Drømmekage fra Brovst

Jeg tror ikke der er noget, som kendetegner min barndoms kager bedre end en Drømmekage fra Brovst. Det var en af min mors hofkager, hvis man da kan have sådan noget, sammen med den gammeldags æblekage. Det er sikkert ikke rigtigt, men jeg mener lidt at hver gang jeg skulle have kage med, så var det altid drømmekage. Og det har også gjort, at jeg måske ikke har været sådan særligt tiltrukket af den i mine voksne år. Det var jo lidt den, som altid var der. Men så skulle lysten til drømmekage alligevel snige sig ind under kraven den anden dag. Helt uforvarende. Vi er så velsignede at have gode, hjælpsomme naboer, som også har en sød tand. Så da der blev ønsket kage, skulle der selvfølgelig også serveres kage. Det er egentlig også meget fint, at vi har opstøvet sådan nogle naboer med en sød tand, for ret ofte kan jeg bage en kage, hvor vi aldrig når at spise det hele inden den bliver kedelig. Jeg har faktisk anskaffet mig ganske små spring og tærteforme, så jeg kan lave dem mindre, men det var stadig ikke nok.

Jeg må indrømme, at jeg har faktisk aldrig bagt sådan en drømmekage. Der har ligesom bare været mange andre ting, som var højere på listen over kager. Det er faktisk lidt en skam. Jeg synes også lidt at de der klassiske kager – ikke konditorkagerne – men de helt klassiske husmoder sager, bliver sat lidt i baggrunden i blogosfæren, da der lige pludseligt skal eksperimenteres med alt lige fra høje kager, cupcakes og glace til yuzu og fondant. Sådan noget lidt poppet. Så de kager som de fleste af os er vokset op med, er lidt yt. Men de blev jo klassikere af en grund. De smager hamrende godt, mange kan også laves af forholdsvist enkle ingredienser og mange er optimeret til bradepander. Så det vil jeg faktisk til at tage lidt hul på.

Lige denne version af drømmekagen er ret klassisk. En dejlig blød og luftigt bund med en top af karamelliseret kokos. Jeg vil skyde på at min mor altid har lavet toppen af kokosmel og brun farin. Det var også min oprindelige plan. Men da køkkenmaskinen stod og snurrede, måtte jeg så også indse, at jeg slet ikke havde lige så meget brun farin og kokosmel, som denne drømmekage krævede. Så jeg supplerede op med lidt lys muscovadosukker og så kokosflager. Jeg brugte cirka halv brun farin og halvt muscovado sukker. Det samme med kokos. Ca halvt mel og halv ristede kokosflager. Faktisk endte jeg med at lave både en lille bradepande og så denne springform. Grunden var nok primært, at der blev noget mere end jeg lige havde regnet med. Denne portion er passende til en bradepande på 35x25cm, hvis du vil have en god højde på kagen. Ellers kan du selvfølgelig så let som ingenting vælge en større form til den.

Et lille tip til en god kage. Ikke kun denne. Men når du skal piske sukker og æg eller sukker og smør til at starte med, så brug tiden til at gøre det ordentlig. Du skal piske en helt hvid æggesnaps (eller smørsnaps?) og så folde tingene i derefter. Det er med at banke så meget luft ind i den som muligt. Det tager også tid. Jeg vil sige at nødvendigheden af det her,  er noget jeg først rigtigt har indset på det seneste. På samme måde som det guddødme er vigtigt at sigte alle tørre ingredienser (mel, bagepulver og fx kakao) ned i dejen. Du får en meget mere jævn kage af det, lader jeg mig fortælle.

Drømmekage fra Brovst

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Thomas Alcayaga Serves: En bradepande
Prep Time: 15 minutter Cooking Time: 40 minutter

Ingredients

 • 7 æg
 • 375g sukker
 • 100g smør
 • 3dl mælk
 • 400g mel
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 4 tsk bagepulver
 • - Topping
 • 200g smør
 • 400g brun farin (eller 50/50 med lys muscovado sukker)
 • 400g kokos (mel, flager eller bare en af dem)

Instructions

1

Æg og sukker piskes helt luftigt og hvidt.

2

Smørret smeltes og mælken kommes på for at køle det let. Kom blandingen ned i æggesnapsen og fold godt sammen.

3

Sigt mel, vaniljesukker og bagepulver ned i dejen. Fold til den er ensartet.

4

Fordel dejen i en smurt bradepande og bag 30 minutter i en forvarmet ovn ved 200 grader. (varmluft).

5

Smelt smør og brun farin i en tykbundet pande. Vend kokos heri. Lad det boble en smule - uden at brænde på.

6

Fordel over kagen og sæt den ynderligere 10 minutter i ovnen.

7

Prøv at lade den køle lidt før du går ombord i den. Prøv.

Join the Conversation

 1. Smørsnaps fantastisk ord, men jeg tror, det hedder en smørcreme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close