Hjemmelavet pasta med palmekål og pancetta.

Jeg har længe haft lyst til at lave min egen pasta. Sågar købte jeg også min egen pastamaskine for noget tid siden, da den var på tilbud i netto. Ja, jeg tænkte at jeg lige så godt kunne købe en billig en af slagsen, for at se om jeg overhovedet ville få den brugt. Til 99 kroner, så er den næsten allerede tjent ind igen. Det er noget nemmere end man lige regner med. Specielt efter at jeg har fået min køkkenmaskine, så er det virkeligt en leg at røre dejen. Der er sikkert en italiensk mama som vil blive stødt over at den ikke blev æltet i hånden, men helt ærligt, det her er meget nemmere.

Cirka lige så længe som jeg gerne ville have lavet min egen pasta, lige så længe vil jeg gerne have haft fingrene i noget palmekål. Og hov, det fandt jeg også nu. Sikke heldig jeg er. Det havde de hos Omegn i Torvehallerne, men jeg er nu også sikker på at du kan finde det så mange andre steder. Kan du ikke finde palmekål, men i stedet sort kål eller Cavolo Nero, så er det også helt ok, for det er nemlig en og samme ting.

Nå, tilbage til det pasta værk. I får først lidt om det med at lave pasta, så kommer vi til det der skal I den bagefter.

Der er stor forskel på pasta alt afhængig af hvor man kommer fra i Italien. Sydpå bruger man, som jeg altså kunne læse mig frem til, oftest tipo 00 (det er fintmalet mel) og vand til at fremstille sin pasta. Kommer du nord på, så bruger man semolina (grovere malet mel af durum hvede) og æg. Jeg sprang på sidstnævnte.

Altså afhængig af hvad du skal have udover din pasta og hvormeget du kan spise, så vil jeg bruge cirka 1-1,5 æg pr mand. Og selvfølgeligt mel dertil. I grove træk så regn med 100 gram mel pr æg. Dette varierer selvfølgeligt af æggets størrelse, men passede godt i mit tilfælde. Herudover kan du give det en smule oliven olie, dette gør dejen mere smidig.

Rør dejen med ovenstående ingredienser og ælt den godt. Den skal ligesom give efter. Den skal heller ikke være for våd (eller tør). Herefter skal den hvilke en time eller to på køl – Og så efterfølgende også gerne have minimum en halv time udenfor køl før du ruller den. Min fik ikke helt så lang tid, men det gik.

Hjemmelavet pasta med palmekål og pancetta.

 

Nu er det bare at rulle. Jeg synes den bliver lidt nemmere at arbejde med, når den får lidt mel før rulningen. Så klistrer den heller ikke så nemt sammen igen.

Hjemmelavet pasta med palmekål og pancetta.

 

Min pastamaskine kan også lave linguine – så det gjorde jeg. Alternativt kan du skære dem ud i bredere stykker, så har du pappardelle. Det er sådan set også ganske godt. Det var planen før jeg fandt linguine funktionen.

Skal du ikke bruge det med det samme, så kan det være en god idé at lade det tørre. Man kan få pasta tørre stativer, men i en snæver vending kan en tøjbøjle faktisk også bruges. Jeg tror det var hos Signe, at jeg så det.

Det skal koges i rigeligt godt saltet vand. Ellers smager din pasta ikke af en rygende fis. Og det skal koge ganske kort tid.

Hjemmelavet pasta med palmekål og pancetta.

Hjemmelavet pasta med palmekål og pancetta.

 

Og nu til det der skal i pastaen.

Hvad skal du bruge? (til to personer)

 • 7-8 stængler palmekål
 • 150g pancetta (eller god tørsaltet bacon)
 • 1 skalotteløg
 • 3 fed hvidløg
 • 1 chili
 • 25g smør
 • Olivenolie

Til toppen:

 • Pecorino
 • (og trøfler – hvis du er en lille gris’bas’, som os)

Hjemmelavet pasta med palmekål og pancetta.

 

Skær din pancetta i tern, efter du har fjernet sværen (gerne i et snit). Snit dit løg, hvidløg og chili fint.

Kom smør og en spiseskefuld olie på panden – kom eventuelt også sværen fra din pancetta på her, så den kan riste fedtet af – tag den op før du kommer kålen på.. Lad smørret smelte og kom løg, hvidløg og chili på. Når løgene er klare kommer du din pancetta på. Lad det stege lidt igennem.

Fjern stænglen på kålen efter du har vasket den. Skær den i 2cm brede stykker. Kom den over på panden. Bare roligt, det falder sammen. Giv godt med friskkværnet peber og salt, hvis den måtte mangle.

Når kålen er stegt lidt igennem men ikke død, kommer du dit friskkogte aldente pasta på panden. Suppler eventuelt op med et par spiseskefulde af kogevandet. Det kan være med til at samle retten. Husk, pastaen skal helst direkte fra kogevandet og over i kålen – eller saucen. Sådan er det altid. Hvis den først har været forbi en si og en kold hane, så mister den noget af smagen.

Lad det stå og trække nogle minutter til den har samlet sig.

Hjemmelavet pasta med palmekål og pancetta.

 

Nu kunne du egentlig bare servere den. Men det er vel nærmest allemandsviden, at en gang pasta også bør have en god gang ost. Med mindre det er med fisk eller skaldyr, så bør man ikke. Man kan bruge parmesan, men jeg er helt tosset med pecorino, så den bruger jeg for det meste. Det tager lige retten til et helt andet niveau.

Og når man så har weekend, så må man også godt være lidt god ved sig selv. Så jeg rev lidt trøffel udover. ENDNU BEDRE. Det er ikke et krav for success med denne ret, men det hjælper.

Hjemmelavet pasta med palmekål og pancetta.

 

Hvis du bruger nogenlunde bacon i stedet for pancetta, som generelt er dyrere. Nøjes med en smule pecorino. Sågar skifter palmekålen ud med grønkål. Så har du altså et ganske fornuftigt og billigt måltid her. Og det er slet ikke dyrt at lave pastaen heller. Specielt hvis man som jeg, går og holder øje med godt mel på tilbud. I sidste uge har de fx i Netto mel fra Il fornaio på bud til 10kr kiloet. Her er kvaliteten høj og så er det sågar også økologisk. Nice nice nice. Så hold øjne og øre åbne.

Og velbekomme.

Hjemmelavet pasta med palmekål og pancetta.

 

Join the Conversation

 1. Jakob Mydtskov says:

  Super ret !!! Smagte himmelsk 🙂

  1. Fedt! Og det bedste er jo at det også er ret nemt at gå til.

   Thomas

  2. Tusind tak.
   Der er ikke noget så bekræftende, som at lave en opskrift, som folk faktisk bruger.
   Thomas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close