Havtorn sour med hjemmelavet snaps – Og giveaway.

REKLAME – i samarbejde med Aalborg Basis snaps

Jeg tror de fleste har en holdning til havtorn. Og de fleste har den, at nu har man nok fået nok af det. Men jeg synes stadig det er fint i begrænsede mængder. Vi er vist heldige at vi er ovre den periode, hvor det absolut skulle i alt. tak. Men da jeg fik opgaven med at lave en snapsecocktail, faldt det mig faktisk ind som det allerførste at bruge havtorn. Det er faktisk en smule inspireret af en snaps, som de fører på Restaurant Kronborg, som er rigtig god til sild.

Jeg er der hvor jeg bedst kan lide at mine cocktails har en smule syre. De søde cocktails er jeg vokset fra. Man har vel været en ung knøs fra Viborg først i det nye årtusinde i lastens hule aka København, hvor der blev indkøbt strawberry daqquiris til den store guldmedalje. Vi var ikke vant til meget andet en isbjørne og filur derhjemme, så det var temmeligt hipt (hvis man spørger 20årige Thomas). Åh, hvis jeg lige kunne få et par ord med den unge jeg. Bitre cocktails er jeg stadig ikke voksen nok til endnu. Derfor er forskellige sours bare helt perfekte til mig. Og det kan være både før og efter middagen. Alti’ alti’.

Denne pisco sour har tidligere set dagens lys på bloggen og er jo nok den ukronede konge for mig. Men det er jo lidt svært at lave en pisco snaps. Så det blev havtornen i stedet. Men ikke bare havtorn. Jeg lod havtornen være den primære smagsgiver, men støttede op om smagen med en smule citrongræs og stjerneanis, som giver en dejlig dybde. Det er ret vigtig at være tilbageholden med stjerneanis, da den er ret potent i snaps og skal bruge noget kortere tid til at afgive smagen end havtornen. Så kommer du flere i en jeg, så skal du måske smage dig frem og se om de ikke skal op ført de resterende ingredienser. Har du travlt kan du skære havtornen over eller knuse dem let. Det der tager tid for at de frigiver smagen er når skallen en gennemtrænges. Hvis man deler, går det lidt hurtigere, men så skal man så også være opmærksom på at snapsen ikke bliver helt så klar. Jeg lod min trække i 8 dage, men jeg vil mene at den allerede kunne bruges til cocktailen efter 4-5 dage. Jo længere tid den trækker, desto flere nuancer kan man få ud af den.

Opskriften på snapsen er såre simpel. Tag ca 75g havtorn, som gerne må være den købte model fra supermarkedet, som man kan få på frost. Kom i din Aalborg Basis snaps sammen med enten 1 spsk tørret citrongræs (jeg har købt det hos ASA i torvehallerne) eller et frisk “strå” citrongræs, som forinden har fået et godt lag tæsk. 3 stjerneanis. Lad det trække i 4-8 dage. Også gerne længere. Hvis du vil have flere snapse tips og tricks, kan du finde dem her. Og deres hjemmeside er selvfølgelig også stoppet med både tricks og opskrifter på snaps.

Og så lige for at runde cocktailen af. Det er jo en sour. Denne består i bund og grund altid af 4 ting. Alkohol (yeah), syre i form af blandt andet citrussaft, sukkersirup og så æggehvider. Æggehviderne giver det flotte skum på toppen. Normalt laver jeg bare en sukkersirup ved at give lige dele sukker og vand et opkog til sukkeret er smeltet for så at køle det. Her havde jeg dog kogt cirka 100g havtorn med sammen med 100g sukker og vand. Lad det trække cirka en time efter opkoget, før du sigter det fra.

Lige som med marengs, så får du det bedste skum af helt friske æg og jeg bruger rå æg. Det er til at styre, når det er den her mængde vi taler om. Skal du lave 200 af dem, ville jeg nok bruge pasteurisede. For helt optimalt skum, så shaker du først hele cocktailen med is, for så at sigte den fra og tørshake for masser af skum.

Der er til to cocktails i nedenstående opskrift. Skal du kun lave en, så deler du bare med to. Der plejer at være plads til to cocktails i en shaker. Har du ikke en shaker, kan du bruge sådan en til at ryste meljævning med – der kan dog kun være en i. (med venlig hilsen ham som har boet på kollegie). Det er vigtigt ikke at være nærig med isen, da det både er med til at køle drinken med også fortynde den, så den er rarere at drikke. Der er jo ikke is i glasset, så den dilutes ikke som tiden går.


