Svinenakke og ærter – Madbloggerudfordringen – Den salte.

Nu kører der igen en gang udfordring madbloggerne imellem. Denne gang er det lidt anderledes end det har været de andre gange. Hvor man før fik tildelt en anden blog, som der skulle fortolkes fra, er den eneste der skal udfordres en selv. Der er både en sød og en salt version. Jeg har ikke rigtigt så meget tid i øjeblikket, men jeg skal selvfølgeligt være med alligevel. Og både til den salte og den søde. Her kommer mit bud på den salte ret, som i følge reglerne har tre bundne ingredienser. Svin, bladgrønt og bær.

Jeg lavede for noget tid siden en middag for en masse gode folk. Her fik jeg bikset noget gris med ærter sammen. Jeg fik bare aldrig lige skrevet opskriften ned eller taget ordentlige billeder af retten, så tænkte at det her var chancen for at få den videreudviklet en smule. Sidste gang brugte jeg et stykke svinebryst, som jeg stegte rigtigt lang tid, denne gang et noget så lækkert stykke nakkefilet fra Hindsholm grisen. Man kan altså se at det her dyr har haft det rigtigt godt. Du finder ikke dens lige i noget som helst supermarked. Der skulle jo bruges bær, som et af kravene. Egentlig ville jeg have tilføjet nogle letsyltede grønne jordbær, men det kunne jeg ikke lige få fat i. Så valget fald på stikkelsbær i stedet, da jeg skulle bruge nogle alligevel i weekenden. Mine var næsten for modne til formålet, jeg ville gerne have haft dem lidt sure i det. Til alt andet er de vist helt fine.

Og nu er jeg jo sådan lidt imod madspild, når du ser det første stykke kød kontra det som er på tallerknen, så er der en væsentlig forskel. Og bare roligt, alt der blev trimmet fra blev spist. Det skal også siges, at retten kan altså anrettes en smule mere rustikt uden der sker forfærdeligt meget. Jeg var bare lige i det her humør idag.

Svinenakke og ærter - Madbloggerudfordringen - Den salte.Hvad skal du bruge? (2pers)

Køddelen

 • Et tykt stykke gris, gerne nakken. Cirka 350-400g.
 • Salt+Peber, olie
 • 1l fond, reduceret til en tyk glace. Jeg brugte svampefond, troede jeg havde taget kylling op.
 • 25g smør

Syltede løg

 • Små løg – Sylt mange, når du er i gang. De er altid gode at have på køl.
 • 1,5dl eddike
 • 1dl vand
 • 100g sukker – Cirka.
 • 2 laurbærblade
 • 7 peberkorn

Ærtemos

 • 200g ærter
 • 35-40g smør – Cirka.
 • 1 spsk sherryeddike eller anden eddike.
 • Salt og peber

Herudover

 • 2 blade raddichio
 • lidt friske, nybælgede ærter
 • Stikkelsbær
 • Lidt kantareller
 • Mynte (jeg brugte en asiatisk mynte, tror jeg den hedder. Brug det du kan finde)

Du kan med stor fordel lave de syltede løg og ærtemosen i god tid, så er der ikke så meget der skal laves, hvis der er gæster, som skal spise retten.

Til de syltede løg koger du blot alle ingredieserne til lagen op hurtigt. Når det koger tager du gryden af varmen og kommer løgene. Skær dem i både eller halver alt efter størrelse. Lad dem trække minimum en time. Længere er bedre. Kom dem på et skoldet glas.

Til ærtemosen giver du blot ærterne et hurtigt opkog i 2-3 minutter. Hæld vandet fra og kom smør ved. Blev med en stavblender, smag til med salt, peber og eddike.

Nu til hovedrollen, kødet. Tag kødet fra køl en times tid før stegning og krydder med salt og peber. Kom det på en brændvarm pande med lidt olie og steg den godt af på begge sider, 3-4 minutter alt efter tykkelse. Sæt den i ovnen ved 180 grader cirka 10 minutter. Det må altså godt være rosa i midten.

Svinenakke og ærter - Madbloggerudfordringen - Den salte.

I god tid har du også reduceret din fond til meget meget lidt. Pisk smør i. Når kødet kommer fra ovnen, lader du det trække heri cirka 6-7 minutter. Der skal ikke være varme på panden det trækker i. Vend det rundt, så det få en dejlig sticky overflade. Er du sådan lidt wannabe-smart som mig, så trimmer du kødet af, så det er fine firkantede stykker. Snack det du skærer fra. I den pande med fedt fra stegningen (den som har været i ovnen med kødet) steger du hurtigt dine rengjorte kantareller.Svinenakke og ærter - Madbloggerudfordringen - Den salte.

Nu til anretningen. Kom en god klat ærtemos på tallerknen. Kom lidt raddichio blade på. Mine var stukket ud – Det er selvfølgeligt heller ikke nogen nødvendighed. Kom lidt kantareller, halverede stikkelsbær, ærter og syltede løg på. Til sidst kommer du lidt mynte på. Så let er det egentlig.

Velbekomme.

Svinenakke og ærter - Madbloggerudfordringen - Den salte.Svinenakke og ærter - Madbloggerudfordringen - Den salte.

Join the Conversation

 1. Du ER en pynte-Frantz.
  Men sikke en pynt, hvis mad kan score, så har du scoret mig med denne ret 😉

  Kh La Cucina NADA

  PS tak for dansen i fredags!

  1. Ja, jeg er sgu en værre pincet pynte-frantz. Det kan man ikke tage fra mig.

   Tak for en fandens god aften.

   /Thomas

 2. Hvor sjovt! Jeg har først lige set dit indslag efter jeg gennemgik kommentarsporet på madbloggerudfordringen.dk – jeg har også brugt nakke, ærter og stikkelsbær – good choice 😉 Ser super dejligt ud!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close