Yaxell – Den skarpeste kniv i skuffen.

Hold nu op hvor livet er god ved mig i øjeblikket. Så der er travlhed på alle kanter, og jeg er så priviligeret at jeg kan gøre lige det jeg har lyst til. I sidste uge blev der serveret 300 hotdogs i en lille pop up restaurant, som vi lavede sammen med barburrito. Jeg var på mandag og lørdag. Og vi havde næsten 100 mennesker igennem biksen. I de mellemliggende dage var både Mette, Ditte, Restaurant Bror og Camilla Plum igennem møllen. Det var virkeligt fedt at få prøvet nogle mexi ideer af, selvfølgeligt kombineret med hotdogs. Før det tog vi hul på fotodelen af kogebogen, hvis vi fik taget de første 32 billeder til den. Så vi er har fire dage endnu. Ja, den bog bliver stopfuld af opskrifter. Jeg glæder mig allerede til at vi skal igang igen. I denne uge kører der Masterchef, der skal laves lidt godter til nogle som laver smør. Hvor er det fedt.

Faktisk synes jeg det var på tide at forkæle mig selv en smule. Så jeg har længe været på udkig efter de helt rigtige knive. Jeg har efterhånden været en del igennem, men der er desværre blevet kysset mange frøer, som ikke er blevet til “knivprinser”. Eller noget. Så jeg tænkte at jeg ville være helt sikker inden jeg sprang ud i noget denne gang. Min Karen arbejder i Illums Bolighus, hvor de fører Yaxell knive. Her havde jeg først en Yaxell kniv i hånden. Det var sådan nærmest kærlighed ved første håndtryk. Jeg havde en smule uddybende spørgsmål til knivene, så jeg tog kontakt direkte til Yaxell. Det skulle resultere i et lille samarbejde i forbindelse med denne lille test af knivene. Var det ikke blevet til et samarbejde, havde jeg selv købt knivene. Det er nu ved at være 14 dage siden at jeg fik knivene og her er de blevet virkeligt testet til det yderste.

Da jeg startede ud med at købe og ønske mig knive var jeg vel lige rundet de 18 år. Der skulle stå Global på dem og jeg skulle have så mange af dem som muligt. Faktisk så mange at jeg knapt fik brugt langt de fleste af dem. De er så blevet udskiftet flere gange siden. Faktisk er den eneste, som stadig er i brug brødkniven. Jeg har kastet mig ud i flere forskellige knive, langt de fleste har været impulskøb, som i øjeblikket har virket gode. Men de har ikke rigtigt stået distancen. Jeg tror måske også at mit behov har været anderledes end nu, hvor jeg bruger dem professionelt. Jeg kan ikke rigtigt nøjes med middelmådig kvalitet længere.Yaxell - Den skarpeste kniv i skuffen.Yaxell - Den skarpeste kniv i skuffen.Yaxell - Den skarpeste kniv i skuffen.

En for alle disse knive er at de kommer med et lidt specielt håndtag. Det kan ligne træ, men det er faktisk en blanding mellem harpiks og hør. Dette gør at det både er flot, ikke taber farve som nogle træ knive kan gøre og så giver det sig ikke. Nogle knive med træhåndtag kan med give sig en smule med tiden, som de bliver brugt. Blandt andet kan det give et lille slip mellem metal og træ.Yaxell - Den skarpeste kniv i skuffen.

Yaxell Super Gou – Kokkekniv 25,5cm.Yaxell - Den skarpeste kniv i skuffen.

Super Gou er topserien fra Yaxell. Tidligere havde det været Gou, som var topserien, og Super Gou var egentlig tænkt som en jubilæums limitid edition. Successen gjorde at de gjorde dem til en fast bestanddel af sortimentet. Gou betyder hård eller stærk på japansk. Det er i hvert fald det, som jeg har googlet mig frem til. Og det er faktisk meget dækkende, at denne kniv er SUPER GOU, for den banker derud af med hele 161 lag stål. Dette resulterer også i, at den rammer hele 63 rockwell. Rockwell skalaen er et udtryk for hvor hård kniven er. Hvilket så også handler om hvor lang tid den vil holde sig skarp.

Spørger du mig har denne kniv den helt rette balance i hånden. Den er så skarp at den bare glider igennem hårdere grøntsager som knoldselleri. Faktisk var den så skarp, at da jeg lige fik den, virkede den en anelse træls at skære med på mine plastic skærebrædder, for det føltes som om at den arbejdede sig ned i dem. Dette er uden sammenligning den aller skarpeste kniv, som jeg nogensinde har holdt i min lille hånd. Det er helt vildt.

