Nem løg og bacon tærte.

Jeg kan mærke at mit humør bliver lidt bedre i takt med at vi går mod lysere aftener. Jeg foretrækker altså at tage mine billeder med naturligt lys. Og jeg foretrækker at tage dem lige før jeg skal spise. Og nu har jeg faktisk gjort det et par aftener i træk. Det bliver jo selvfølgeligt hjulpet på vej af at vi har en lille mand herhjemme som spiser tidligt. Om 14 dage når vi går over i sommertid igen, så bliver det nemt at nå.

Igår havde Karen to valg. Fransk løgsuppe eller en tærte til aftensmad. Jeg havde til at lave begge. Hun valgte den sidste, hvilket måske også var meget godt, for det var den klart nemmeste at lave.

Jeg har opdaget noget – Og her er det altså ikke mig som har fundet ud af, at hvis man gør tallerknen lidt dybere, så løber væsken ikke ud – men det er i hvert fald noget andet smart. Nemlig at bruge en perforeret bageplade, når man bager. Jeg har indtil nu bare brugt de normale bradepander fra ovnen og så en helt almindelig tærteform. Men det kræver lidt man forbager dejen, for den ikke skal ende som noget værre slasket værk. Med en perforeret bageplade og en bagering (sådan en I kan se rundt om tærten), kan bare komme tærtedejen direkte på pladen med ringen, på med fyld og bag. Så gør lufttilstrømningen nede fra, at du får en dejlig sprød bund. Du kan købe bagepladerne hos både HW Larsen, Kunst og køkkentøj og Bent Brandt. Dog har jeg kun set bageringene hos Kunst og Køkkentøj. Og det skal lige siges, at det er lidt et tilfælde at jeg fandt ud af at det virkede. Jeg havde købt pladen, da jeg synes det kunne se godt ud på billeder med sådan en som var godt slidt. Men man kan ikke købe dem med patina, så jeg har brugt min til alt muligt. Og så også denne tærte. Bageringen kom ind i billedet, da jeg egentlig var lidt træt af at tærterne altid havde den rillede kant. Jeg har dem i alle mulige størrelser. Jeg bruger dem også til at bage boller til burger og sliders i de mindre af dem. Så er du sikker på at de får det rigtige løft og har den samme diameter. Det er jo mest vigtigt hvis det er til billeder.

Jeg så at Irma lige havde introduceret noget som hed Sæter Rømme. På bøtten står der at den kan bruges som både creme fraiche og som fløde. Med 35% fedt blev man jo lige pludseligt interesseret. Egentlig havde jeg planlagt at lave den klassiske med creme fraiche, æg og fløde, men jeg følte lidt at det her var chancen for at slå to fluer med et smæk. Og det virkede altså rigtigt godt. Kan du ikke lige skaffe Sæter Rømme, så bruger du bare en creme fraiche, det går også fint an. Efterfølgende skulle jeg lige se hvad det egentlig var for noget, som jeg havde købt. Og af hvad jeg har kunnet læse mig frem til, så er sæter rømme en norsk opfindelse. Det er et surmælksprodukt lavet på fløde og sødmælk, som er syrnet med en yoghurt kultur. Sæter Rømme er den fede version på 35% fedt. Rømme med bare 18-20% fedt bliver i Norge solgt som Lettrømme. Ja, det er jo nærmest et light produkt. Jeg kan godt lide nordmænd. Alle pile peger på at det bliver det nye surmælks-SORT, som både skyr, kvark, creme fraiche, fromage blanc og hvad ved jeg ellers også har været det. Jeg brugte halvdelen af bøtten til tærten og den sidste halvdel i flødekartoflerne i dag. Jeg tror jeg skal prøve den af igen, men jeg går nok ikke grædende hjem fra supermarkedet, hvis der er udsolgt og der kun er creme fraiche tilbage. Konsistensen føles lettere og blødere sammenlignet med en creme fraiche 38%. Den er også noget hvidere end den fuldfede creme fraiche, så man ved allerede nu at det bliver DF’ernes foretrukne.

Denne form var kun 24 cm i diameter og ikke særligt høj. Vi fik salat til, så der er i omegnen af 3 gange aftensmad i sådan en.

Bonustærten: Der var en smule overskydende butterdej. Den lavede jeg en endnu nemmere tærte af. Kom den på en bageplade, smurte lidt rømme over, rev ost og fordelte så lidt bacon, tynde skiver gulerod, broccoli og julesalat over, for så at slutte af med mere ost, salt, peber og olivenolie. Den bagte lige så lang tid som den anden.

Nem løg og bacon tærte.

Thomas
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 35 minutter
Antal 3 -4 portioner

Ingredienser
  

 • 150 g bacon
 • 450 g løg her en blanding af rødløg, zittaur og skalotte
 • 1 rulle butterdej
 • 2 æg
 • 2 dl sæter rømme
 • 1 dl fløde
 • 3 kviste timian
 • salt og peber
 • 30-35 g ost til toppen - her gruyere.

Sådan gør du
 

 • Baconet skæres i mindre stykker og steges til det er næsten sprødt. Tag af panden.
 • Skræl og halver løgene. Steg dem med skærefladen nedaf til de har taget farve og tag dem så af varmen.
 • Sæt bageringen på pladen (eller brug din tærteform) og kom butterdejen i den. Fordel det stegte bacon på butterdejen.
 • Rør rømme, æg, fløde, salt, peber og timianblade sammen. Kom over baconet. Nogenlunde kunstnerisk fordeles løgene nu over. Riv til sidst osten over.
 • Bag cirka 20-25 minutter ved 200 grader. Butterdejen skal have taget en smule farve og æggemassen have sat sig.
 • Tærten nydes enten varm, kold eller lige midt imellem.

Join the Conversation

 1. Tak for altid gode indlæg og inspirerende opskrifter. Dene gang med ringe og /plade med huller, kan du give mig et billedeaf det uden tærte ???? Tak

  1. Hej.
   bagepladen ser sådan her ud. http://www.kunstogkokkentoj.dk/da/product/forme-og-bageudstyr/bageplade-perf-gn11–alu-usili Egentlig ikke noget specielt over det. Eneste udfordring er at den ikke er samme størrelse som min ovn, så den skal stå på risten. Tærteringen er faktisk bare en rund ring, som man sætter ovenpå pladen løst.
   THomas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close