Smashburger

Annonce – Udgivet i samarbejde med KitchenAid.

Jeg har længe luret på konceptet “smash burger”, men er ikke kommet meget længere end det. Det der luren. For jeg skulle jo både have en undskyldning for at servere burgers, tiden til at lave det og så videre. Og så pludseligt kom den lige ud af den blå luft. KitchenAid spurgte om jeg kunne have lyst til at lave noget med deres kødhakker. Og jeg tænkte “ja”. Det fede var, at jeg har haft praktisk talt frie hænder til at lave det jeg gerne ville. Så er det svært at rynke på næsen.

Vi spiser ikke helt så mange hjemmelavede burgers længere, som vi gjorde på et tidspunkt. Jeg synes bare ikke de blev helt lige så gode som dem man kan købe. Og her tænker jeg ikke på den hæslige 00’er model, cafeburgeren, som skulle være noget i retning af en ciabattabolle så sprød, at den flænsede din stakkels gane op og skamstegt kød. Derudover garneret med alt muligt gøjl fra bønnespirer og pesto til ruccola. Ja, ting som ikke har det fjerneste at gøre i en burger. Nej, mere de simple, fantastiske burgers fra fx Jagger, Tommis eller Gasoline. Hvor det er en smørblød bolle og velstegt bøf, der er i fokus. Ikke så meget gøgl. Det var den som var målet at matche med denne burger.

Jeg vil mene at der skal lidt til for at hamle op med dem. Så jeg lagde mig i selen for at se hvad der gjorde dem så gode. Det vigtigste – uden sammenligning – er bøffen. Og her kom KitchenAid ind i billedet. For jeg vil mene at det kræver lidt mere end de fleste pakker hakkede kød i køledisken kan tilbyde. Der skal være godt med fedt og smag i kødet. Med kødhakkeren kan du vælge præcist de udskæringer, som giver dig mest af begge dele. Fedt er jo egentlig også smag, men der er bare nogle udskæringer, som smager af mere end andre. Tykkammen er en af mine absolutte favoritter. Den er genial til at braissere, men også i en hakkedreng. Dejlig smag af kød sammen med en til tider god marmorering. Vælg den nøje. For så at supplere op med fedtet og give den et lille twist, valgte jeg at tilføje en god gang røget bacon. En vinder. Ikke noget med at bøffen får et røget twist, så får du bacon. Og det er i hver bid. Nogle gange kan baconet forsvinde i nogle bider. Jeg toppede op med ikke mindre end to slags ost på toppen. En røget cheddar og en chili version. Det er måske også helt fint bare nøjes med to almindelige skiver. Det fede ved en smash burger er i mine øjne, at bøffen får en dejlig sprød stegeskorpe. Og det er er faktisk bedst, hvis man ikke har arbejdet for meget med dejen, så den sprækker en smule. For alle de her sprækker, bliver dejligt sprøde. Har du ikke lige sådan en bøfbanker, så kan du nøjes med en spatel eller bunden af en gryde. Og de kan selvfølgelig også laves på en stegepande. Vigtigst af det hele er det dog, at man bare får den presset godt ned.

Det andet ben i smagskabalen er bollen. Den skal være blød og let. Jeg kom faktisk frem til, at den foretrukne mindede allermest om mine krydderboller, bare uden kardemomme. Jeg forsøgte med en brioche, men den blev næsten for “rich”. Man kan jo selvfølgelig vælge at pensle og komme sesam på toppen. Men jeg kan altså lige så godt lide uden. Jeg brugte denne opskrift. Jeg delte bollerne og smurte dem med smør inden de blev stegt på panden. Øjjøjjøj.

Hvad er det sidste så? Det er vel nærmest alt det der ikke er der. Ikke for meget gøgl. Lidt dressing. Lidt salat. Lidt pickle, løg og tomat. Reelt set kan man vel nærmest godt undvære det, men synes de lidt tunge smage kan bruge modspillet.

Jeg har hørt saucen benævnt som secretsauce, men I og med at I får opskriften, hedder den i videoen “not so secret sauce”. Reelt er det vel en art af en thousand Islands aka FARS NYLON. Jeg twistede den en smule men ikke meget.

Og lige tilbage til det hjemmehakkede kød. Helt ærligt, nogle gange giver det mening at gøre. I det her tilfælde helt sikkert. Skal du lave en rigtig god hakkebøf med bløde løg eller lignende, hvor kødets kvalitet spiller en rolle. Så gør det. Skal der bare laves den klassiske 20 minutters bolognese til tirsdags overlevelse, kan det være overkill. Vi plejer også fra tid til anden at gøre status over fryserens lyksagligheder ved at hakke det meste og laver pølser af det. Her kan kødhakkeren jo komme til undsætning. Den findes i et par forskellige kombinationer afhængig af hvor meget ekstra tilbehør du vil have sammen med den. Her er der selvfølgelig også mulighed for pølsestopper, purepresse eller fx den der til julesmåkagerne, som jeg ikke kan huske navnet på.

Smash Burgers

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Thomas Alcayaga Serves: 6 stk
Prep Time: 15 minutter Cooking Time: 30 minutter

Ingredients

  • 900g oksetykkam
  • 300g tørsaltet bacon uden svær
  • 1 spsk grov sennep
  • 1 tsk peber
  • Salt (mængden varierer lidt af baconets saltindhold, være lidt tilbageholden)
  • 12 skiver ost
  • 6 boller
  • - Not so secret sauce
  • 3 spsk mayonnaise
  • 1,5 spsk ketchup
  • 1 spsk revet løg
  • 2 tsk røget paprika
  • tabasco
  • salt og peber
  • 2 tomater
  • 1 rødløg
  • 12 salatblade
  • Saltede pickles

Instructions

1

Oksekød og bacon skæres i mindre tern. Hakkes en enkelte gang på den groveste skive.

2

Tilsæt salt, peber og sennep. Ælt forsigtigt sammen. Form 6 lige store kugler.

3

Kom dem på en brændvarm grillplade/plancha/stegepande og mas dem til de er 1,5cm høje.

4

Grill 4-5 minutter, vend dem og læg ost på. Grill endnu 4-5 minutter. Tag dem af varmen.

5

Smør bollerne med smør og grill dem kort med smørsiden nedaf.

6

Rør ingredienserne til dressingen sammen.

7

Smør over og underbolle med dressing.

8

Læg salat, tomatskiver, løgringe og pickles på. Herpå bøf. Luk til og nyd.

Join the Conversation

  1. Den der ‘bøfbanker’, hvad er det for en og hvor fås den?

    1. Hej,
      Det er reelt bare en kødhammer/banker. Jeg har købt den her: https://www.hwl.dk/da/frontpage?query=b%C3%B8fbanker Jeg mener at det er 0,8kgs versionen.
      Du kan også bruge den, når du steger fisk, som kan have tendens til at folde lidt op.

      Thomas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close