Torvehallerne på budget.

Nu skal det ikke være nogen hemmelighed, at jeg godt kan lide at færdes omkring Israels Plads i København. Det er ikke på grund af naturen eller gadekunst. Det er Torvehallerne, som er placeret der. Men det havde I nok gættet jævnfør overskriften. De var så venlige at kontakte mig, for at høre om jeg kunne have lyst til en lille udfordring. Nemlig at bikse et måltid sammen til under 250kr. Mange går rundt med den opfattelse, at torvehallerne er dyre at handle i. Man kan til dels give dem ret på nogle punkter. For nogle ting er dyrere, men det hænger jo også sammen med at kvalitet også koster lidt ekstra. I hvert fald når der skal være så meget samlet på et sted. Et eller andet sted synes jeg måske også bare at 250kr er meget til et måltid. Så meget bruger vi sjældent herhjemme. Så jeg ville i stedet lave tre retter til 250kr. Det var der lidt mere udfordring i. Så de kommer her. Der ligger også et par tanker bag, som I nok skal få med. De helt præcise opskrifter, kommer for sig selv bagefter. De er uhyre simple, men de skal nok komme.

Når tre retter (og generelt dagligdagen) skal hænge sammen for bare 250 kroner, så handler det om omtanke når man handler ind. Lidt planlægning. Og ja, så også nogle valg (og fravalg) i forhold til indholdet af måltidet. Generelt når jeg handler ind, så scouter jeg altid efter kvalitet på tilbud. Det kan være fordi der er kampagne eller de er ved at løbe på dato. Det kan retfærdiggøre at man kan få den kvalitet, som man gerne vil fylde sig med – altså uden at tømme tegnebogen i samme ombæring. Hvis penge ikke er et issue, er det jo aldrig et problem. Men det er det nu en gang i mellem. Jeg valgte her at bruge en rigtig billig udskæring til hovedretten (og stadig spare på den) og så var der nemlig også til at få kød til forretten. Generelt er kødet jo noget at jeg ville skære lidt ned på, hvis der skal spares. Men sådan blev det ikke idag. Men da der jo var en begrænsning på hvad jeg måtte bruge, så lå fravalget faktisk på det grønne område. Faktisk har jeg både kål og masser af grøntsager herhjemme. Men jeg sad over på dem i denne ombæring – For det var jo en del af legen. Men en gang kål eller salat vendt i en hurtig vinaigrette, havde nok ikke forarget nogen. Men jeg snød en smule! Hvad? Har du snydt? Ja, jeg brugte et par urter (rød skovsyre og amaranth på første ret), som jeg havde tilovers fra et fotoshoot idag, som ikke var regnet med i beløbet. Men de var også lige så meget til pynt, så jeg tænker, at det var i orden. Derudover har jeg heller ikke regnet de mest basale staples med i beløbet, som salt, peber, olie, eddike, sukker og en 1,5 tsk grov sennep.

Faktisk bruger jeg tit torvehallerne til at handle i, fordi det nogle gange er billigere for mig. Ja, en rødbede koster måske 10 procent mere end en rødbede i supermarkedet. Men hvis nu rødbeden i supermarkedet er pakket ind sammen med 20 venner og du skal købe dem alle, for at få den ene, ja, så løber vi ind i problemer. Specielt hvis man ikke lige skal bruge de sidste 19 til noget. Det er også det, som har været med til at det faktisk kan lade sig at gøre, at lave denne menu til den pris. Det tror jeg faktisk ikke jeg kunne i et supermarked. Da pakkerne er større og de er langt mindre fleksible. Så er der altid et kilo eller lignende. Og lidt i forbindelse med det sidste, så er plusset jo også, at du kan få det som du vil have det. Der står folk bag diskerne, som virkeligt gerne vil hjælpe dig. Jeg har tit lokket dem til at lave både lidt anderledes udskæringer og lignende. Det er i hvert fald noget jeg sætter pris på.

