Fransk løgsuppe – Den bedste opskrift til dato!

Jeg har faktisk lavet løgsuppe før, her endte den sågar på bloggen. I undervisningsøjemed har jeg også lavet den ret mange gange hos Timm Vladimirs Køkken. Det er lidt forskelligt hver gang. Det smager altid godt, men jeg synes den her smagte EKSTRA godt. Og endnu bedre er, at jeg lavede en portion svarende til 4 personer. Hvilket vil sige at vi også har til i morgen. Vi var lidt skeptiske omkring hele løgsuppe tingen og så Alfred. Men han var vild med den. Det er rart at se at den lille filejs har et godt madhjerte.

Jeg plejer faktisk ikke at komme bacon i, men nu havde jeg en ordentlig humpel, som trængte til at blive brugt, så hvorfor ikke? Det virker.  Jeg eksperimenterer med bacon i øjeblikket. Købebacon vel at mærke. Jeg har slet ikke mulighed for at lave mit eget (desværre). Lige nu er jeg på bacon fra Rævhede. Det er super lækkert og det har en ret fremtrædende røgsmag. Ikke for meget, men distinkt. Det synes jeg godt kan mangle fra tid til anden ellers.  Faktisk kunne jeg godt bruge din hjælp – Hvilke slags bacon mangler jeg til testen? Jeg vil kun teste kvalitetsbacon. Så det skal enten være øko eller tørsaltet. Helst begge dele. Det skal HELST være i klodser man skær af, for mit liv er altså for kort til skiveskåret bacon. Der betaler du alt for meget for det. Jeg har indtil videre stykker fra RoS slagtehus, Aalbæk, Rævhede og Højer. Jeg vil helst kun have stykkerne, men vil gerne inddrage skiver for at kunne tage Vilstrup og Hanegal med. Tjah, det skal nok blive en god dag.

For mig er der to ret vigtige ting i forhold til succes med den her ret. For det første er det at have god tid. Hvis du ikke tager dig tiden til at løgene skal karamellisere langsomt, så kan du lige så godt bare lave en kartoffel/porresuppe eller en tomatsuppe. De har ikke behov for at simre så længe. Det tager bare minimum en time… at brune løgene af. Jeg kan se, at når jeg underviser og folk er for utålmodige, så bliver resultatet også derefter. Så kan folk ikke rigtigt se fornuften i retten. Og som det andet… Gruyere. Masser af gruyere. Eller anden lækker ost. Men jeg synes bare at det hiver en ret simpel suppe op til noget nærmest guddommeligt. Selvom suppen har ret meget bund, så kan osten også være med til at give kant til retten. Brug noget daggammelt flute. Steg dem sprøde i smør eller olie. Riv osten over og dunk dem så i suppen. Hvis du laver portionsanretninger, så kommer du dem bare i til sidst og gratinerer dem enkeltvis. Har du ikke modet på at sætte tallerknerne/skåle/gryde ind under grillen, så kan de også laves på en panden og så kommes over i suppen med det smeltede ost. Jeg synes ikke det er helt så godt, men det kan lade sig at gøre. Alternativt, så får du bare fat i den største ukrudtsbrænder, som du kan finde og så i war-mode på den. Jeg har set enkelte, som faktisk have crutonerne i bunden (selvfølgelig efter de var blevet gratinerede) og så kom de alt suppen over. Men på den måde kan jeg næsten ikke se ideen i at man først steger og så gratinerer dem. Men det må de om. Og hvis du bedst kan lide det sådan, så er det jo faktisk helt fint med mig.

