Mine 10 favorit spisesteder i København.

Når man er blogger, er der nogle gange ikke grænser for de invitationer, som man kan få både til events, men også prøvemiddage og lignende. Og for det meste også gratis. Men jeg må indrømme at jeg faktisk sjældent tager afsted, for oftest er der jo også en eller anden forventning om at der skulle rapporteres fra det. Det vil de jo så gerne. Og nu må det ikke lyde som om at jeg ikke vil spise ude, for det kan jeg godt. Men mange gange når jeg endeligt kommer ud, så er det ikke for at søge det mest cutting edge og nye. Jeg er om nogen last-mover. Jeg lader gerne folk prøve alt det nye først. For det kan godt være lige så skidt som godt, når det er nyt.

Med en lille mand derhjemme, så er det også begrænset hvor meget man egentlig kan komme ud. Så hvis jeg kun måske har en mulighed om måneden eller mindre, så prioriterer jeg også den sikre success end noget som måske er godt. De her steder, som er med i den her lille guide, leverer altid. Det er de steder jeg tager hen, fordi jeg godt kan lide det. Hvor jeg lige det bliver inspireret og kælet om. Det er de steder, hvor jeg slapper af. Det betyder også at jeg sjældent har kamera med. Så billederne her er totalt mobilagtige og måske ikke helt perfekte. Men det er ikke det, som er i fokus.

Nu bliver det jo snart sommer og det betyder også, at der kommer en masse folk til København. Og jeg er så tilpas troværdig, at jeg bliver spurgt, hvor folk skal tage hen og spise. Og det her er mit bud. Det også set ud fra, at jeg altid har fået en ret anbefalelsesværdig oplevelse her. Så jeg ved også, at sender jeg nogen videre, skal de nok gå glade derfra. Jeg har ikke inkluderet nogle af de klassiske michelinrestauranter, da jeg tror at dem som er tiltrukket af den slags mad, sikkert også på forhånd har booket bordet her og ikke har brug for min hjælp til at finde ud af hvor de skal spise. De her steder er også steder, som man mange gange kan gå ind og få et bord direkte fra gaden. For din egen skyld tjekker du om der er på forhånd, da der kan være travlt i perioder, men du behøver i hvert fald ikke at booke måneder i forvejen.

Der er nogle, som tænker at der mangler nogle ret åbenlyse steder her i guiden, men nu er det jo faktisk ud fra min personlige comfortfood agtige præference. Der er nogle boblere, som kunne være sjove at tage med. Men der har bare manglet lidt. Det kunne være Bæst på Nørrebro. Det er helt fantastisk mad, men da jeg var der, var betjeningen simpelthen så ringe og uvedkommende, at det for mig står næsten klarere end den fantastiske mad. Kul i kødbyen har været en favorit længe, men de skiftede ejere ved årsskiftet og jeg har ikke været der under de nye ejere, så tør ikke helt sende folk afsted uden at have testet det selv.

Og så til listen. Der er jo selvfølgelig en grund til at der er to billeder fra Kronborg, for det er nok det sted som jeg har spist flest gange i København. Altså udover i Restaurant Alcayaga, men der er servicen så dårlig og maden ringe, at den ikke kom på listen.

Restaurant Kronborg

Selvom listen er temmeligt tilfældigt stillet op, så er der en grund til at Kronborg kommer først. Og det er nok den simple grund, at det er det sted i København, som jeg har spist flest gange. Jeg er en sucker for smørrebrød og snaps. Og det må gerne være klassisk og veltillavet. Udover at alt er lavet fra bunden, kan de jo også brøste sig med, at have en fantastisk service, hvilket også er en af grundene til at jeg/vi er kommet igen og igen. Placeringen er lige midt i København, så en shoppingtur kan og bør nemt kombineres med et smut forbi Kronborg. Jeg vil til stadighed mene, at de ganske enkelt laver den bedste fiskefilet med remoulade. Smørstegt.

Restaurant Kronborg

Brolæggerstræde 12

1211 København K

Hjemmeside

Ravelinen

Ravelinen ligger lige der mellem Christianshave og Amager. Udefra ligner det lidt det uægte barn af et cirkus og en lille gammel fæstning. Men bag dørene sker der noget helt magisk. Mikkel Marschall (aka hr Sol Over Gudhjem) er tilknyttet stedet som konsulent på den gastronomiske side. Og det er – for at sige det pænt – Hjernedødt god mad. Der bliver serveret de ting som er i sæson og de smager godt. Det er det klassiske køkken med et lille twist af både sæson og mode. Jeg husker specielt en episode, hvor vi var nogle gutter inde for at få et par wienerschnitzler og flere store fadøl. Nabobordet spørger til hvorfor der er selleri som tilbehør til schnitzlerne og ikke ærter, for dem kan må jo få på frost. Og det simple svar er: at det kan ikke skaffes i ordentlig kvalitet grundet sæsonen, så det kommer ikke til. Respekt.

