Hasselback butternut – Og en helt almindelig middag hos os.

Jeg har idag rykket mig lidt ud af starthullerne. Måske ikke meget, men nok til at det faktisk føltes stort for mig. Jeg har nemlig købt sådan noget kunstigt lys til at tage billeder med. Sagen er jo den, at jeg ikke rigtigt gider at tage billeder af mine rester eller lave mad super tidligt for at vi kan nå at forevige det (og eventuelt spise genopvarmet mad til aften). Nej, jeg vil helst tage billederne af maden lige før den skal på bordet. For så er det det vi spiser, som du også ser. Men det er altså lidt af en udfordring, når man faktisk ikke kan fotografere i dagslys længere end 15 på helt optimale dage – ofte kortere. Og så er bloggen jo ikke det eneste sted mine billeder er, for jeg lever jo sådan set af at fremstille opskrifter og billeder. Og selvom det kan lyde som om at det er dejligt at få fyraften så tidligt i vinterhalvåret, så er det også en smule frustrerende, da man bare altid har travlt med at få noget lavet mens der er lidt lys. Og et møde i byen ved frokost tid kan vel nærmest spolere en hel arbejdsdag. Men nu har jeg købt de her lamper til at hjælpe mig ud af kniben. Men det er godtnok meget anderledes at skulle arbejde sådan. I hvert fald er første forsøg på at lave noget med dem denne aftensmad. Så I må også lige bære over med mig, hvis der kommer nogle virkelig skæverter imellem.

Det er ret sjovt, for jeg valgte faktisk at fotografere hele måltidet idag. Ofte ville jeg nok isolere græskaret og bare fortælle om det. Men nu ville jeg lige vise, hvad vi egentlig spiser herhjemme som oftest. Vi lader for det meste bare køleskabet diktere. Jeg har for det meste både lidt rester som skal bruges og så de der sidste 15 procent af en pose grøntsager, der helst skal samme vej. Der kan i perioder være ret godt gang i butikken, så der må vi jo bare starte fra en ende af. Men hvis man har lavet meget mad i en periode, så er lysten måske heller ikke så stor til at frembringe helt vildt store måltider om aftenen. Jeg synes faktisk det her er ret repræsentativt i forhold til hvad vi spiser. Der er faktisk ret mange grøntsager – Og meget smør, bare roligt – men det er faktisk det der tiltrækker mig mest, hvis jeg ikke har den store appetit. Der er noget kød af en art, ofte er det bare en rest. Det er ret sjældent hakket kød, da jeg synes det er lidt kedeligt efterhånden. En salat er der næsten også altid. Det er den som bliver til af alle de halve ting og sager, som kan ligge på bordet. Jeg er stor fan af min mandolin, så det hårde bliver kørt på den, vendt med noget vinaigrette eller bare olie/eddike. Toppet med nødder og måske frugt. Og så kommer der oftest et par grøntsags ting. Det hænger jo sammen med at der som regel ikke er så store mængder tilbage. Så her var det lidt rosenkål, som blev stegt sammen med koteletterne og så denne butternut, som blev lavet “hasselback”. Jeg laver oftest grøntsagerne for sig, så der kan komme lidt forskellig tekstur i dem og måske bruges forskellige urter. Dog er det sjældent at det bliver sådan overelaboreret. Jeg vælger også sjældent nogle måder, som tager ekstra lang tid. Men hvis man alligevel står og steger noget, som skal have en halv time, kan man lige så godt bruge tiden fornuftigt. Det er sjældent et spørgsmål om andet end at der kommer lidt ekstra opvask. Det kunne også bare være en dampet gulerod vendt i smør eller halverede tomater, som lige blev grillet i ovnen. Altså det er slet ikke så fancy som det lyder. Det er bare sådan en ren leg for at se hvad man kan. Og så ender det også med at blive brugt igen “in another afsnit”.

Men faktisk er den her butternut lavet på en måde, som jeg har luret på et stykket tid. Den er jo bagt “hasselback” lige som kartoflerne. Det er jo sådan en ting, som har været helt vildt populær alle mulige steder, men jeg havde ikke lige fået mig taget sammen til at lave den. Jeg har dog købt ind til det flere gange, men vi endte med at tilberede den på andre måder. Men så fik jeg det endeligt gjort til vores Thanksgiving middag sammen med råvarecirkus forrige weekend. Ret skal være ret, vi lavede mest middagen for at lave noget sjov og ballade. Det er sådan en glimrende undskyldning for at lave en masse mad i køkkenet, at kopiere de der amerikanere. Og der blev jeg faktisk ret hooked på den her lille og nemme sidedish. Det tager ikke mere end 5-7 minutter at forberede. I ovnen ca 45 minutter og så er der ellers lækkerhed for alle pengene. Det der er svært at se, er at bunden faktisk står og steger, så den bliver både karamelliseret og sprød. Nu siger jeg så noget, som kan virke lidt rabiat. Men kødet kunne sagtens have været undladt i denne omgang. Beregn cirka en halv butternut pr. person.

For god ordens skyld, så får I kun lige opskriften på hasselback butternut her. Tænker, at I godt kan regne ud hvordan man nipper grønkål og steger en kotelet.

Hasselback butternut squash

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Thomas Alcayaga Serves: 2 personer
Prep Time: 10 minutter Cooking Time: 45 minutter

Ingredients

  • 1 butternut squash
  • 2 spsk olivenolie
  • 30g smør
  • citrontimian
  • Salt og peber

Instructions

1

Skræl butternut squashen og del den på midten. Skrab kernerne ud.

2

Skær den i tynde skiver - Uden at skære helt igennem. Jeg har fundet ud af, at det er klart nemmest, hvis man lægger et tyndt skærebrædt på hver side. De er med til at sørge for at man ikke går helt igennem. Skulle du få den helt delt, så er det altså ingen skade til.

3

Læg i en bradepande. Drisl med olie over. Krydr med salt, peber og masser citrontimian. Læg smørret på toppen. Planen er faktisk at smørret skal smelte igennem urterne for så at tage smage med ned i squashen.

4

Bag 45 minutter ved 200 grader. Kør gerne fedtstof over squashen et par gange under tilberedningen.

5

Kom på et fad og hæld den brunede smør over. Top også gerne med en smule friske urter.

Notes

Husk at du kan bruge lige præcist de urter, som du har ved hånden. Jeg synes (citron)timian, rosmarin og salvie er klart de bedste. Bare der er nok af dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close