Det kan virke som en stor kniv. Men når du vænner dig til det, så lægger du slet ikke mærke til det. Grunden til at denne kniv (type) er blandt de få, som du virkeligt har behov for er, at det er en arbejdshest. Den stopper ikke op for noget. Jeg synes at det er vigtigt at have en god kniv til at hakke med. En kniv på brædtet. Hvis du sammenligner med de andre knive, så er bladet noget højere, hvilket også betyder, at når du fx står og hakker urter, så rammer dine hænder ikke skærebrættet. Du skal også have en kniv, som kan tage lange strøg henover brættet, så du kan få noget fra hånden. Det er vigtigt at have en lang kniv i skuffen når du skal skære dit kød. Jeg ser tit folk file i deres kød med alt for små knive. Det gør at der kommer små streger i kødet, som kun bliver slemmere, hvis din kniv tilmed er lidt sløv.

Jeg garanterer dig, at denne kniv vil bliver dine grøntsager og køds værste skræk.

En lille ekstra bonus info, som også siger lige om kvaliteten på Super Gou og Gou knivene er, at de japanske tegn som er stemplet ind med håndkraft. Der er lagt meget passion i fremstillingen af disse knive. Samlebåndsarbejde gå hjem. Se eventuelt denne lille video, som tager dig med bag kuliserne hos Yaxell. Det er fascinerende.Yaxell - Den skarpeste kniv i skuffen.Yaxell - Den skarpeste kniv i skuffen.

Yaxell Gou – Universal kniv 12cmYaxell - Den skarpeste kniv i skuffen.

Gou knivene ligner til en forveksling rigtigt meget Super Gou. De rammer også 63 rockwell, som jeg ikke har set mange andre steder med knive i denne prisklasse. Det skal siges at normale køkkenknive ofte ligger mellem 57 og 58 rockwell. Stålet er en smule anderledes, uden at jeg skulle kunne gøre mig meget mere klog på det og så er det “kun” 101 lag – hvilket så er meget mere end de fleste andre knive. Herudover er der forskel på håndtaget, som her er sort, hvor de på Super Gou er rødt. Men det er vist mest kosmetisk.

Hvor du med kokkekniven har noget af et sværd, som kan skille grøntsager, urter og kød i atomer på sekunder, så har du her den lille detaljerytter, som er noget nemmere at arbejde med hvis hønen skal udbenes, tomatblomsten skal fjernes eller andre små detalje ting. Det er bare ikke altid lige praktisk at vifte rundt med en stor kniv. Den er ikke større end du faktisk godt kan arbejde med den oppe i hånden – Udover at du altså frygter lidt for dine fingres velbefindende i starten.

Yaxell Tsuchimon – Skinkekniv 18cm

Yaxell - Den skarpeste kniv i skuffen.

Med sine bare tre lag stål kan det lyde som en klart undermåler kvalitetsmæssigt. Men her blev jeg rigtigt positivt overrasket. Hvor Gou og Super Gou er damascerede i finishen er Tsuchimon hamret. Udover at være ret flot, så har det også en anden bivirkning. Den har et ret godt slip, som næsten minder om knive med luftskær.

Ret skal være ret. Den har ikke så mange lag som de andre knive. Den har en fin hårdhed. Den har kun to nitter i skæftet. Men så koster den altså også kun cirka en 3. del af hvad en Super Gou gør.

Grunden til at denne kniv er i min “top tre”, hvis man sige det sådan er, at den udfylder et andet hul. Nemlig filetering og parering. Den er nemlig rigtig god til at blandt andet filetere fisk. Den er en lidt flexibel – ikke meget dog, men nok. Så den gør filetering af fisk til en leg. Samtidig er den så spids, at den lige kan snige sig ind under senerne på en gammel sej ko. Jeg har allerede skåret en side røget laks ud i de tyndeste skiver, uden at den så meget som skelede til kødet. På fredag står den sin styrkeprøve med laksen, når der skal skæres gravet laks til 500 mennesker. Men jeg tvivler på at den kommer i bekneb. 20 kilo tomater i tynde skiver klarede den også – Udover at det var første dag med den og den måske var lidt længere end jeg er vant til og ret spids. Så ikke nok med at den ligger godt i hånden, så sidder den også godt i hånden. Hvis man forstår sådan en lille en. Men hey, fordelen ved at skære sig med skarpe knive er, at såret heler meget hurtigere, da snittet er helt rent. Jeg ved dog ikke om det er noget man skal markedsføre sig på.
Yaxell - Den skarpeste kniv i skuffen.Det var de tre knive. Testet. Og i høj grad bestået. Det er altså noget af det aller ypperste værktøj, som jeg nogensinde har arbejdet med. Prisen er jo også for nogen ret høj. Hvis man bruger sine knive meget, så er det altså en investering, som er værd at gøre sig. Jeg bruger dem både hjemme og på arbejdet, så det bliver til mange kilo i løbet af en uge, som skal igennem maskinen. Jeg har tit døjet med trætte arme efter sådan nogle dage, hvor der er travlt, men her kan man mærke en forskel. Livet er bare noget nemmere med ordentlige knive.

