Krondyrgryde med enebær og bacon – Outdoorversionen.

Reklame – Udgivet i samarbejde med Fiskars

Min ven Mikael og jeg er nogle fandens hårde hunde. Vi er uovertrufne vildmarksmænd, som til en hver tid kan komme med belærende kommentarer, når vi ser Alene i Vildmarken. Vi kan som ingen andre planlægge og indkøbe grej til storslåede naturoplevelser. Vi kan planlægge at gå derhen, hvor ingen anden har gået før. Det vilde liv. Men desværre er vi måske ikke altid lige så stærke i eksekveringen og det har vores respektive hustruer erfaret, så der bliver desværre mobbet en del. (De ved jo ikke at vi blot holder sofaerne varme for deres skyld). Men altså nu måtte det være nok. Jeg syntes efterhånden jeg havde hørt rigeligt på dem. Så da Fiskars henvendte sig med en mulighed for at teste deres hardface udstyr, sagde jeg ja. Det var en alletiders mulighed for at hanke op i Mikael og drage på eventyr. Vi havde samtidig valgt denne søndag, hvor der var minusgrader i luften, da vi mente det kunne give lidt anerkendelse. Eller i hvert fald en lækker omgang krondyrgryde. Lidt har også ret.

Jeg har set reklamer for disse gryder og pander og hvad de kunne holde til. Man tænker jo sit og ville gerne sætte det på en prøve. Jeg tænkte at det faktisk ville være den store chance for at få genoprejsning, hvis vi lavede det udenfor, så destinationen blev naturcentret på fælleden. Stedet kan jo også anbefales selvom du ikke lige har fået hardface pander med. Der er de forhold der gør det forholdsvist nemt for os bymennesker at komme lidt ud.

Vi har tidligere lavet mad derude, så af erfaring ved jeg også at man skal have godt med brænde med hvis det blæser, for så kan det tage lidt af varmen samtidig med træet brænder hurtigt ud. Jeg turde heller ikke satse på sådan nogle store lange simreopskrifter, da vi jo også skulle holde ild i bålet. Min umiddelbare tanke, da vi jo skulle lidt ud, var at lave en gang krondyr. Det er noget af det bedste jeg kan forestille mig. Det er dejligt mørt og skal ikke have så længe. Det er efterhånden til at opdrive også. Vi kørte med en gang inderlår, men du kan bare bruge filet eller mørbrad til denne opskrift. Og er det helt umuligt at opdrive krondyr, så vælg noget godt mørt oksekød i stedet for. Jeg havde kun en gryde og en pande med, så det skulle også være forholdsvist simpelt. Valget faldt ret hurtigt på en gang Sauteret krondyr med bacon, enebær og godt med fløde. Krondyrgryde om man vil. Her handler det jo om at få brunet kødet godt af, så du skal virkeligt straffe panden så meget som muligt. Er den ikke varm nok, så kan kødet koge i stedet for og hele lækkerheden går lidt af det. Som tilbehør fik vi en gang pastinakmos (det er ikke en puré, for det ville være noget optimistisk at lave en helt barnenumseblød puré herude.) Den fik selvfølgelig godt med double cream og smør, så man helt føler sig levende. Da begge elementer var forholdsvist fornuftige i fedtprocentsøjemed, så havde jeg taget lidt brøndkarse med, som kunne give lidt peber og hjemmesyltede gule beder med. Sidstnævnte er syltet med godt med krydderier ala muskatblomme, kardemomme, stjerneanis mm, så jeg synes de bidrager med ret meget. Det var også et godt match i forhold til den øl vi fik til. Mikael havde været i skuret og fundet øl, som gjorde sig til vores mad. Matchet var en Westvleteren 12, som er en belgisk trappist øl, som også har masser af kryddernoter i smagen.

De der pander du snakker om,  hvad kan de så? Tak fordi du spørger. Men nu er det faktisk ikke kun pander det drejer sig om, også gryder og kasseroller. Alle har en sliplet overflade, som Fiskars kalder Hardtec superior. Det har jo den fordel, som det lidt ligger i navnet, at din mad ikke hænger fast. Men det er jo i hvert fald i mine øjne mange gange et kompromis, da man så skal være så ufatteligt påpasselig med panderne. Ikke for høj varme og ingen metalredskaber i dem og så videre og så videre. Men ikke her. Her kan du bare give den gas. Det var også derfor vi valgte at hive dem med over åbent ild. Jeg kunne i perioder godt tvivle lidt på eksperimentet, men heldigvis stod de bare igennem alle stadbasserne. Låget til gryden kommer også med den lille ekstra funktion, at der er små åbninger i siden, som man kan bruge til at hælde vand fra. Men jeg tror faktisk også – og det er ganske udokumenteret – at det gør at væsker er mindre tilbøjelige til at koge over. Det svarer jo lidt til det trick der er med at lægge en grydeske over gryden, for den ikke skal koge over. I hvert fald havde vi flere gange vores gryde op og stødkoge i en sådan grad, at jeg ved et “normalt” tætsluttende låg ville have kogt over.

