Græskar Mac’n’cheese – Måltidsversionen.

Da der for lidt tid siden dumpede en dejlig grøn bog ind af døren til mig, blev jeg glad. Det var nemlig Nadia som har begået en ny bog. Nadia skriver, udover selvfølgelig bøger, også på bloggen Foodfanatic. Det er nok den blog jeg først fandt og tænkte, det der, det vil jeg også gerne kunne lave. For det er en lidt ældre en af slagsen. Det betyder også at du bare kan finde alt derpå og så i en kvalitet, hvor man ved at det virker. Jeg er til dato ikke blevet skuffet. Sidenhen er Nadia blevet en veninde og en jeg bruger til at spare med i forhold til det der freelancerliv, mad og hvad vi ellers lige kan finde på. Som du kan høre, så er jeg nok så biased som man kan blive. Hvis man dertil lægger at Chris Tonnesen, som jeg også fra tid til anden har muligheden for at arbejde sammen med, har taget billederne til bogen, så kan min upartiskhed måles med et meget lille målebånd. Men jeg synes du skal overveje Kødfri Mandag alligevel, når du skal skrive ønskesedlen til jul. For selvom du ikke er vegetar, så er der ikke noget dumt i at tage et par kødfrie dage fra tid til anden. Og det er bogen guiden til. En opskrift til hver uge i hele året, som er i sæson, forholdsvis nem, da den skal laves om mandagen og så smager det godt. Nadia har en ret sej madstil. Den er ret overdådig og hun er kødspiser med stort K, så det er også retter i bogen som kan tilfredsstille en kødspisers mave uden at man går glip af noget eller bliver snydt for kødet.

Jeg må indrømme at jeg også elsker mit kød, men jeg kan også godt lide at eksperimentere med det vegetariske – Eller i hvert fald kødlette. Specielt her om efteråret og vinteren, hvor de tungere grøntsager er i hobetal. Jeg spiser måske ikke helt nok i løbet af dagen, da jeg ofte føler mig ret mæt, når jeg bare går og laver mad. Men så vil jeg gerne have et godt aftensmåltid. Ja, jeg ved at det ikke er den optimale måde at spise på, men sådan er virkeligheden. Derfor synes jeg også nogle gange at jeg ikke rigtigt bliver mæt af et kvart iceberg og lidt hakket agurk. Der skal være lidt gods i. Jeg kan faktisk godt lide at komponere salater, men jeg vil gerne holde dem ret enkle, da det sjove går af dem, når man smatter alt for meget sammen. Det skal være smage som supplerer hinanden og harmonerer. Salaterne skal også være smagt til, så dressingen eller vinaigretten er integreret i salaten. Hos os bliver der ikke serveret Fars Nylon på flaske. Så til dette græskar fik vi en ret enkel, men mættende salat, hvor hovedparten af fyldet i sin enkelhed bestod af blomkålsbuketter og appelsinfiletter. Det blev toppet med en lille håndfuld hakkede mandler og groft hakket estragon. Dressingen bestod af saften, som var løbet fra da jeg skar appelsinen, olivenolie, salt, peber og lidt trøffelolie. Hele herligheden harmonerer og supplerer hinanden. Estragon, trøffel og appelsin er perfekte matches. Det samme med mandel, estragon og blomkål. Og trøffel. Det er mandag, så vi nøjes lige med olien. Men smag det hele sammen, så ved du hvad jeg mener.

blomkaalssalat-2

Og så til selve “hovedretten” i måltidet. Det bagte græskar med mac and cheese i. Det er ikke en opskrift fra bogen, men mit bud på hvordan jeg ville lave en ret til kødfri mandag, som både mætter, glæder og holder en mæt. Ja, og udover det faktisk også er ret nem. Der jo også en lille smule dramatik ved at servere den på denne måde, men jeg synes bare det er godt.

Jeg havde set en lignende ret på en amerikansk blog i forbindelse med halloween, hvor der bare blev sprøjtet græskarretter ud. Jeg manglede lige årsagen til at lave den. Tænkte bogen var den rette. Som du kan se, så er det ikke sådan det meste normale græskar, men det hedder bare Kabocha og kan efterhånden fåes flere steder. Jeg købte det fordi det var flot. Men du kan også sagtens erstatte det med fx hokkaido eller andre lignende græskartyper. De varierer jo lidt i størrelse. Så hvis du ender op med for meget fyld, så kan du bare bage det for sig selv i en form. Pladsen kan variere en smule. Jeg lavede egentlig en ret klassisk mac and cheese og fyldte i. Det eneste twist var at jeg skar “låget” af græskaret i mindre stykker og vendte i. Der skulle jo nødigt gå noget til spilde. Og apropos madspild, så havde jeg også en gang grøn urtepulp, som jeg havde tilovers efter at have lavet grøn olie af basilikum, estragon og persille. Det kom der lige en spiseskefuld i af. Det er jo ikke sikkert, at du lige har, men det kom i for at give den urtede smag. Så kom en gang hakkede urter i eller en spiseskefuld pesto. Der mangler reelt set bare lidt pinjekerner i min for at kunne kalde det en pesto. Osten jeg brugte var en god gang oprydning fra ostehylden. To gange cheddar – en matured og en rød – og så en smule parmesan for at give mere dybde i smagen.

Jeg beklager billedernes kvalitet. Jeg er lige begyndt at bruge kunstigt lys til at forevige aftensmaden og det er nyt for mig. Jeg tager næsten alle billeder i naturligt sollys, men det er der ikke meget af i øjeblikket. Så jeg skal lige lære det. Håber det bliver bedre i løbet af vinteren.

I sådan et godt græskar var der mad til 2-3 personer som hovedret, hvis man får en salat til. Er det bare tilbehør kan du strække det lidt længere.

macncheese-4 macncheese-3 macncheese-2

Græskar Mac'n'cheese - Måltidsversionen.

Thomas
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 40 minutter
Samlet tid 1 time
Antal 2 -3 portioner

Ingredienser
  

 • 1 græskar
 • 150 g pasta - ikke for stor en type.
 • 10 +15g smør
 • 2 spsk rasp
 • 1,5 spsk hvedemel
 • 3 dl hønsefond
 • 2 dl mælk
 • 250 g blandet revet ost (brug resterne i køleskabet
 • 1 god spsk pesto eller blendede urter
 • 2 fed hvidløg
 • 1 citron
 • Salt og peber

Sådan gør du
 

 • Skær toppen af græskaret og fjern kerner og løse fibre. Skær toppen i mindre stykker.
 • Kog pastaen i godt saltet vand.
 • Steg rasp i 10g smør indtil det har taget en smule farve. Tag det af varmen og kom på fedtsugende papir.
 • Smelt 15g smør i en pande. Pres de to fed hvidløg herned i og kom melet på. Lad det bage op til en roux. Kom først hønsefonden på og lad det koge godt op og så herefter mælken. Saucen må gerne koge ind til en ret tyk en af slagsen.
 • Tag saucen af varmen og rør først pesto eller urter i. Herefter vendes den revne ost i. Lad det smelte langsom. Varm forsigtigt, hvis den ikke vil smelte af sig selv. Den kan skille hvis den får for meget varme. Dette afhænger lidt af osten. Men hellere sikker end ked.
 • Vend pastaen i og smag til med salt, peber og citronsaft.
 • Kom mac'n'cheesen i græskaret. Strø den sprøde rasp over.
 • Bag ved 180 grader i 35-40 minutter - Eller indtil græskaret er mørt.
 • Server med det samme.

macncheese-1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close