Dejlig, nem tomattærte med ost og urter.

Nu er jeg normalt ikke særlig glad for at vælge. For hvis man vælger noget til, vælger man vel også noget fra. Men skulle jeg vælge mellem kød og ost, så tror jeg faktisk bedst jeg kunne undvære kødet. Det er nærmest fast inventar til både morgenmad og frokost. Ofte også til aftensmad. Det er jo på mange måder svært at komme udenom, når man er noget begejstret for det italienske køkken. Ikke altid som det primære, nogle gange bare for at give lidt bund i smagen. Men fordi jeg faktisk godt kan undvære kød fra tid til anden, så er jeg ikke flexitar. Jeg spiser bare varieret. Normalt. Jeg er næsten lige ved at få spat af flexitarer. Ikke fordi folk spiser mindre kød eller har en holdning. Men nærmere fordi at man guddødme skal have en eller anden smart betegnelse for det. Folk har altid spist sådan, men nu er vi jo ikke unikke, hvis vi ikke er noget. SUK. Hvis jeg er noget, så er det i hvert fald FLÆSKETAR. For jeg kan virkeligt godt lide gris. I alle afskygninger. Jeg elsker gris så meget, så jeg ikke gider spise noget ligegyldigt eller spise noget for at spise det. Når man først har fået godt kød, så er det altså svært at spise andet. Så jeg vil altid hellere spise lidt men godt.

Den her tærte er faktisk en, som jeg har gået og bakset med lidt tid (mest mentalt dog). Jeg ville gerne lave en god salt tærte, hvor bunden virkeligt tog kegler. Den måtte ikke være for glutenagtig på den elastiske måde, så den trak sig sammen og blev lidt hård ved bagning. Den skulle også være smørsprød og crumbly. Det blev den her. Det skal siges, at du så også nemt kan variere fyldet efter for godt befindende. Her blev det tomater, fordi ugens rester i køkkenet i høj grad indbefattede tomater i alle mulige størrelser. Sammen med tomater er det næsten for oplagt at bruge ost. I stedet for en mozzarella, som mange gange er mere konsistens end smag, når den kommer i frisk version, valgte jeg at bruge en hvidkit ost fra Hinge Mejeri, som hedder Frausing. Den er fuld af smag og dejlig cremet. Det er altså ikke nødvendigvis lige denne du skal bruge, men jeg synes du skal vælge en blød, moden ost med godt med smag. Ellers kan det næsten være ligemeget. Jeg vil tro, at jeg efterhånden har lavet et par hundrede opskrifter med ost. Og en ting der altid har slået mig er, hvor godt bløde ost med smag passer sammen med salvie. Jeg synes den urt er lidt overset. Men det er nok bare mig.

Min tærte var 22cm i diameter. Der er lidt ekstra dej, men jeg synes næsten det er helt umuligt at ramme på grammet, men det kan du bare fryse ned og bruge til din næste tærte. Ellers passer det nok cirka til en på 24cm. Det afhænger jo også af hvor tyndt du får den rullet ud. Hvis jeg skulle have gjort denne tærte EKSTRA GOD, havde jeg halveret tomaterne på forhånd og bagt dem ved lav varme sammen med lidt olivenolie og urter. Det ville intensivere smagen. Måske 120 grader i cirka en time. Men det kan du jo lege lidt med.

Jeg plejer at bruge creme fraiche til mit tærtefyld, men af uransagelige årsager var jeg helt udsolgt idag. Så jeg erstattede det med fløde og lidt eddike. Jeg synes syren gør noget godt i fyldet. Det er jo så bare ikke nødvendigt at tilsætte eddike, nåwr det er creme fraiche.

Det der så gør denne tærte endnu bedre er, at den fungerer både varm, lun og kold. For så også at toppe det op, så kan den også fryses. Så du kan nem lige fiske en tærte op af fryseren, hvis madlavningstrangen er minimal. Jeg ville servere den sammen med en grøn salat.

Tomattærte med ost og urter

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Thomas Alcayaga Serves: 22cm tærte
Prep Time: 20 minutter Cooking Time: 40 minutter

Ingredients

 • - DEJ
 • 150g smør
 • 10g sukker
 • 1 strøget tsk salt
 • 150g maizena
 • 1 æg
 • 150g mel
 • - FYLD
 • 250g tomater
 • 150g blød, hvidkitost (Her Frausing fra Hinge Mejeri)
 • 4 æg
 • 2 dl fløde
 • 1 spsk æble eddike
 • 5 kviste timian - Eventuelt lidt ekstra til toppen
 • 10 salvieblade
 • Salt og peber
 • 25g hård ost til toppen. Her Kry fra Arla, men du kan bruge en parmesan eller en pecorino også.

Instructions

1

Smør, sukker og salt piskes til det er hvidt og luftigt. Det tager cirka 7-8 minutter.

2

Maizena og æg tilsættes. Pisk til det er arbejdet ind i massen.

3

Arbejd forsigtigt melet ind i dejen. Dette skal gøres så let som muligt. Du vil helst ikke aktivere glutenet for meget. Så du skal blot ælte til det hænger sammen.

4

Film dejen og læg den på køl i 30 minutter.

5

Rul dejen tyndt ud og beklæd en smurt tærteform med den. Bag den 8-10 minutter ved 180 grader. Ikke nødvendigvis blindt.

6

Fordel halverede tomater og ost over.

7

Pisk æg, fløde, eddike, finthakket timian og salvie sammen. Krydr med salt og peber. Kom dette i tærten.

8

Riv osten over og suppler eventuelt med et par ekstra salvieblade.

9

Bag 30-35 minutter ved 180 grader.

 

Join the Conversation

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close