Æbletærte med mandelcreme

Jeg er bare sådan uden sammenligning vild med at være blevet haveejer. Nogle ting er ok, andre ting er bare sådan helt vild fede. For eksempel er der i vores have et kæmpe pæretræ, rabarber, et kirsebærtræ og så to æbletræer. Det ene Ingrid Marie og det andet Cox Orange. Cox Orange træet har leveret et æble i år. Så det var næsten helt blinkende lygter agtigt. Men Ingrid har til gengæld masser. Faktisk lidt for mange. For den gamle ejer havde ikke tyndet ud i dem, så der var temmeligt mange små æbler. Men vi er lykkelige for dem alle samme, store som små. Nu har jeg også sat hindbær, solbær, ribs og stikkelsbær. Så forhåbentlig bliver næste år rigtigt god ved os. Vi har også lige erfaret, at naboen har et kæmpe æbletræ med madæbler, som læner sig ind over vores have og drysser lidt guld til os. Hvor heldige kan man være. Det lugter jo langt væk af æbletærter, æblegrød, æbleflæsk, æbleskiver… Hov. Jeg finder selv ud.

Men ok, Ingrid Marie æbler er måske ikke det mest optimale æble at lave mad med, hvis det bliver for modent, så jeg plukkede nogle af dem der ikke helt var der endnu. Men de kan så til gengæld noget andet. med det samme jeg bider i et, er jeg tilbage i barndommen med det samme. Vi havde et Ingrid Marie træ i haven og jeg tror jeg har spist min del af dem.

Nu skal jeg så have kål på dem vi har i haven nu. Så der kommer æbler i alt. Jeg overvejer at købe sådan en presse, så jeg kan lave most af dem. Måske skal den også laves til cider. Men jeg ved ikke om det er et projekt, som jeg har modet på i år. Synes faktisk jeg har gang i pænt meget i øjeblikket. Men når man putter æbler i alt, så er det jo også oplagt at komme dem på en tærte. Jeg erfarede også at jeg faktisk ikke havde en opskrift på æbletærte på bloggen. I hvert fald ikke sådan en her. Der er jo lidt forskel på definitionerne på tærte. Ikke rigtigt på dansk, hvor det hele bare er tærte. Men på engelsk er en PIE er jo sådan en med låg på. En rigtig bedstemor and tærte. Sådan lidt ala den her, hvor der også er brombær i. Men TARTE er åben ala en Tarte au Citron. Meget snak, her kommer der en apple tarte. Med frangipane med pistacie. Som smager godt.

Opskrifter passer til en tærteform som er cirka 24-26cm i diameter. Det er mine standard mængder i forhold til mørdejen, som passer godt til det. Jeg synes det er svært at lave mængderne mindre. Den på billedet er kun cirka 20cm, men så havde jeg også en del i overskud. Jeg lavede en interimistisk frangipane, hvor jeg også brugte pistacier, men der kan I sagtens nøjes med mandlerne og så bruge lidt ekstra af dem. Jeg synes også den smager bedst, hvis man lige rister nødderne en smule først i ovnen. Bare cirka 8-10 minutter ved 180 grader.

PS. Min medmadstylist kunne også godt lide tærten.

Æbletærte med mandelcreme

Thomas
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 35 minutter

Ingredienser
  

Tærtedej

 • 200 g hvedemel
 • 125 g blødt smør
 • 50 g flormelis
 • 1 knivpspids salt
 • 1 æg

Pistaciefrangipane

 • 100 g mandler
 • 50 g pistacie
 • 75 g sukker
 • 75 g smør
 • 1 spsk maizena
 • 1 æg

Herudover

 • 3-4 æbler
 • 25 g smør
 • 25 g cognac
 • 1 spsk sukker

Sådan gør du
 

Dejen

 • Bland flormelis, salt og mel sammen. Arbejd smørret ind i blandingen til det får en sandet konsistens.
 • Saml dejen med ægget. Sørg for ikke at ælte for meget. Rul dejen let flad og kom film omkring den. Læg den på køl i en halv time.
 • Tag dejen fra køl og rul den tyndt. Kom den i tærteformen og prik den i bunden med en gaffel.
 • Bag tærtebunden 7 minutter ved 180 grader.

Resten

 • Tag tærten fra ovnen.
 • Kør mandler og pistacienødder til et fint mel i en foodprocessor eller lignende.
 • Tilsæt smør, æg og sukker. Blitz igen. Til sidst maizena for at sikre at den ikke skiller.
 • Fordel massen i den letbagte tærtebund.
 • Skær æblerne helt tyndt på en mandolin og læg dem i et så sirligt mønster, som du måtte have lyst til.
 • Smelt smørret sammen med cognac og sukker. Pensel æblerne med blandingen.
 • Kom tærten i ovnen og bag cirka 20 minutter. Pensel efter 10 minutter tærten igen.
 • Lad tærten køle let og server med fed creme fraiche.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close