Restaurant Schønnemann – Københavns bedste smørrebrød?

Igår havde jeg muligheden for at prøve noget nyt. Og ikke bare en ting. Hele to ting. Det første var at spise ude alene. Jeg skal da indrømme at jeg en sen nat måske har siddet på et forfærdeligt sted og indtaget noget junkfood alene på vej hjem fra byen, men sådan et godt sted, det er vist første gang. Det er jo sådan lidt stigmatiseret at spise alene. Har han ingen venner der gider tage med ham? Men det var faktisk egentligt ganske udemærket. Man kan spise i det tempo man har lyst til og man kan spise det man har lyst til. Jeg har altid haft det sådan, at jeg ikke ville drikke alkohol alene. Men når man er ude og spise smørrebrød, så hører der sig en øl til, så jeg måtte trodse mine egne regler.

Faktisk var den eneste ulempe ved at tage ud og spise alene, at man så ikke kunne få billeder og smage mere end hvad man selv kunne spise. Når jeg tager med Karen eller gutterne ud og spise, så sørger jeg altid for at der bliver bestilt lidt forskelligt. De kan vælge lige det de vil og så tager jeg noget andet, for at nå så langt om menukortet som muligt. Men ok, på Schønnemanns skal du have temmeligt mange mennesker med, for at I kan nå omkring hele kortet. Dog sidder man så også så tæt derinde, at man nærmest er øjenvidne til samtlige serveringer, som kommer fra køkkenet. Og valget var også ganske besværligt, for jeg havde lyst til at sætte tænderne i de fleste af tallerknerne. Eller, ikke tallerknerne, det der var på dem.

Restaurant Schønnemann - Københavns bedste smørrebrød?

Og ja, det andet som var nyt for mig var stedet. Jeg går med et lille projekt omkring en smørrebrødsguide på engelsk, og så var dette sted et must for at jeg kan komme videre med den. Stedet er jo nærmest sagnomspundet og allerede i indgangen til restauranten blev man præsenteret for den ene hædersbevisning efter den anden. En af smørrebrødets allerstørste autoriteter i Danmark, Hr Troelsø fra Børsen, har da også givet Schønnemanns 6 stjerner, som den eneste, i sin bog Smørrebrød i Danmark.

Jeg havde glædet mig rigtigt meget til denne frokost. Så da muligheden bød sig, da jeg havde en fridag fra arbejdet, vidste jeg at jeg skulle slå til. De er lidt oldschool, så der er ikke noget online reservationssystem, så det kræver at du griber knoglen eller smutter forbi dernede. Samtidigt skal man også være opmærksom på, at ønsker du at spise dernede fredag og lørdag, så skal du være ude i god tid. Så vidt jeg kunne forstå, i hvert fald et par uger.  Så skulle du stå med en brændende lyst til smørrebrød, så kan jeg også anbefale en del andre steder, en af mine personlige favoritter er Restaurant Kronborg som også ligger tæt herpå- Læs mere om et af mine sidste besøg her.

Restaurant Schønnemann - Københavns bedste smørrebrød?

Nå, nok snak. Nu til maden. Jeg mener at en smørrebrødsfrokost bør indeholde følgende. Og det her er Thomas’ Lov om Smørrebrød, vi taler om. Alle kender den. Du starter med en sild. Så skal du have et stykke med kød. To ting som der bare ikke kan laves om på. Så bliver vi lidt mere frigjorte. Så skal du have enten et stykke med fisk, kartofler eller kød imellem disse eller slutte af med sødt eller en ost. Thomas’ lov om smørrebrød. Paragraf to siger noget om store snapse til hvert stykke smørrebrød. Men den må jeg selv undvige, da jeg faktisk skulle lave noget efter frokosten. Men jeg tror også at jeg generelt er lidt forud på den konto. Jeg måtte nøjes med en lille fadøl. Denne var Schønnemanns egen Ale. En mørk rød ale. Passer glimrende til mine præferencer i forhold til øl til smørrebrød. Lavet hos Nørrebro Bryghus. Er du som mig glad for ales, kan denne klart anbefales.

Ja, nu skulle jeg vælge silden. Skulle det være den stegte eller karrysilden, så begge er to absolutte favoritter i min bog? Det blev karrysilden med et smilende æg til. Hvor man oftest ville få serveret en mere cremet karrysild, var den hos Schønnemann få en sild i en kraftig karrysauce agtig ting. Det virkede godt. Lidt anderledes, men godt. Dog var det smilende æg tættere på hårdkogt end smilende. En gang lille forteelse, som man nu sagtens kan se igennem fingre med, når silden i karrysauce var så utrolig velsmagende. Silden fik også selskab af rå løg og en et par store kapers. Kapers er perfekt til denne ret. Jeg ved ikke om det ville have smagt bedre med de lidt mindre modeller og lidt flere af dem. Smag og behag.

Restaurant Schønnemann - Københavns bedste smørrebrød?

Nu til det kødfulde stykke. Normalt ville jeg vælge en flæskesteg eller en roastbeef, men da jeg pludseligt så stykket ved navn “Hr. Schønnemann”, så bed jeg på med det samme. Jeg blev slet ikke skuffet. Her et sprængt andebryst med en æble og rødbedesalt, purløg og peberrod. Det er ikke et stykke man ser hver dag.

