Fish and no chips.

En gang om måneden, den sidste søndag i måneden, afholdes der fiskeauktion ved torvehallerne, som Hav står bag. Det har været afholdt et par gange, men jeg har været forhindret hver gang. Den sidste søndag var alt som fod i hose – udover at det var lidt koldt – men jeg tænkte at det var lidt en fordel for mig, da der måske ikke ville møde så mange bydelystne op. Det går så i sin enkelhed ud på, at en masse fisk bliver solgt til højstbydende. Og det er ret billigt. Det er fisk i sæson som kommer på bud og der er nok af den. Til dagens auktion var der masser af stenbiderrogn, torskerogn, kuller, sej, lange, havtaske, hummer, østers, jomfruhummer og så en enkelt dåse surstrømning. Noget blev solgt for sig og andet blev samlet i lots. Så man kunne gå hjem med ret store poser fisk. Jeg stod og lurpassede en del til at starte med. Der var ret mange lots med torskerogn, som jeg ikke er så vild med, så dem ville jeg gerne “undgå”. Jeg bød lidt. Men folk var virkeligt også i humør til fisk den her dag, så lige de ting, som jeg gerne ville have røg ret langt op i pris. Eller nej, det var stadig billigt. Men jeg manglede måske ikke lige en lange på 10 kilo.

Jeg havde planlagt at få en havtaske med hjem, derudover ville jeg gerne have noget af torskefiskene med, hvis det var i en nogenlunde mængde (igen med reference til de 10kg lange). Derudover kunne jeg godt tænke mig rødtunge, stenbiderrogn og kaviar fra Rogn, som jeg havde spottet. Jeg kunne se at det begyndte at tynde ud i fisken og det var et eller andet sted bare med at have is i maven, så jeg skulede ned til havtasken, som i hvert fald var must’et at skulle have med hjem. Der var en tilbage. Jeg tror de havde luret mig, får jeg havde budt hver gang der var havtaske på bud, men havde ikke fået dem. Så til sidst blev der samlet et luksus lot. En kæmpe havtaske, en kæmpe sej, stenbiderrogn, kaviar, 1kg jomfruhummer og en hel kasse østers. Jeg kunne godt mærke det blev dyrt. Jeg mærkede i lommen – Dankortet var der.

Men jeg skulle sgu have den havtaske.

Jeg startede med at byde 500 kroner for ligesom at bevise man var der. Buddene gik stille og roligt op af.

Man fik vel en eller anden form for sved på panden. Jeg havde ikke lige regnet med at skulle købe for 900 kroner fisk. Det første jeg overvejede var, hvordan fanden kommer jeg lige hjem og præsenterer den her ladfuld fisk. Som det andet. Hvornår skal vi egentlig lige spise 48 østers. For det 3. hvordan kommer jeg egentlig hjem? Heldigvis kom der en håndsrækning fra mange af modbyderne, som faktisk havde været interesserede i ret forskellige ting i det her lot, så jeg fik afsat mange af tingene. Til sidst stod jeg tilbage med 16 østers, en halv sej, 1 havtaske, stenbiderrogn og kaviar. Lige præcist det jeg var gået efter. Næsten. Og jeg havde fået halvdelen af prisen tilbage. Phew. Ja, vi er vist lidt spontane i min familie. Min far er en gang kommet hjem med en levende ko fra en kreaturauktion, fordi han skulle hilse på en kammerat. (Det er i hvert fald den historie han brugte overfor min mor).

Ovenpå denne lidt for lange og måske også lidt for ligegyldige historie om mine dumdristigheder til fiskeauktionen, vil jeg på det klare anbefale dig at kigge forbi næste auktion i februar. Det er fisk til billige penge og så er det sjovt.

Grunden til jeg så benhårdt gik efter en torskefisk var, at jeg virkeligt godt kunne spise fish and chips. Jeg havde allerede på forhånd varskoet fruen om, at jeg havde fisk med hjem til frokost, så det var jo med at få noget i posen.

