14 dages madplan for den fattige studerende. Spis økologisk for 850kr.

 

Hvor meget det end nager mig, må jeg indrømme, at jeg er gået hen og er blevet en gammel, sur skid. Jeg kan tage mig selv i tænke: ”Ungdommen nu til dags”. ”Da jeg var ung, var vi sgu for fattige til at blive curlet”. Og sådan kan det jo fortsætte ud i det uendelige.

Senest har man jo hørt om de nærmest mishandlede børn, som må leve af bare 6000 kroner om måneden og både skal betale husleje og alt det andet. Der er jo ingenlunde tid til et arbejde eller at bide i det sure æble, at tage et SU-lån, når man nu har fravalgt første mulighed. Jeg bliver sådan lidt træt og vil mene at vi andre måske også klarede os igennem ungdommen uden cafe latte selfies og helflasker de rigtige steder. Men nok om min mavesurhed. Og selvom jeg kunne blive ved med at brokke mig over ungdomssløvsind og artens degenerering, vil jeg til en forandring prøve at være en smule konstruktiv. (Så har man set det med).

Jeg har nemlig lavet et survivalkit til unge mennesker i form af en madplan, som faktisk gør, at man kan holde sig selv ovenvande i dårlige måneder. Folk brokker sig jo altid over at det er for dyrt at spise økologisk og det er for besværligt at lave mad. Men lad os se det i øjnene, det er bare billigere at gøre det selv. Jeg vil sige at det er ikke den mest cutting-edge madplan, som er set i verdens historien, men den er lavet ud fra det perspektiv, at man faktisk kan genkende retterne.

Madplanen er lavet til en person, men det vil faktisk blive endnu billigere, hvis det er til to, da der skal købes meget lidt mere ind for faktisk at brødføde to personer på den. Er man det jeg vil kalde småtspisende, så kan den mætte to personer. Men jeg har også regnet en smule af aftensmaden med i næste dags frokost. I hvert fald som en supplering.

Samlet set falder prisen på cirka 850 kroner for to ugers mad. Det inklusiv morgenmad, som er havregryn med mælk, et æble og kaffe. Derudover er der frokost hvor der både er hjemmebagte boller, rugbrød, lidt pålæg og så noget frugt. Aftensmad. Der kan også suppleres op med lidt salat eller råkost. Og som den flottenheimer jeg er, er der faktisk tænkt en omgang kokosmakroner ind i billedet. Der er to ud af 14 dage, som er dedikeret til rester. Så du sørger for at få brugt det hele. Det kunne også være dage – hvis du alligevel er i curlingsegmentet – hvor du nasser dig til en omgang aftensmad hos mor eller køber takeaway. Jeg synes for eksemplets skyld, at resterne er at foretrække. Og der er kun en kødfri dag.

Man kan da ikke spise velfærd og økologisk til den pris? Jo, det kan du nemlig godt. Jeg har prioriteret at tage en velfærdskylling frem for en økologisk – Fordi den var på tilbud. 75kroner frem for normalt 89kr. Men bacon, koteletter og hakket kød er økologisk. Jeg søgte alle priserne frem på et online supermarked, hvor jeg valgte den mest fornuftige til prisen, både i forhold til størrelse og pris. Men altid den økologiske, hvis der var mulighed for det. Men det skal så også siges, at jeg kun har brugt et supermarked på nettet. Jeg har ikke tjekket hverken tilbudsaviser eller discount alternativer. Så det vil sikkert kunne gøres billigere. Fordelen ved onlinehandel med dagligvarer er dog, at man så ikke så nemt bliver fristet til impulskøb og man ret overskueligt kan se varianterne. I et af de lokale supermarkeder her, ved jeg at et produkt er placeret ikke mindre end tre forskellige steder med forskellige varianter, så skal du bruge noget specielt, skal du også lede længe for at finde den helt rigtige version.

Der er lidt basisvarer som krydderier, som jeg ikke har taget med i denne kalkule, da man må formode at man måske har det mest basale derhjemme eller hvis man investerer i en paprika, så har den til de næste par uger. I hvert fald har jeg kun brugt penge på det mest fornuftige, hvor du kan lave retterne, men kun krydre dem med salt og peber.

Det jeg – udover tilbuddene – ikke rigtigt har kalkuleret med er ”den lokale tyrker grønthandler”. Han er bare min redningsmand på alle tider af døgnet. Det bedste ved ham er at han har billige krydderier, krydderurter til ingen penge (dild, koriander, mynte og persille) og i store bundter. Frugt og grønt sælges i enkeltstyk, hvilket vil sige, at du slipper for store poser, af noget du måske ikke skal bruge så meget af.

