Vaniljekranse – Så nemt er det.

Da man egentlig ikke troede, at det var muligt at slæbe flere ting ind i lejligheden, blev der lige plads til en lille gadget til. Nemlig denne foodprocessor fra Kenwood, som jeg har lavet et lille samarbejde med. Ja, ser I, det var ikke kun Gertrud Sand som ønskede sig sådan en i julegave. Jeg har haft den i cirka 2 uger nu og vi er efterhånden ved at være ret så gode venner. Vi har lavet uanede mængder råkost, sågar også juicet, hakket og lavet dej. Den kan ret meget, da udstyrspakken er noget imponerende. Med sådan en i huset, så er det faktisk også utroligt nemt at lave småkager. Den første variant i årets julebagning var vaniljekransene. Det er faktisk hele anden gang i hele mit liv, at jeg laver dem. Første gang var så for hele Danmarks befolkning i Masterchef Jul. Ja, det var lidt en pressbold at stå med. Specielt når man skulle lave hele to slags julesmåkager, som jeg ikke havde prøvet at lave før. Og så have hele 35 minutter til det. Jeg har faktisk meget begrænset erfaring med de traditionelle julesmåkager. Det er jo altid noget min mor har stået for, men tænkte, at nu hvor jeg snart skal være far, så kunne jeg jo lige så godt starte på træningen. Jeg kan huske min mor har lavet dem, da jeg var lille og det var altid lidt bøvlet – Mener jeg at kunne huske – for man skulle bruge kødhakkeren til at presse dem ud. Den her opskrift er noget nemmere, for de kan sagtens presses ud med en sprøjtepose. Men hvis du bruger en sprøjtepose, så skal du endeligt ikke komme dejen på køl før den skal sprøjtes, for så når smørret at sætte sig. Og så kan jeg kun sige good luck med at få dem ud af posen.

Opskriften er meget lig med den, som vi fulgte i Masterchef. Jeg kunne faktisk ikke rigtigt huske mængderne, så jeg wingede den ud fra den nogenlunde hukommelse. Og det blev faktisk rigtigt, rigtigt godt. Dog kørte jeg ud af den smårustikke vej, da jeg ikke lige orkede at smutte mandlerne inden de blev kørt til mel. Hvis du har lyst til det, så skal du være velkommen. Men jeg kunne altså ikke smage skallen i det endelige resultat. Jeg brugte også flormelis i stedet for almindeligt sukker. Jeg tror egentlig ikke at det havde den store effekt for slut resultatet i forhold til smagen. Det fede ved den her fremgangsmåde er, at du laver det hele i foodprocesseren. Så du skal ikke til at svine en masse til. Har du ikke en foodprocessor, kan du også bare køre mandlerne til mel i enten en minehakker, blender eller hvad du har ved hånden. Alternativt kan du bruge færdigt mandelmel. Jeg valgte at tilsætte melet til sidst, da det skal arbejdes mindst muligt med, da det ellers kan strække glutenet i melet og du mister noget af sprødheden. Og bare lige for at sætte trumf på, så tager det ikke meget længere end en halv time at lave dem her fra start til slut. Så det var lige før at jeg også lige kunne nå at få brunkagerne med.

Og til sidst vil jeg også lige smide et lille hint til Decembers giveaway her på bloggen. Og det bliver noget fra Kenwood. Større end foodprocesseren. Mere stål og godt at bage med. Ja, følg endeligt med herinde omkring den første december. Just saying.

Vaniljekranse - Så nemt er det.Vaniljekranse - Så nemt er det.Vaniljekranse - Så nemt er det.Vaniljekranse - Så nemt er det.

Vaniljekranse - Så nemt er det.

Thomas
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 12 minutter
Samlet tid 27 minutter

Ingredienser
  

 • 100 g hele mandler eller mandelmel
 • 1 æg
 • 200 g blødt smør
 • 190 g flormelis
 • 1 fed vaniljestang
 • 225 g mel

Sådan gør du
 

 • I foodprocesseren køres mandlerne til fint mandelmel.
 • Heri kommes det bløde smør, flormelis og marven fra vaniljestangen. Kør til det er en forholdsvis ensartet masse. Kom ægget i. Kør igen.
 • Tilsæt melet af to omgange. Kør til det er indarbejdet i massen.
 • Kom dejen i en sprøjtepose med stjernetyl og sæt små cirkler på en bageplade. Vær opmærksom på at de hæver en smule.
 • Kom kagerne i en forvarmet ovn ved 200 grader og bag til kagerne er let gyldne. Når de køler vil de sprøde yderligere op. Vær opmærksom på at bagetiden kan variere efter størrelsen, så hold øje med dem. Varmer din ovn meget ujævnt, kan det være en fordel at bage dem af flere omgangen.

Vaniljekranse - Så nemt er det.

Indlægget er lavet i samarbejde med Kenwood. Ord og holdninger er dog stadig mine egne. Jeg er ikke blevet betalt for at skrive dette indlæg.

Join the Conversation

 1. De ser så lækre sprøde ug disse vaniljekranse! Og kæmpe tillykke med den fine artikel i MS i dag! Godt gået og meget velfortjent! Din passion brænder virkelig igennem din blog. (Jeg har fulgt din blog i et stykke tid og nydt dine smukke rustikke billeder)
  I MS artiklen nævner du en leverandør af dine rustikke tallerkner (jeg kan ikke huske, hvad hendes navn er, sorry…) Hvor kan man købe dem henne? Er helt vild med dem 🙂
  http://www.bydianawi.com

 2. Mona Hansen says:

  Lyder spændende, de skal prøves til jul. For at være lidt på tværs, hvad betyder det, at de “sprøde yderligere op”. Det udtryk har jeg da vist ikke hørt før. Med venlig hilsen Mona Hansen

  1. Hej,
   Umiddelbart er det bare at de bliver sprøde, (eller sprødere) når de køler.

   THomas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close