3. bog i år. Majas desserter. Den er enestående. Men den er også så flot, at jeg måske har svært ved at se mig selv i at lave dem. hun har selv sin egen stil. Som bare er meget flottere end noget jeg nogensinde kan lave. Er du perfektionistisk kagefanatiker med en rolig hånd, så er det bogen for dig. Jeg glemte måske også at tage billeder af den, hvilket er grunden til hun blev snydt.

Chad Robertson fra Tartine Bakery har udgivet flere bagebøger omkring brød, som burde være med på listen. De ser ret gode ud. Jeg har ikke fået dem anskaffet. Så tør ikke lige love for meget. Men det er håndværksbagværk med surdej og høj hydration. Prøv at tjekke dem ud hos din boghandler. Den nyeste er udkommet på dansk i år og kan fåes i de fleste boghandlere.

kogeboeger-til-jul-1

Det var de bøger, som jeg umiddelbart ville give min anbefaling. selvfølgelig er listen en smule kurateret af at jeg altså ikke har alle bøger herhjemme, har min egen særegne interesse i bøger og lignende. Men nu hvor det snart er jul og du hænger med røven i vandskorpen med at købe julegaverne og vedkommende den er tiltænkt, måske ikke lige mangler dem her, så spørg endeligt. Der er jo også flere ældre bøger, som er mere end relevante. Der måtte jo også være grænser for hvor lang sådan en liste kan være.

Er der kategorier, som jeg har glemt? Og er der bøger jeg har glemt? Hvilke bøger skal jeg ønske mig til jul?

Join the Conversation

  1. Dorte Juul Poulsen says:

    Ja du har helt bestemt overset Yotam Ottolenghi, alle hans 3 bøger jeg p.t. kender til er så vidunderlige. Inspirerende både vegetarisk og ikke, skønne krydderier mere eller mindre kendte,
    super delikate billeder ja…….gå på jagt efter dem

    1. Jeg har set dem og jeg har ønsket mig dem ret lang tid. Men Sabrina Ghayours gør lidt det samme som dem. Men hvis jeg finder dem på tilbud, så ryger de i hvert fald med hjem. Han har faktisk udgivet 5 bøger (vist). Jerusalem, Nopi, Plenty, Plenty More og så en som hedder Ottolenghi, som kun er kommet på engelsk.

      Jeg er ret vild med hans programmer i fjernsynet. Det er det som har inspireret til at dykke ned i det mellemøstlige køkken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close