Æbleflæsk – Klassisk med et lille twist.

Er der noget jeg er vild med, så er det altså smørrebrød. Når man så også laver en slags med svin, så er jeg helt i himlen. Det her er jo ikke et klassisk stykke smørrebrød, men en frokostret, som jeg bare fik lyst til at anrette lidt smørrebrødsk. De syltede løg kom til at for at tilføje lidt syre, fordi jeg gerne ville give lidt modspil til den halvsøde æbledel.

Normalt steger jeg min flæsk på panden, men til en forandring valgte jeg at bruge ovnen. Det gode er jo også at man så kan stege æblerne i fedtet. Alt skal være lidt anderledes denne gang Faktisk bruger jeg også mange gange røget bacon, da jeg synes at smagen er god til æbler. Dog satsede jeg denne gang på en helt almindeligt gang stegeflæsk, nok fordi den økologiske version var på tilbud i det lokale supermarked.

Vi fik det til aftensmad, men her er jo den perfekte ret i årstiden. Og når du kommer til julefrokosten, så synes jeg bare at der SKAL være en gang æbleflæsk på bordet. Om du så indretter den lidt anderledes, så går det helt sikkert også. Det er måske lidt bøvlet at stable æbler og flæsk for til hele den pukkelryggede.
Æbleflæsk - Klassisk med et lille twist.

Hvad skal du så bruge? (Her er mad til to mennesker til aften, nok lidt længere til frokost)

Syltede løg

  • 5-6 banan skalotteløg
  • 1dl eddike
  • 1dl sukker
  • 1dl vand
  • Krydderier (laurbærblade, fennikelfrø og stjerneanis, peberkorn)

Æble del

  • 5 æbler (Belle de Boskoop)
  • 1 dl æblemost (eller vand)
  • 2 spsk brun farin
  • 2 spsk æblecidereddike
  • Lidt fedtstof.
  • Salt og peber

Bløde løg

  • 200g løg
  • fedtstof (jeg brugte andefedt, men baconfedt eller smør går også)

Herudover

  • 400g stegeflæsk
  • Rugbrød

Æbleflæsk - Klassisk med et lille twist.

Der er jo lidt elementer i retten, men det er på ingen måde uoverskueligt at overkomme. Og det tager cirka den halve time til 40 minutter, som flæsket skal have i ovnen.

Start med at lægge flæsket på en bradepande. Gerne med lidt bagepapir under. Drys med lidt salt og peber over. Sæt det i ovnen ved 180 grader.

Nu skal der laves syltede løg. Kom eddike, sukker og vand i en gryde. Kom dine favoritkrydderier ved. Ovenover står mine, men du kan også bruge sennepsfrø og korianderfrø ved. Min giver lidt lakridssmag, som jeg synes gør sig godt til andre elementer. Giv lagen et opkog og sørg for at sukkeret er smeltet. Skær dine skalotter over på langs og steg dem på en tør pande til de er er let brankede. Kom dem herefter i den varme lage. Tag dem af varmen og lad dem trække til der skal anrettes.

På en pande med lidt andefedt (som selvfølgeligt kan erstattes med smør, olie eller baconfedt) kommer du klargjorte æbler på. Grove tern uden kernehus. Lad dem stege 5 minutters penge og kom så æblemosten på. Jeg kan godt lide at æblerne er kogt ud, derfor kom jeg væde ved. Kom sukkeret ved og lad det boble yderligere. Smag til med æblecidereddike, salt og peber. Smag efter og find den rette balance. Der er jo stor forskel på æbler. Så find den der passer dig.

Til de bløde løg er det bare at skære løgene i ringe. Kom den på en pande med godt med fedtstof. Efter de har fået den første varme, skruer du ned og så kan de stå og let karamelisere.

Nu er der ikke meget andet at gøre end at anrette. Rugbrød, æble, flæsk, bløde løg og syltede løg. Ja, og så har denne ret jo godt af en sidevogn i form af en god mørk øl og en snaps.

Velbekomme.
Æbleflæsk - Klassisk med et lille twist.

Join the Conversation

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close