Det her er jo ikke helt fish and chips, for som du kan se, er der ikke nogle fritter til. Det laver du bare, hvis lysten skulle byde sig. Vi fik en kogt kartoffel til og det var rigtigt fint. Til vores fish and no chips, fik vi en ret tilvirket tartarsauce, som virkede ret godt i sammenhængen og så en puré ala mushy peas. Ærterne plejer jo bare at være mosede med mynte og lidt fløde, men jeg gav dem lige et hurtigt wizz i blenderen, så det endte som en fløjlsblød puré i stedet. Sådan lidt en sovseerstatning.

Tartarsaucen laver jeg normalt af lidt mayo, nogle gange lidt creme fraiche, cornichoner, kapers, urter, sennep og et hakket, hårdkogt æg. Jeg havde så ingen cornichoner – De blev erstattet af små tern af syltede gule beder. Du bruger bare cornichoner. Hvor jeg “plejer” at bruge persille og estragon af urter, måtte jeg igen se mig slået på målstregen. Det blev dild og estragon. Ingen æg. Ingen mayonnaise. Så den blev lavet på creme fraiche 18%. Og det virkede helt fint.

Jeg synes det er nemmest og bedst at stege fisken i en ordentlig fritøse, da man noget nemmere kan holde på temperaturen og ikke mindst, sørge for at den ikke løber fra en. Hvis den bliver for varm, bliver den både harsk og dejen bliver sort før fisken er færdig. Jeg kan bedst lide at olien er cirka 170 grader varm når man steger fisken. Så går det ikke for hurtigt. Den skal blot have 4-5 minutter afhængig af størrelse.

Fish and no chips.

Thomas
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser
  

 • 600 g lys fisk - her sej. Delt i 4 stykker.
 • 1,5 dl mel + 2 spsk
 • 1,5 dl lyst øl pale ale helst
 • 1 tsk natron
 • Salt og peber

Mushy peas aka puré

 • 300 g ærter fra frost
 • 10 kviste mynte
 • ca 1dl fløde
 • 50 g smør

Tilvirket tartar

 • 1,5 dl creme fraiche eller mayonnaise - evt en kombination
 • 2 spsk finthakkede cornichoner eller syltede gule beder
 • 2 spsk finthakkede kapers
 • 1 finthakket skalotteløg
 • 1 spsk grov sennep
 • 2 spsk finthakkede urter estragon, dild, persille eller kørvel
 • 1 hårdkogt æg hakket i fine tern.

Sådan gør du
 

 • Del fisken i 4 stykker, hvis det ikke allerede er sket. Sørg for nervebenene er fjernet. Drys med en smule salt og lad den trække en halv time på køl.
 • Fjern overskydende salt og dup tør. Vend i mel (2 spsk)
 • Rør mel sammen med natron, rør melet i og pisk til alle klumper er arbejdet ud.
 • Vend fisken i dejen og kom den over i den varme olie. Tag et par stykker af gangen. Hvis du kommer det hele i på en gang kan olien bruse over og temperaturen falder også. Steg 3-5 minutter afhængig af tykkelsen på fisken. Den skal være gylden brun og sprød.
 • Læg på fedtsugende papir og drys med salt.

Ærter

 • Bring saltet vand i kog. kom ærterne i og kog 2 minutter.
 • Kom ærter og mynteblade i en blender. Kør lidt. Tilsæt fløde og smør.
 • Blend glat og smag til med salt og peber. Eventuelt en smule citronsaft.
 • Er pureen blevet for kold, kan den forsigtigt lunes. Men vær forsigtig. Den kan godt blive lidt kedelig i farven, hvis den får for meget varme.

Tartarsauce.

 • Hak alle ingredienser og rør sammen. Smag til og sørg for det smager godt.
 • Server fisken med ærtepuré, kogte kartofler og tartarsauce.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close