Er Yaxell noget for dig? Det er svært for mig at sige. Der er selvfølgeligt prisen at tage op til overvejelse, men som jeg også har pointeret et par gange, så synes jeg klart at du skal satse på kvaliteten frem for kvantiteten. Jeg har kunnet nøjes med disse tre knive til ALT jeg har lavet både professionelt og herhjemme. (Altså hvis man lige tager min skod 30kroners urtekniv med i beregningen 4 knive). Jeg synes i hvert fald, at du skal prøve at finde et sted som forhandler Yaxell, hvis du skal have nye knive, for at se hvordan de ligger i din hånd. De der hænder er meget forskellige og der er stor forskel hvad der falder godt i dem. Kvaliteten af knivene kan der i hvert fald ikke sættes en finger på.

Jeg er endeligt nået til et punkt, hvor jeg er på udkig efter udskiftninger til mine knive. Skulle der dukke en ny kniv op i knivtasken, så tror jeg at det bliver en 16,5cm santoku kniv med luftskær. Det er rent lækkerhed og ikke helt så nødvendigt, men den er god at have når der skal skæres kartofler.

Jeg er lykkelig for mine knive! Og endelig tilfreds.

Hvis du have lyst til at følge Yaxell på facebook, så fang deres side her, hvor der fra tid til anden også er giveaways til følgerne. Så kan det være at du slet ikke skal til foret.

Disclaimer: Indlægget er udgivet i samarbejde med Yaxell Danmark, men ord og holdningerne er mine egne. Jeg vil aldrig promovere ting på madetmere.dk, som jeg ikke selv kan stå 110% inde for.

 

Join the Conversation

 1. Hvis man som privatperson skal handle en universal- og kokkekniv, og valget bliver Yaxell – vil du så anbefale at man blot “nøjes” med Tsuchimon-serien, eller ville du personligt bruge de ekstra penge på at købe Super Gou? Jeg er meget i tvivl om hvilken serie jeg skal smide mine penge efter. Der er trods alt stor prisforskel. Og er du fortsat glad for at du valgte et sværd af en 25,5cm lang djævel? Eller ville 20cm have været tilfredsstillende?

  1. Hej,
   Begge spørgsmål kan jo besvares på mange måder.

   I forhold til serien, så afhænger det jo af mange ting. At købe en Super Gou er en smule overkill for de fleste. Selv hvis jeg bare skulle bruge dem derhjemme. Gou serien er stadig en topserie, deres gamle faktisk, som også er lidt billigere. Ellers er der alternativt RAN eller ZEN, som vist ligger imellem. Det der taler imod Tsuchimon er jo at der kun er tre lag og den så ikke skulle holde sig skarp så længe. Men jeg har haft flere trelagede knive, hvor det ikke har været noget problem. Jeg ville vælge det der passer bedst til pengepungen. Alle er altså rigtigt fine knive. Nogle har lidt flere lag og lidt mere blæreeffekt, men de fleste er fine til rigtigt mange. Man må jo heller ikke sætte alle pengene på et brædt, så man nærmest ikke tør bruge kniven.

   Nu er 25,5cm jo lidt af et sværd, men det passer mig faktisk fint, når jeg står på arbejdet og hakker og snitter rigtigt meget. Den har et godt “flow”. Men har også på fornemmelsen, at det ikke er for alle. Eventuelt vil jeg anbefale, hvis du bor i KBH eller omegn, at du smutter forbi Illums Bolighus, hvor jeg ved de forhandler dem og tager en føler. Jeg har selv en anden kniv på 20cm, så også godt kan gå til det meste. Så det er vel mest det der ligger bedst i hånden på dig og du samtidig føler dig mest bekvem med, som du skal vælge. Jeg ved at de i Illums har et par forskellige serier, alternativt kan du bare prøve dem for at mærke balancen på de forskellige størrelser og så vælge den serie du vil have efter.

   Jeg fandt forresten lige denne liste, hvor du kan se de forskellige forhandlere og hvilke serier de fører.

   Håber ikke at det forvirrede mere end godt er.

   Thomas

 2. Lone Tingskou says:

  Spændende artikel, men linket nederst virker ikke.

  1. Hej Lone,

   Jeg har lige kigget de forskellige links igennem og jeg kan ikke lige finde det, som ikke virker.

   Thomas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close