Og nu nævnte jeg jo en giveaway.

Aalborg Akvavit har lovet at sætte tre styk Basis på højkant til en heldig vinder her på bloggen. Hvad skal du gøre for at få chance for at få fingre i dem? Du skal skrive en kommentar her i indlægget. Og det er så simpelt, du skal bare fortælle mig, hvilken snaps fra Aalborg Basis hjemmesiden vil du lave som den første?

Derudover er puljen tilføjet Rasmus Leck Fischers snapsebog: “Snaps – naturen på flaske”.

Vinderen trækkes torsdag den 28. december. Sørg for at du har skrevet den rigtige emailadresse i feltet til dette, så jeg kan komme i kontakt med dig. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter og du skal være over 18 år for at deltage.

Go nuts. Og glædelig jul.

Havtorn sour med hjemmelavet snaps

Thomas
5 fra 1 stemme
Forb. tid 5 minutter
Samlet tid 5 minutter
Antal 2 cocktails

Ingredienser
  

 • 10 cl havtornsnaps
 • 6 cl citronsaft
 • 4 cl sukkersirup
 • 1 æggehvide bruger du pasteuriserede, bruger du cirka 2cl.
 • Masser af is.

Sådan gør du
 

 • Kom is i dine glas, så de køler
 • Kom alle ingredienser i shakeren. Shake til den er så kold, at du næsten ikke kan holde den i hænderne længere.
 • Sigt isen fra og shake indholdet 15 sekunder.
 • Hæld cocktailen i glassene og garner med et par havtorn. Jeg brugte dem, som havde trukket i snapsen. Så de bliver lidt som ormen i tequilaen.

 

 

Join the Conversation

 1. Glædelig jul og sikke en fin konkurrence, spændende:-)
  Jeg har før lavet snaps med pære, æble, solbær, tranebær mv.
  Men jeg vil som det første rigtig gerne lave en lækker snaps med lakridspiber:-)
  Rigtig god dag ønskes herfra!

 2. I år har den stået på både hjemmelavet brombærsnaps, solbærsnaps og havtornsnaps – alt sammen fundet på rov i den danske natur. Jeg skal helt sikkert forsøge mig med din havtorn sour!
  I den sammenhæng har jeg forresten hørt fra diverse bartendertyper, at æggehvider skummer bedst ved stuetemperatur og derfor bør shakes før der kommer is i shakeren – om der er hold i det, skal jeg ikke kunne sige!
  Skulle jeg gå hen at vinde, ville jeg forsøge mig med en baconsnaps – den kunne blive et festligt indslag på næste drengetur!
  Tak for en god blog og god jul til sig og dine!
  Hilsen Frederik

 3. Jonas Solgaard says:

  Hvis jeg vandt ville jeg lave en snaps med ribs, hengemt hyldeblomst og en smule anis

 4. Louise Eckhardt says:

  Super lækker drink. Jeg elsker syrlige drinks og et godt bud til nytår. Den første snaps jeg vil lave er en estragon snaps som jeg tror vil være lækker til rørt tatar. Måske vil jeg også tilsætte lidt god hel peber som jeg synes er lækkert i snaps. Glædelig jul og godt nytår

 5. Martin Horn Pedersen says:

  Jeg vil lave mynte/lime snapsen hvis jeg vinder- lyder som et frisk bud på en ny snaps

 6. Mads Georgi says:

  Jeg har nogle havtorn i fryseren, som mine venner har plukket til mig. Jeg har også nogle brombær, så en snaps på én af de to bær er nok der, at jeg vil starte.

 7. Jeg elsker at prøve mig frem med hjemmelavet snaps. En ny bog med inspiration vil være velkommen
  Har efterhånden lavet en del forskellige, min favorit er citron snaps.
  Bacon snaps har jeg ikke hørt om før, så det vil jeg prøve som det første, hvis jeg vinder, jeg har dog svært ved at forestille mig smagen.

 8. Estragonsnaps virker som et sikkert hit i alle situationer…

 9. Hindbærsnaps lyder lækkert

 10. Måske en karsesnaps; det lyder sjovt

 11. 5 stars
  Det skulle være en stikkelsbærsnaps!

 12. Bettina Vogel says:

  Jeg ville helt klart starte med mynte/limesnapsen. Tænker en lille birdseye chili ville gøre sig godt. Så ville jeg nyde den med lammekrone

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close