Du vil nok ikke opleve, at du i denne 14 dages periode har verdens med indbydende køleskab. Du har det du skal bruge. Du vil nok heller ikke været snack-beredt udover gulerødder og kokosmakroner. Men jeg garanterer dig, du overlever.

Det skal siges, at du også kan rykke rundt på retterne i madplanen. Jeg har sat dem op, så de varierer en smule i forhold til protein og stivelse. Så du ikke sidder og spiser ris og kylling 4 dage i træk. Du kan også spare lidt penge ved at finde datovarer, men husk at de måske skal bruges af flere omgange – Og hvis de ikke kan holde sig så længe ferske, så i hvert fald kunne gå i fryseren.

Du kan finde en nogenlunde indkøbsliste her med priser. Indkøbliste

Og hvad skal du så spise.?

Morgenmad – Alle dage: Havregryn med mælk. Kaffe. Frugt.

Frokost – Alle dage: Rester eller rugbrød med pålæg. Gulerod.

Derudover er der også boller. Bag af to gange – evt om mandagen eller søndag. Opløs 5g gær i 7dl koldt vand. Rør cirka 8-850g mel i. Ælt det grundigt. Kom til sidst salt i. Film og sæt på køl natten over. Skik boller ud af dejen. Læg dem på en plade. Bag cirka 12-14 minutter ved 250 grader.

Derudover burde der også være til at lave råkost eller en lille salat med spidskål.

Mandag – Dag 1. Kyllingeoverlår i ovnen med kartofler, oliven og peberfrugt. En lille spidskålssalat med blomme på siden.

Kyllingen parteres i over og underlår, bryst og vinger. Underlår, vinger og bryst fryses ned. Skroget gemmes på køl. Overlår og cirka 350g kartofler (skrubbede og delt i både) kommes i en bradepande sammen med 1 løg i både og en halv peber. Vend med olie, salt og peber. Bag cirka 45 minutter ved 200 grader. Drisl oliven over til sidst sammen med lidt urter. Lav salaten ved at skære spidskål, blommer og et halvt løg. Vend med olie, eddike, salt og peber.

Tirsdag – Dag 2: Pasta med kødboller i tomatsauce.

Lav kødbollerne ved at røre en fars med et revet løg, 2 fed hvidløg, 2 æg, mel til det har en fin konsistens. Smag til. Form boller. Steg dem gyldne. Tag halvdelen af bollerne fra og frys. Lav en simpel tomatsauce af løg, hvidløg, hakkede tomater, eventuelt lidt urter. Kom bollerne heri. Lad det simre sammen. Vend med kogt spaghetti (200g). Riv lidt ost over.

Onsdag  Dag 3: Svinekoteletter ala æbleflæsk.

2 koteletter steges. Tages af varmen. Steg 1-2 æbler i både i en smule smør. Krydr med salt, peber og lidt sukker. Tag det af. Lav bløde løg af 1 løg. Server koteletterne med æble og løg. Selvføgelig rugbrød. Frys de resterende to koteletter.

Torsdag – Dag 4: Hønsekødssuppe (lidt ala en minestrone) med ærter, courgette, suppehorn og kål

Brun kyllingeskroget i en gryde. Kom et par gulerødder, et par halverede løg og hvis du har andre smagsgivere, som alligevel er ved at dø også dem. Eventuelt nogle urtestilke og laurbær. Kom to liter vand på. Lad det simre en time under låg.. Tag skroget op og fjern møjsommeligt alt overskydende kød fra det. Returner skroget i gryden og simmer en halv time til under låg. Sigt suppen. Kan du fiske enten gulerødder eller løg fra, så gør det. Tag cirka 3-4dl suppe fra. Returner resten af suppen til gryden. Kom halvdelen af det plukkede kød, ærter, courgette i tern og fintsnittet spidskål i. Simmer 10 minutter. Kom 100g supperhorn i og giv endnu 5-10 minutter. Smag til og server. 

Fredag – Dag 5: Tarteletter med hønsekød og champignon

Del champignonener i kvarte. Steg dem gyldne. Tag dem af varmen. Lav en opbagt hvid sauce. Kom champignoner og det sidste af kyllingekødet fra dagen før i. Varm det godt igennem og smag til. Kom i varme tarteletter.

Lørdag – Dag 6: Rester

Hvis du kan finde nogle rester, så spiser du dem. Du burde have lidt suppe tilovers.