Anden var smørmør og var i rigtigt godt selskab. Peberroden bed fra sig og æble/rødbede salaten gav lige dele sødme og friskhed. Det var virkeligt lækkert. Ved nabobordet kunne jeg se og lugte, at de fik en mørbradbøf med bløde løg. Gud hvor så det godt ud. Selvom mit stykke var utroligt delikat, så blev jeg en anelse jaloux. Pariserbøffen eller den klassiske tatar ser også ud til at være kæmpehit i restauranten.
Restaurant Schønnemann - Københavns bedste smørrebrød?

Jeg bestilte først de to stykker. Det er jo altid rart lige at lure stemningen efter nummer to. Skulle det være svin, æblekage eller mandfolkeost? Jeg tog den gamle ost. Og puha, den gav hår på brystet. Jeg måtte diskret undskylde til de omkringværende borde. Men hey, den var helt præcist som den skulle være. Lugt af gammel sko, hvinen i kinder og kronisk dårlig ånde bagefter. PERFEKT. Den kom med rå løg, portvinssky, rom og kommen. Det er sådan en ost vi ikke rigtigt kan have herhjemme, da Karen ikke synes den gør sig forfærdeligt godt i madpakken. Så når man får den i byen, så skal man tage chancen. Du kan få den på både rugbrød og franskbrød. Til sådan en krabat synes jeg man skal vælge et stykke rugbrød, så den kan få lidt modspil.

Restaurant Schønnemann - Københavns bedste smørrebrød?

Jeg sagde tak for idag. En utroligt hyggelig frokost med mig selv. Stedet var lige så godt som forventet. Rigtig god mad, hyggelige lokaler. Betjeningen var venlig, dog har jeg læst om flere som har rost denne til skyerne. Jeg vil mene at den var som den skulle være uden at være overvældende. Men det er jo selvfølgeligt også maden man kommer for. Og den var der ikke meget at sætte på – udover det knapt så humør-neutrale æg og en smule parafin siddende på osten.

Jeg glæder mig allerede til at komme tilbage en dag og dykke endnu længere ned i menukortet.

Københavns bedste smørrebrød? Det kunne meget vel være. Menukortet er gigantisk, det samme med listen over øl og snaps. Dog er det et minus at man skal planlægge sin frokost så lang tid ud i tiden. Men det har vel også sin charme.

Hvad er din holdning? Hvilken restaurant serverer det bedst oldschool smørrebrød i København? Og hvilket sted vil du anbefale mig at spise den næste gang smørrebrød?

Se mere på:

Restaurant Schønnemann

Hauser Plads 16

1127 København K

Tlf. 33120785

Join the Conversation

 1. Hej Thomas
  Det er et dejligt sted. Næste gang burde du prøve Renes Favorit (et stykke med hellefisk). Den er virkelig lækker. Lidt sjovt mht. det med at spise ude alene. Jeg har tit gjort det – især i udlandet, men her er der typisk tale om afslappede steder, hvor jeg lige skal have en hurtig bid. Ville nok tænke lidt mere over det på finere steder.
  Kh Nadia
  Ps. Lugteoste er de bedste 🙂

  1. Renes favorit er hermed på listen til næste gang.
   Vi må lave en lugteosteklub når du kommer tilbage til København 🙂

   Thomas

 2. Jeg elsker Schønnemanns! Eneste “problem” er at stykkerne er ret så store, så ja – det er rart hvis man er flere og kan smage hinandens. Prøv Jyttes kartoffelmad næste gang med tatar af røget ål, mmmmm! Jeg er også vild med Bjørnekælderen på Frederiksberg og vil rigtig gerne prøve Kronborg og Skt Peder i Hellerup.
  Mvh Maiken

  1. Av min arm, den må jeg også prøve. Faktisk har jeg skrevet om alle de ovenstående. Rigtigt glimrende steder alle sammen.
   Nu skriver jeg jo helst ikke noget negativt herinde, så jeg har spist flere steder, som ikke rigtigt kunne anbefales. Men når jeg en dag får smørrebrødsguiden op og køre. Så kommer alle på, råt for usødet. Man vil jo helst guide folk til det gode smørrebrød.

   Thomas

 3. Jeg har længe forsvoret smørrebrød og kaldt det ved diverse grimme navne… Når jeg nu læser dette kan jeg godt se, det måske ikke har været helt berettiget, men blot baseret på dårlige oplevelser med lokale leverandører.

  Det kunne være man skulle overveje en kulinarisk frokostekspedition til vores smukke hovedstad!

  I øvrigt er jeg ganske enig i dine betragtninger om at spise ude alene, og hvordan det kan være en overvindelse første gang. Det har sine begrænsninger, men bestemt også sine fordele. Efter bl.a. en længere solotur i USA ar jeg lært at sætte pris på det som en hyggelig og givende oplevelse, og så slår det altså til hver tid bare en solotur på Mickey D’s eller lignende. 😉

  1. Der er masser af gode smørrebrødssteder i KBH som helt sikkert vil kunne lave om på din holdning. Et god sted at starte er fx. Almanak, hvor man får nogle ualmindeligt lækre “new-school” stykker. http://madetmere.dk/frokost-pa-almanak-standard/

   Men ja, jeg har selv arbejdet hos en slagter, hvor vi leverede ualmindeligt meget af det, som man tænker som smørrebrød. Det er der ikke meget jazz i.

   /Thomas

   1. Tak for indsparket 🙂 Det ser unægteligt spændende ud. Jeg kan se på både dette og ovenstående kommentarer, at jeg må dedikere lidt tid til at udvide min horisont og overbevise mig selv at jeg har taget fejl i min holdning til smørrebrød!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close