Jeg forsøger at give flere lag af smag i den her suppe. Det lyder både smart, lidt klogt  og hvad ved jeg. Men det er det slet ikke. Først og fremmest, lad krydderier og urter stege med, så de frigiver noget smag under karamelliseringen af løgene. Men selvom de giver smag, skal de ikke være hovedpersonerne. De skal faktisk bare få løgene til at smage bedre. Da jeg spiste retten, tænkte jeg ikke “Hov, det var da enebær og allehånde”, men en dejlig rund smag. Ok.  jeg kom dem i hele. Så da jeg tyggede i et enebær, tænkte jeg ret meget enebær. Kværn dem lige, hvis du hellere vil snakke med din udkårne end lede efter krydderier. Dernæst kommer jeg 1,5dl sherryeddike på. Det lyder af meget, men det skal koge væk. Og når du koger eddike væk, så forsvinder det skarpe først (men det bliver hængende i køkkenet lidt tid, så det kan godt mærkes i øjnene) og det efterlader en dejlig sød, eddiket smag. Du kan også bruge hvidvins, æblecider eller balsamico til det her. Men som sagt, det er vigtigt det koger væk/ind, for hvis det ikke gør, vil det efterlade en træls eddikesmag. Jeg kan altid se hvem der ikke får det gjort, når jeg underviser. Så kommer jeg cognac på. Flambér af to omgange eller lad det koge væk. Cognacen giver dybde og noget paw. Brug en let hønsefond eller kalvfond til retten. Det behøver ikke være den mest intense, for der er masser af smag i gryden. Er den meget intens, så bruger du bare halv fond/halvt vand og gemmer resten til en god sauce. Jeg overvejede selv at komme et par håndfulde tørrede svampe i, for at give ekstra dybde. Men jeg kom fra det igen.

Lige en sidste ting. Den er vigtig. Og jeg er altid stolt af det jeg smider på bloggen. Og jeg kan altid stå inde for det. Men jeg bliver nødt til at advare om, at den her ret altså ikke passer til en første date, da den kan have visse gas-udviklende-sideeffekter. Så er I advaret. Vent til I er i hvert fald 3 måneder inde i forholdet.

Fransk løgsuppe - Den bedste opskrift til dato!

Thomas
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 2 timer
Samlet tid 2 timer 15 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser
  

 • 1 kg løg
 • 200 g bacon i tern uden svær.
 • 25 g smør
 • 4 spsk olivenolie
 • 3 kviste timian
 • 10 enebær
 • 7 allehånde
 • 4 laurbær
 • 1,5 dl sherry eddike
 • 0,5 dl cognac
 • 1 liter hønse eller kalvefond
 • Salt og peber
 • 0,5-1 baguette
 • 150 g gruyere

Sådan gør du
 

 • Smørret brunes af i olien. På kommes helt tynde skiver løg. Jeg havde skåret mine på min foodprocessor. Jo tykkere de er, desto længere tid tager det før de karamelliserer.
 • Tilsæt også enebær, allehånde, laurbær, timian og bacontern.
 • Lad det hurtigt svitse til det falder sammen og så skrues der ned for varmen. Jeg kørte på 2 ud af 9. Rør i det løbende og fortsæt til løgene er gyldenbrune.
 • Tilsæt eddiken og kog den helt væk. Du kan godt skrue lidt op for varmen nu.
 • Tilsæt cognac og flambér (eller kog væk). Tilsæt fonden og bring i kog.
 • Lad suppen simre minimum en halv time uden låg. Smag til med salt og peber. Eventuelt lidt syre eller honning, hvis den skal justeres i den retning.
 • Imens suppen simrer, skæres baguetten i skiver af 1cm. Steges sprødt i en smule olie eller smør. Lægges på fedtsugende indtil suppen er færdig. Så lægges de i gryden og OVERDÆNGES med revet gruyere. Kom under grillen i ovnen til osten er smeltet og har taget lidt farve.
 • Server med det samme.

Join the Conversation

 1. Helle Olesen says:

  Knuthenlund har en rigtig god bacon, der dog ofte er udsolgt. Og Skagenfood og ODC (i Kbh.) har også gode øko bacon’er …
  Svært at finde bacon som både er uden tilsætningsstoffer, øko og tørsaltet. Den fra Rævhede er desværre med tilsætningsstoffer.

  1. Jeg må hellere få kigget på ODC, da jeg alligevel ret ofte er tæt på deres butik.

   Rævhede bruger kun E250 som tilsætningsmiddel – og det mener jeg er nitritsalt. Det har jeg det faktisk ok med. Så længe det bare er det, kan jeg leve med det. Der er så mange andre, der bruger ting der i min verden er værre. Det der så heller ikke står på hans bacon er at dyrene faktisk er økologisk opdrættede, men det er bare ikke det som er i fokus.

 2. Anne Birgit says:

  7 allehånde tænker jeg tsk ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close