Stedet har måske et lettere blakket ry fra tidligere tider og jævnt kedelig mad. Men tro mig, det er der lavet om på nu. Og hvad endnu bedre er, at du kan kombinere maden med en smuk udsigt over kanalen fra gårdhaven.

Restaurant Ravelinen

Torvegade 79

1400 København K

Hjemmeside

Restaurant Palægade

Der var en gang hvor vi fra tid til anden kom på en vinbar i Palægade. Så lukkede vinbaren og lige der hvor den havde ligget, blev der i stedet åbnet en restaurant. Og hvilken restaurant. Hvis man tager det bedste fra Schønnemanns smørrebrødssted og kombinerer med folkene bag Formel B (med flere) får man et rigtigt godt match.  Til frokost køres der smørrebrød, som er lavet med lige dele respekt for traditionerne og lige dele leg og inspiration fra de andre steder. Hvem vil ellers tænke kombinationen oksehale, løg og pighvar på et stykke smørrebrød? Om aftenen er smørrekniven pakket væk og i stedet er de varme gryder sat over. Det er igen let og legende med honnør til det klassiske køkken.

Restaurant Palægade

Palægade 8

1261 København K

Hjemmeside

Tommi’s Burgerjoint

Der kommer jo den ene nye burgerjoint efter den anden i byen. Heldigvis er mange af dem også opgør med caféburgeren og alle de vederstyggeligheder, som den bragte med sig. Nogle kan godt lide Gasoline grill, andre Jagger og hvad de ellers hedder. Jeg har lidt en forkærlighed for Tommis, hvilket nok også hænger sammen med at det er ganske tæt på min “rute”, når jeg handler ind på arbejdet.

Bollen er blød og bøffen rosa. Ikke for meget pjat.

Tommi’s Burger Joint (Kødbyen)

Høkerboderne 21-23

1712 København V

Hjemmeside

Grisen

Tænk at det skulle være en kok med tyrkisk herkomst, som skulle få flæskestegs og bøfsandwichen på landkortet igen? Med boller så bløde som… Øh… Rigtigt bløde burger boller. Og her taler vi stadig om dem med kød imellem.

Om man skal kalde grillbarens mad for genopfundet eller bare lavet som alle burde, tør jeg ikke sige. Men det er godt og greasy. Stemningen er altid god i de let MEGET kitchede lokaler. Men du skal være ret hurtig, for der bliver kun lavet 200 burgerboller om dagen. Når de er udsolgt, er der ikke mere at komme efter og du må vente til dagen efter.

Som en lille appendiks skal det nævnes, at samme folk også har åbnet Guldkroen i samme nabolag, hvor maden er lige så klassisk og du er garanteret en fest hver aften. Af uransagelige årsager har jeg ikke været der endnu, men som et af de eneste steder tør jeg anbefale det på forhånd.

Grisen

Fredensgade 5

2200 København N

Hjemmeside

Amass

Igen smed jeg lastmover kortet, da vi var på Amass. Men som en af de sjældne tilfælde, fortrød jeg at jeg ikke havde været her før og flere gange. Der skulle så ikke gå mere end en uge før jeg tog derhen igen. Amass er lidt nordisk ud fra tanken om lokale råvarer, men det nok mest ud fra tanken, for jeg synes maden er helt sin egen. Stor smag og sjove serveringer. Ting som er vendt på hovedet, så der kan komme søde forretter og desserter med majs. Udover at maden smager fortrinneligt, så er lokalet fedt med højt til loftet og med hiphop i højtalerne. Matt Orlando går meget ind for at minimere madspildet, så du vil også opleve at smage ting, som man måske ikke ville forvente serveret. Men at alt bliver brugt gør også at prisen er mere end fornuftig.

Amass Restaurant

Refshalevej 153

1432 København K

Hjemmeside

Geist

Første gang jeg var på Geist var det et tilfælde. En kammerat og jeg skulle have en bid mad. Vi havde ingen planer udover at skulle mødes på Kgs Nytorv. Og hvad der var tænkt som en hurtig bid mad, blev til mange bider og genbesøg.

