Projekt gris. #1

Nu prøver jeg lige noget.

Jeg har virkeligt overvejet det her længe. Det har været en smule uoverskueligt at lige få taget hul på det, men så fik jeg lokket Hr. Råvarecirkus med på den og så stikker det jo af.

Men jeg har virkeligt længe haft et ønske om at få fingrene i en hel halv gris. For selv at partere den og vigtigst af alt, spise den fra hoved til hale. Det er jo efterhånden lidt sådan, at når man står i supermarkedet, så har man ret begrænset antal muligheder for kød. Endnu værre hvis du befinder dig i et discountsupermarked og samtidig gerne vil spise økologisk. Så plejer det på grisefronten at begrænse sig til en tynd kotelet, hakket kød, medister, flæskestege og mørbrad. Er du heldig kan du måske også finde en schnitzel og stegeflæsk. Men det er næsten et utopisk scenarie.

Det kan måske irritere mig en smule, at vi er blevet så ensrettede. Jeg kan huske at vi fik halve grise og kvier hjem. Og nok var jeg en lille gut, men jeg kan bare huske hvordan det virkede som bjerge af kød, der lå på vores køkkenbord. Jeg er lidt i tvivl om hvor godt min mor og far egentlig var inde i stoffet med at partere sådan en. Det kom der sikkert også en masse forskellige ukurante udskæringer ud af. Men det var vel bare noget man gjorde. Så ordnede man lige sådan en gris. Idag gider man ikke spise andet en mørbrad og det skal helst bare være tilgængeligt, når man lige har lyst til det. Det er der sgu ikke meget bæredygtighed i.

Så nu vil jeg prøve at gå all in på det her grise projekt, hvor vi så skal spise den her gris fra hoved til hale. Og indtil jeg er igennem, må jeg ikke købe andet grisekød (medmindre det så er pålæg, som jeg ikke kan lave eller er til arbejdet). Det skal jo selvfølgeligt også dokumenteres. Enten her på bloggen eller på instagram. Det er først og fremmest en udfordring til mig selv, men kan det måske motivere andre til at prøve nogle af de lidt anderledes udskæringer, så ville det være sejt.

Jeg købte min halve gris i Inco, hvor de kan bestilles hjem sådan. Det her var en økogris fra Danish Crown, som var delt i tre dele. Forende, midterstykke og skinke. Det skal så også siges, at vi desværre ikke fik hverken indvolde, hoved, hale eller fødder med. Det gjorde Mikael lidt ked. Men vi fik faktisk kun reelle stykker. Det vil sige at nogle af de lidt trælse ting, at stå at bokse med derhjemme var klaret for os. Sådan en gris koster i Inco 48,99kroner kiloet og vejer mellem 35 og 40 kilo for en halv gris. Det er ret mange måltider for os to personer herhjemme. Jeg skar en lille smule fedt fra – men jeg vil tro at cirka 97% af grisen kom i fryseren.

Grisen var gaspakket i de tre dele. Og ved første øjekast tænkte jeg, at det faktisk ikke var ret meget. Jeg havde på forhånd tømt ud i fryseren, så jeg var sikker på ikke mangle plads. Da grisen så lå på køkkenbordet synes jeg faktisk den fyldte lidt mere. Jeg havde på forhånd set den ene griseparteringsvideo efter den anden. Og før jeg startede var jeg ret ovenpå. Hvor svært kunne det være? Langt de fleste udskæringer gav rigtigt godt mening på både boven og midterstykket. Men da jeg kom til skinken, blev det lidt mere udfordrende. Jeg har jo set de forskellige udskæringer der er i den mange gange, men der var de jo bare ikke hæftet sammen omkring et ben. Jeg tror jeg gik glip af lidt inderlår og mignonen (aka lårtungen) blev også lidt mindre end forventet.  Men overordnet gik det ret godt.

Jeg havde på forhånd noteret en masse forskellige udskæringer ud, som jeg skal bruge til forskellige ting. Jeg havde også en plan om, at vi nok skulle have lidt flere koteletter end stege af filetten. Vi får sjældent spist en god flæskesteg. Herudover ville jeg også gerne have godt med hakket kød. Man er jo ikke børnefamilie for ingenting. Jeg holdt mit hakkede kød ret magert – vil tro det er sådan 7-10 procent fedt – For så selv at kunne supplere op med fedt i de tilfælde der er brug for det. 2/3 af det hakkede kød blev hakket to gange på den groveste, så det er helt frikadelleklart – uden at være en gang intetsigende mos. Den sidste 1/3 blev kun hakket en gang. Planen er det blandt andet skal bruges til pølser og pateer.