Søndag: Dag 7: Æggekage med bacon

Skær 200g kartofler i tern. Blancher dem. Kom på en pande og varm igennem i godt med fedt. Pisk 4 æg med lidt mel og lidt mælk. salt og peber. Kom over. Når det har sat sig en smule i bunden, kommes det i ovnen og bages til den har sat sig. Server med stegt bacon (maks 100g), og et par cherrytomater og rugbrød. 

Mandag – Dag 8: Kylling i karry 

Karry steges af i noget fedtstof på en pande. Kom tern af kyllingefilet på. Begge filetter. Tilsæt lidt finthakket løg og et par gulerødder i skiver. Top op med vand. Lad det simre 30 minutter. Tilsæt lidt ananas i tern og 100g ærter. Bare for at få det til at se lidt spændende ud. Top med kokos og server med ris. 

tirsdag – Dag 9: Lun Salat med rødbeder, spidskål, linser og hytteost

Kog 1kg rødbeder med skræl. Når de er møre smuttes de.  Halvdelen cirka skæres i skiver og syltes med en syltelage af cirka 1dl eddike, 1dl sukker og 1dl vand. Sæt dem på køl. Dem skal du bruge til biksemaden om fredagen. Smelt lidt smør på panden og vend rødbeder heri sammen med lidt eddike (og sennep, hvis du har). Kom linserne på og lad det varme igennem. Placer på en tallerken. Top med hytteost og spidskål. Har du lidt urter, vil det gøre sig godt her.

Onsdag – Dag 10: Carbonara

Kog 200g spaghetti – Riv ca 75g  ost sammen med 2 æg.Pisk det godt sammen. Steg 100g bacon sprødt- kom spaghettien over til baconet sammen med lidt kogevand. Bring det i kog og sluk for varmen. Kom æggemassen over og masser det godt rundt til det danner en lille fin sauce. Server med det samme med et godt lag wannabe parmesan på toppen.

Torsdag – Dag 11: Kødboller i krydret tomatsauce med kikærter til.

Tag kødboller op fra forrige uge. Svits et løg i strimler og en halv peberfrugt på panden. Kom lidt varme krydderier på. Eventuelt garam masala. Kom kødbollerne ved sammen med hakkede tomater og kikærter. Smag til med salt og peber. Har du nogle tørrede frugter på lager, vil de gøre sig godt heri. Top med en smule creme fraiche og spis eventuelt med lidt brød til. Denne ret er specielt god til at gemme grøntsager i. Har du mange rodfrugter eller andet, kan de sagtens ende heri for at få dem brugt.

Fredag – Dag 12: Biksemad med kotelet, rødbeder og spejlæg.

Skær kartofler i tern og blancher dem. Skær koteletter og det resterende bacon i tern. Steg i smør sammen med et løg i strimler, kom kartoflerne ved. Steg det til det er gyldent og lækkert. Lav et par spejlæg til. Find dine syltede rødbeder i køleskabet.

Lørdag  – Dag 13: Rester

Søndag – Dag 14: Kyllingevinger og underlår i ovnen – Med pommes frites eller mac and cheese. 

Du har sikkert tømmermænd, for selvom du ikke havde nogle penge, så har du formået at få ondt i hovedet. Sådan er det at være studerende. Steg kyllingen i ovnen eller i en gryde med olie. Vælg om du skal have pommes frites eller mac and cheese. Hvis den står på mac and cheese, skal du købe revet ost i stedet for pommes frites. Du har allerede supperhorn på lager, som du kan bruge. Mac and cheeseen laves i en let udgave ved at koge pastaen. Lave en opbagt hvid sauce, smelte ost heri. Vend pastaen i. Smage til med cayenne peber (hvis du har, ellers paprika) og muskatnød (hvis du har). Hvis du køres pommes frites vejen, ved du sikkert hvordan sådan nogle frostfilejser laves. Men du burde have både olie og et æg i overskud, så du kan røre din egen mayonnaise til.

Kunne du leve efter dette tyranni? Og hvormeget har du egentlig i dit madbudget? Vores madbudget er faktisk forholdsvist lav. Jeg har så mange forskellige rester af det jeg nu laver til dagligt, så jeg tryller det ofte om til noget aftensmad i hverdagene. Jeg er for nærig til at smide ud. Men jeg laver ikke madplan, men det er fordi at jeg reelt set aldrig ved jeg har på lager og er heldigvis ret god til at trylle det om til noget fornuftigt. Så jeg kan ikke planlægge det

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close