Det er ret svært at sætte Geist i nogen boks. Det er lige dele velsmag og lige dele avangardistisk malen med tallerknen som lærred. Det er kombinationen af ting, i deres enkelhed, som jeg aldrig havde tænkt sammen. Så jeg bruger det lige så meget som øjenåbner og inspiration, som jeg bruger det til at mætte mig. Retterne er altid simple, der er aldrig pynt i form af urter for urternes skyld.

Geist

Kongens Nytorv 8

1050 København K

Hjemmeside

Spisehuset

Jeg synes langbordsspisning er ret fedt. Specielt hvis man bliver bænket ved folk, som man ikke kender på forhånd – og humøret selvfølgelig er til det. Det kan du opleve hos Spisehuset i Kødbyen. Det er et ret rå lokale, hvor du kan sidde og kigge på kokkene, hvis din date skuffer. Og med de der åbne køkkener, er det jo svært at skjule noget, så det er jo nogle gange et godt tegn. Her er det i hvert fald. Maden er lige så ligetil som køkkenet er åbent. Det er gode råvarer fra gode producenter, serveret på en måde hvor de står bedst frem. Det kan være temmeligt hipt i udtrykket – undskyld – men når du er kommet dig over at få serveret en gang portulak kun vendt i lidt marinade som snack, finder du også ud af at det smager fortryllende.

Nu er jeg jo heller ikke kendt som verdens største tilhænger af naturvin, da jeg synes folk måske dyrker det for religiøst, men her giver det mening. Lige her.  Hvem havde regnet med det. Og selvom jeg er meget imod at prisen bliver formeget et kvalitetspunkt, så vil jeg sige at du her får masser af value for pengene. Du kan få en hel aften med alt fra bobler til avec for bare 850 kroner.

Spisehuset 5C

Slagtehusgade 5c

1715 København V

Hjemmeside

Nummer 2.

På den første aften Nummer 2 havde åbent, fik jeg lov til at sætte mig i baren og fik et par retter. Jeg beklager på det kraftigste mit firstmover skridt her, men det var simpelthen så fristende. Og siden er det blevet til flere besøg. Men nok også det sted sammen med Kronborg, som jeg har anbefalet flest mennesker. Jeg ved at maden altid er sublim, betalelig og i selskab med fantastiske vine og en super service. Nummer 2 er (lille)søster restaurant til AOC med de to michelin stjerner, så det er jo nok heller ikke nogen overraskelse, at de har styr på sagerne.
Maden kan vel betegnes som nordisk comfortfood, hvor der ikke er sparet på de gode råvarer. Da vi spiste der sidst var der rigeligt brunet smør, hvide asparges og så videre. Super råvarer, som er behandlet lige tilpas nok til at skinne som diamanter, men ikke så meget at det bliver en gang overelaboreret ligegyldighed.

Udover at det primære – maden – er helt fuldstændigt i orden, så er de ydre rammer også i top. Du kan sidde udenfor at spise både frokost og middag. Og sidstnævnte med udsigten til solen som går ned over Københavns “skyline” og med førsteklasses udsigt til kanalen.

Nummer 2

Nicolai Eigtvedsgade 32

1402 København K

Hjemmeside

Prolog Kaffe

Nu er det jo måske lidt svært at kalde Prolog et decideret spisested, men de kan være leveringsdygtige i både toppet knækbrød, croissanter med iberico skinke og diverse andre snacks, men omdrejningspunktet er kaffen. Og det gør de uden sammenligning. Det lyder måske ikke af meget, men det er et af de få steder jeg drikker kaffe uden mælk. (men også med mælk).

Bønnerne til kaffen er købt med omtanke på dem som plukker og forarbejder kaffen. Og det er ikke bare tomme floskler, som de bruger. De rister selv kaffen og her om noget styr på det. Jeg tror ikke stedet har eksisteret meget mere end et år, men har allerede fået en del prominente restauranter på listen over aftagere til deres bønner.

Og så er der en ting som næsten er lidt underligt på sådan nogle kaffebarer på Vesterbro, ingen af ejerne har hverken overskæg, hang til sygekassebriller eller andre hippe tendenser, men serverer bare deres brillante kaffe med mental tilstedeværelse og en god snak. Ja tak.

Prolog Coffee Bar

Høkerboderne 16

1712 København V

Facebook


Det var det jeg lige kunne finde frem til dig. Jeg har sikkert flere steder, som bør fremhæves, men de vil blive tilføjet senere. Hvilke steder har jeg totalt overset?

Join the Conversation

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close