En god idé når man får så meget kød i fryseren, er at holde track på det med en lille liste, som du kan strege ud på, når du har taget noget op. Jeg kører mit elektronisk via Wunderlist.  Så hverken glemmer man  noget eller for den sags skyld slippe for at lede efter noget, som ikke er der. Husk også lige at få nogle ordentlige mærkater på, så du kan finde det igen. Skriver du bare på posen, forsvinder det som dug for solen. Der sidder åbenbart en drillenisse i fryseren med en gang slettelak. Møgnisse.

Jeg vakuumpakkede alt kødet. Det er selvfølgeligt luksusmetoden at pakke det. Men vakumeringen gør, at kødet ikke på samme måde får fryseskader under indfrysningen. Når man blot pakker i en pose, så vil du også opleve, at kødet smider en masse vand når det tør. Det er fordi at frosten går ind og sprænger cellerne i kødet. Har du intention om at stege kødet andet end gråt, så er det et must. Jeg ved ikke om det også har indvirken på holdbarheden på frost. Men jeg gør det udelukkende på grund af kødets kvalitet og så fordi det også fylder mindre.

Og hvad blev der så ud af min halve gris? Min plan er også at opdatere det her indlæg med de forskellige opskrifter, der bliver ud af det. Så du kan altid gå hertil. Nu er jeg jo også godt dækket ind på grisefronten til et par uger. Mange erfaringer rigere. Så du må endeligt også gerne stille spørgsmål, hvis du har udfordringer med nogle af udskæringerne eller gode tips, som andre kan bruge.

LÆNGE LEVE FLÆSKETARERNE.

Forende:

Af reelle udskæringer fik jeg:

1 stk kæbesnitte

1 stk forskank

1 bovsteg

1 nakkesteg med svær

2 pakker nakkekød i tern.

  • Gris i rød thai curry

2 pakker nakkekoteletter med 2 i hver. Store koteletter.

Derudover hakkede jeg faktisk ret meget kød herfra.

Midterstykke:

Midterstykket er jo lidt min favorit. Mest fordi her sidder der en masse brystflæsk på. Det er dejligt smagfuldt og fedtet. Det er nok den nemmeste at partere. For det giver lidt sig selv, hvad der er hvad. Der er der ikke nogle specielle linier du skal følge.

Jeg fik en del udskæringer. Bemærk også mine portioner ikke er så store. Så de er optimeret til en lille familie. Vi er nogle gange udfordrede med at komme igennem resterne, da der kan være ret meget mad i omløb. Så jeg vil hellere have, at det passer nogenlunde til os i hverdagene. Så må vi servere ko for gæsterne eller tage to pakker op.

Jeg fik ret mange forskellige ting ud dette stykke – Og meget lidt hakkekød faktisk. Udover hvad du kan se på billedet ovenfor, var der også nogle tern af fedt brystkød, som jeg skal bruge til noget asiatisk med dampede boller og sådan. Men her kan du se:

1 stk kamsteg.

1 stk ribbensteg

2 stk svinebryst uden ben – til bacon.

1 stk spæk med svær, som skal saltes og krydres og laves til lardo.

0,5 slag, skåret til rullepølse uden svær.

0,5 slag, skåret til porchetta med svær.

1 lille sorpresa

1 kommende hamburgerryg

2×2 store koteletter med ben og svær

1 pakke koteletter med 4 middagskotelletter

5 spareribs/revlsben

Skinken:

Skinken var sådan lidt svær for mig at arbejde med. Men til sidst fik jeg da lidt forskelligt ud af den:

1 culotte

1 skank

1 mignon

3×2 skinkeschnitzler – Den store version.

1 pakke skinkesteaks

4 pakker skinkesmåkød – i både tern og skiver.

1 mørbrad. (Den var pillet af på forhånd – Den sidder jo faktisk lige så meget på mellemstykket)

En pakke med store stykker skind, som skal bruges til flæskesvær.

Derudover

15 pakker hakket kød – Med cirka 500g i hver.

En pakke kamben, som kan bruges til spareribs. Men der er nok kun nok til en, så de forsvinder en dag, hvor jeg er alene hjemme.

1 god pose suppeben. Jeg gemte alle benene til at koge suppe. Jeg har et par asiatiske retter i hovedet, som kræver grisebouillon, så der kommer de i sving. Jeg piller nok kødet af dem, når de er kogt godt igennem og laver noget rilette af det.

1 pose med skind, uden fedt. Der var en masse små stykker skind, hvor jeg havde trukket fedtet af. Dem skal jeg enten bruge til flæskesvær ala chicharones eller koge med, når der skal laves sylte eller andre gelerede sager. Der sidder masser af gelatine i skindet. Så det er gemt til det formål.

Ca 1,3kg spæk. Klar til at hakke, hvis det lige skal have det ekstra fedme.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close