Faktisk i forbindelse med dette indlæg, så kiggede jeg lige et tidligere igennem, hvor jeg gennemgik mine favoritter i torvehallerne. Og sjovt nok, så er der faktisk ikke noget der har ændret sig på. Det er de samme steder, som jeg handler igen og igen. Ikke fordi de andre ikke er gode. (Og så er et par af dem lukkede, men det er en anden sag). Du kan se min guide her: Guide til Torvehallerne

Indlægget vil løbende blive opdateret med links til opskrifterne.

Hvad fik vi så at spise?
Torvehallerne på budget.

Kalvetatar rørt med grov sennep (snyd, jaja), citronskal, skalotteløg og olie. Dertil en æggeblomme, letsyltede rødbeder og så lidt urter.

Der var faktisk ikke beregnet mere end cirka 75 gram kød pr mand her. Men taget i betragtning at det bare er en forret og den faktisk skal røres, så er det en fin tatar. Det her er nok inkarnationen af, hvordan jeg gerne vil have en tatar. Jeg valgte at sylte de tynde skiver rødbede helt hurtigt for at der skulle noget syre til retten. Ja, og så kunne man jo nøjes med bare en enkelt rødbede. Den strækker rigtigt langt.

Torvehallerne på budget.

Kalvehjerte på rosmarinspid, polenta og flødesauce. Reelt set er det her jo lidt et twist på hjerter i flødesauce. Eneste forskel er at det ikke lige skal braisere i flere timer. Det er jo sådan med hjerter – Faktisk lige som blæksprutter – at enten skal de have ultrakort eller rigtigt længe. Jeg valgte den første version og det virker altså. Det er både kraftigt og smagfuldt. Folk skulle altså spise noget mere indmad. Det er både godt for kroppen og pengepungen. På den anden side, hvis det pludseligt bliver for populært, så vil alle jo have det og priserne stiger. Så – Øh – hold jer fra det.

Skulle man forbedre retten lidt, så skulle man ofte 100g parmesan eller anden kraftig ost på polentaen. Den smagte godt, men mere dybde ville have gjort den sådan helt vildt god. Måske også mere smør. Men det er vel bare fordi jeg er lidt småpervers. Polenta mætter også godt, så jeg regnede faktisk ikke mere end 125-150ish gram kød pr. mand til denne ret.

Er der polenta i overskud, så køl det ned, skær det i skiver og steg det gyldent. Det er en himmelsk spise. Faktisk laver jeg polenta præcist af den grund.
Torvehallerne på budget.

Desserten var nærmest gratis. Det er her man kan vinde, hvis man tænker sig om. For jeg valgte at lave en pavlova med æbler, som blev kogt møre.

Situationen er jo den, at der var æggehvider til overs fra tataren. Pisk med sukker, tør. Så er bunden der. Jeg valgte at give det en smule smag med lidt rosmarin. Det smager sindsygt godt. Ja, der var rosmarin tilovers fra hovedretten, da jeg havde strippet kvistene.

Fyldet bestod i sin enkelhed at et par æbler i tern, kogt møre med sukker. Flottenheimeren kunne vælge at give dem en stang vanilje, men retten kan faktisk sagtens bære at undvære den. Top æblerne med lidt flødeskum. Ja, fløden var jo også tilovers fra hovedretten. Reelt set så kunne du jo også bruge den frugt du lige måtte have på lager til det. Oprindeligt var planen blommer. De var også indkøbt til lejligheden. Men det ignorerede end hustru på barsel. Så måtte der trylles med det, som så var på lager. Og det var æbler.

Ok ok – Så snød jeg igen. Jeg havde en blanding af guldpulver og brombærpulver fra Mill and Mortar, som jeg dryssede over. Det var rent udseende. Havde jeg ikke haft det, så havde vi også fint undværet.

Det var sådan jeg formøblede 250kr til torvehallerne. Hvordan ville du gøre det?

For god ordens skyld skal det nævnes, at indlægget er udgivet i samarbejde med Torvehallerne, som blot har sponseret råvarer for 250kr til denne festivitas. Opskrifter, ord og meninger er helt mine egne.

Join the Conversation

  1. Godt indlæg 🙂

    Hvor mange personer blev det til?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close