Helstegt kylling med rosmarin og citron

Det er desværre ikke så ofte, at vi får en helstegt kylling herhjemme. Både synes jeg at prisen er ret høj og så er der næsten for meget mad i sådan en kylling til to. Eller, udfordringen er nærmere at man spiser mere kød en man lige har behov for. Så bliver det også noget gris.

Da jeg skulle lave noget nogenlunde enkelt til aften forleden, og jeg så en “Landkylling” ligge og smile til mig i køledisken, så var jeg solgt. En af fordelene her hos min far er også at jeg har adgang til næsten uendelige mængder citron, da de hænger lige ude på træet og man kan hente alt det vilde rosmarin, salvie og timian man måtte lyste, hvis man lige går 50m op af bakken. Åh, det er livet og måtte selvfølgeligt udnyttes.

Jeg var temmeligt inspireret af Signe, da jeg tilberedte kyllingen. Så min kom også i saltlage – Dog med lidt krydderurter. Stegningen var dog bare i et hug og så ved lidt højere varme. Resultatet var UTROLIGT SAFTIGT og velsmagende.

Vi fik ris til og noget der mindede mest om ærter ala francaise – Med et lille spansk twist, så jeg erstattede bacon med Jamon serano og tilsatte lidt ekstra snitbønner. Virkeligt godt. Må lave det igen, hvor der faktisk også er billeder, hvor man kan se hvad der er hvad. Det er lidt svært at være i et andet køkken, når man er vant til lyset i det hjemlige.

Helstegt kylling med rosmarin og citron

 

Hvad skal du bruge?

  • 1 Kylling
  • 3 Spiseskefulde salt (til lage)
  • 2 citroner
  • 7 kviste rosmarin (mindre kan nok også gøre det.) – Jeg fandt også lidt timian og salvie.
  • 1 løg

Hvad gør du?

I cirka 2 liter vand pisker du din salt ud. Når saltet er opløst kommer du et par rosmarinkviste ved. Sænker dyret i lagen og sætter den på køl. Husk lige at fjerne alle fjer og lignende inden. Min kylling fik lov til at stå og trække 5 timer i lagen.

Da 5 timer var gået tog jeg den ud. Skar et par løg og citroner i grove tern. Krydder kyllingen indvendigt med salt og peber inden du stopper godt med løg, citron og rosmarin op i skattekammeret. PS. Jeg har lige fået en ny lommekniv, så den skulle selvfølgeligt også testes (og flashes).

Helstegt kylling med rosmarin og citron

Jeg kom god med salt og peber på kyllingen sammen med endnu et par rosmarinkviste. Desværre havde jeg ikke varme nok på til at der gik ild i dem. Rosmarinrøg lugter dejligt.

Jeg synes lidt min kylling tog lidt en cæser-lignende positur, hvor rosmarinen så blev laurbærkransen.

Helstegt kylling med rosmarin og citron

 

Jeg havde kyllingen i ovnen ved det der ligner 170 grader i 1,5 time. Lad den stå og trække i ti minutter før du skærer den ud.

Et lille trick jeg bruger, når jeg steger hele kyllinger, for at tjekke om de er færdigtstegte er at skære ned langs låret. Mellem bryst og lår. Når man kommer ned omkring samlingen mellem ben og kylling, så skal kødet være saftigt men ikke rødt.  Det er det her sted som tager længst at stege. Dette er bedre end at forsøge at skamfere brystkød og lignende.

Helstegt kylling med rosmarin og citron

 

Helstegt kylling med rosmarin og citron

Lige et sneak-peak af mine ærter ala francais (espaniol).

Helstegt kylling med rosmarin og citron

Join the Conversation

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close