Sådan overordnet vil jeg sige at det er super godt værktøj, som man ikke skal være bange for at bruge. Jeg vælger næsten altid sliplet produkter fra, da jeg ikke gider tage for mange hensyn, når jeg laver mad. Her blev jeg positivt overrasket.

Vægten er endnu et plus. De vejer ikke særligt meget. Det er jeg klar over mange gryder ikke gør. Men når tingene bliver for lette, så er det oftest på grund af kvaliteten er tvivlsom. Det er ingenlunde noget man føler her. Der er en god tyk bund i panden, så varme fordelingen er også god. Så selvom vores varmekilde var temmeligt upålidelig, kunne vi både stege og gøre ved uden at være hæmmet af det. Håndtagene blev heller ikke sådan rigtigt varme – Om det var fordi vi stod udenfor i minus 5 grader tør jeg ikke sige. Men der kom jo meget spredt varme fra neden, så jeg havde forventet at de næsten var smeltet af – Men jeg kunne tage den med hånden. (Bare for min skyld synes jeg du skal undlade at lave for mange eksperimenter på den konto og henvise til mig). Men det var i hvert fald et plus i vores situation OG det er heller ikke sket på komfuret herhjemme. Lågets gummikant bliver heller ikke varmt, så du slipper faktisk for at have grydehandskerne med i skoven. Min medbragte håndmodel arbejder på kontor, så for at være sikker på at kontorfingrene ikke led overlast, blev han alligevel udstyret med viskestykke.

Hvis du vil læse mere om hardface produkterne, kan du gøre det lige her

Nu til et stykke med madlavning. Jeg har ændret lidt i opskriften. Mest fordi jeg ikke regner med at folk tager på naturskolen og laver den over bål. Så opskriften er optimeret til hjemmekøkkenet. Hvis du vil lave den over bål, så skal du lægger lidt til i stegetiderne, hvis det blæser, og trække lidt fra hvis det er vindstille og du har fyret op i en atomreaktor. Du ved. Tag dine forholdsregler. Selve køddelen tager kun 15 minutter at lave, så start op i den når pastinakkerne begynder at mørne. Jo mere du koger dem ud, desto glattere mos/puré kan du lave. Det vil selvfølgelig også hjælpe, hvis du har andet end et piskeris at lave den med.

Jeg vil mene at der er mad til 4 personer her, hvis du også lige serverer lidt grønt på siden.

Som et ekstra lille svar til den triviaquiz I snart kan starte om Fiskars, som jo hører de hjemme i Finland (også produktionen). Men de ejer faktisk Royal Copenhagen. Så for at hylde det, havde jeg tage kongeligt porcelæn med på fælleden. Lidt royal har man jo lov at være.

Krondyrgryde med enebær og bacon -

Thomas
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 35 minutter
Antal 4 portioner

Ingredienser
  

  • 500 g skært kronhjortekød i 1cm skiver
  • 200 g bacon
  • 2 skalotteløg
  • 10 enebær
  • 2 stjerneanis
  • 5 kviste timian
  • 1 spsk grov sennep
  • 2 dl syrlig æblesaft/most
  • 1,5 dl double cream
  • Salt og peber

Pastinakmos

  • 1 kg pastinakker
  • 150 g smør
  • 1 dl double cream
  • 1 spsk sennep
  • 3 spsk æble eddike

Sådan gør du
 

  • Skær bacon og løg i tern, kom på en pande med en smule olie. Steg til baconet er let gyldent.
  • Tilsæt kødet og brun det hurtigt af. Tilsæt enebær, timian og sennep mens det steger.
  • Kom æblemost og fløde ved. Lad det simre i cirka 5 minutter til saucen er let reduceret. Smag til med salt, peber og æbleeddike.

pastinakmos

  • Skræl pastinakkerne og skær dem i mindre stykker.
  • Bring gryden med vand i kog og tilsæt pastinakkerne (ingen salt)
  • Kog til pastinakkerne er møre - cirka 20-25 minutter. Hæld vandet fra og tilsæt fløde og smør.
  • Lad smørret smelte og mos nu godt med et piskeris. Smag til med salt, peber og eddike.
  • Hvis mosen er lidt vandet, kan du varme den let igennem.
  • Server med din krondyr sautee, brøndkarse og syltede beder.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close