Billig mad: Mad til to dage. Brændende kærlighed og kartoffelsuppe.

Jeg er ikke nogen gnier, men jeg kan godt blive lidt nærig, når jeg står og skal handle ind. Jeg vil ikke gå på kompromis, når det drejer sig om kvaliteten, men det gør også, at man skal tænke lidt over hvad der ryger i kurven. Herhjemme spiser vi ret billigt, og nok også billigere end folk forventer. Jeg er ret så glad for min lokale Irma, hvor de ofte begynder at sætte varerne ned i god tid før de løber. Så man ofte kan spare en smule ved at købe det billigere økologiske kød, som er ved at løbe.  Dette gør også at det kan være svært at planlægge hvad man skal lave. Og så handler det i bund og grund også om at få brugt alt man får købt og får indarbejdet resterne i et nyt måltid, så der ikke går noget til spilde. I bund og grund bliver alt billigere, hvis man ikke får købt for meget ind, som man alligevel ikke får brugt.

I dag kommer der ikke bare en, men to opskrifter. Det er nemlig et tegn på hvordan man spise sig mæt og glad for ganske små penge. Udover det, så kan man faktisk også spare en masse tid på at bruge resterne, hvor størstedelen allerede er klart.

Jeg er blevet udfordret af Generation Økologi til at lave et budget venligt måltid,  hvor der samtidig er fokus på madspild – Og selvfølgeligt bliver brugt økologiske råvarer.

Jeg har valgt at det skulle stå på en gang brændende kærlighed den ene dag – og på andendagen en kartoffelsuppe med porre.

Det skal siges at jeg på anden dagen bruger en fond, som er kogt på kylling. Den er ikke taget med i regnskabet, da jeg ser den som værende gratis, da jeg altid køber hele økologiske kyllinger i stedet for at købe små pakker med kylling. Så parterer jeg kyllingen, som bliver til mange måltider og har den sidegevinst, at jeg har et skrog, som jeg kan koge fond på. En økokylling er dyrere, og derfor prioriterer mange at købe de billige. Men det er bare en vej, som jeg ikke vil gå. Jeg vil hellere ofre det mere på kyllingen og så spare lidt på kødet. Vi får snildt 6-8  måltider (3-4 retter til to) ud af en stor økokylling – nogle gange også mere. Det handler bare om en smule omtanke.

Billig mad: Mad til to dage. Brændende kærlighed og kartoffelsuppe.

I denne kulhydrat og stivelse skræmte verden, som vi lever i, vil mange sikkert forsage kartoflen. Jeg elsker dem. Og jeg vil blive ved med spise dem med stor vellyst lige meget hvad folk siger. Skulle du også være hoppet på Palæo eller LCHF vognen, så erstat kartoflerne med knoldselleri eller andre rodfrugter. Så vil du stadig være i stand til at blive mæt og samtidig holde budgettet nede. Jeg kunne sagtens finde på at erstatte halvdelen af kartoflerne med selleri, men det er bare fordi jeg godt kan lide smagen. Det vil jeg lade være op til dig.

Billig mad: Mad til to dage. Brændende kærlighed og kartoffelsuppe.

Dag 1. Brændende kærlighed.

Ingredienser (2 pers.):

 • 1kg kartofler
 • 200g smør
 • 1dl fløde
 • Salt og Peber
 • 200g bacon – Brug gerne en tørsaltet en af slagsen.
 • 2 løg
 • Purløg
 • Syltede rødbeder

Skræl kartoflerne, skær i mindre stykker. Kog dem møre i usaltet vand. Mos dem sammen med fløde og smør. Smag til med godt med salt og peber.

Skær bacon i mindre tern og steg det sprødt. Tag det nu fra. I baconfedtet steges løg til de er let karamelliserede. Og så er du faktisk klar.

Anret mosen med bacon og løg på toppen. Klip lidt purløg over og server med syltede rødbeder.

Billig mad: Mad til to dage. Brændende kærlighed og kartoffelsuppe.

Dag 2. Kartoffel porre suppe.

Du tænker, at du nok lavede alt for meget mos dagen før, men det er faktisk med vilje. Med lidt held skulle du gerne have cirka 300-400g kartoffelmos i overskud. Kartoffelmos er jeg faktisk bare suppekoncentrat, som venter på at blive lavet. Det er det samme med mange andre pureer og fx tomatsaucer. De kan hurtigt spices op til en lækker supper.

 • Ca 400g kartoffelmos
 • 5dl kyllingefond.
 • 100g bacon
 • 3 porre
 • 50g smør (eller baconfedt)
 • Karse
 • Lidt olivenolie.

Rens porre og skær dem i halvfine stykker – Så går det hurtigere. Steg dem i enten baconfedt eller smør til de er let møre. Det tager kun 5 minutter. Kom herefter fonden på og lad det koge i 5-6 minutter før det til sidst får selskab af kartoffelmosen, så røres i og varmes med suppen. Smag til med salt og peber.  Blend suppen glat i enten en blender eller med en stavblender.

Server med sprødstegt bacon, et dryp olivenolie og karse. Det smager godt.

For en helt vegetarisk version erstattes kyllingefonden med grøntsags fond og bacon med nødder, græskarkerner eller eventuelt sprødstegte brødcrutoner – Hvilket også er en god måde at få brugt noget gammelt brød på.  Suppler eventuelt suppen op med andre grøntsager, som måtte ligge og gemme sig i køleskabet.

Eventuelle rester kan også fryses ned, så de er nemme at bruge en anden gang. Så bliver det endnu nemmere.

Her er, alt i alt, 5-6 måltider god hjemmelavet mad og det til under 100 kroner. Hvis man så også får brugt andre rester heri, så bliver det endnu billigere.  Leg lidt med det. Det er noget så sjovt.

Join the Conversation

 1. TineLee says:

  Mega smart at anvende kartoffelmosen i suppe! Et tip, som jeg da helt sikkert har tænkt mig at bruge fremover 🙂

 2. Øj, Thomas altså, du skriver altid lige det, jeg mener. Kartofler er guld, og mad skal smage af god samvittighed.

 3. Den primære grund til at jeg ikke orker den nye LCHF sundheds bølge er at man ikke må spise rugbrød og kartofler. Det tror jeg simpelthen ikke på. Samtidigt har jeg nu også levet så længe at jeg har set anbefalinger komme og gå og derfor spiser jeg helt enkelt det jeg med min mavefornemmelse opfatter som sundt. Herunder masser af grønsager, kartofler og rugbrød. Desuden går jeg mere op i at mad skal skabe glæde (især hos mine børn) end om der er en eller anden ting i som måske/måske ikke passer ind i en eller anden kost ideologi.

  Nå men det var et sidespring. Først og fremmest er det god logik og en dejlig fornemmelse at tænke et par måltider frem. Et princip jeg også er glad for at bruge i hverdagen hvor resterne konstant cirkulerer ud og ind af dagens måltider. Sådan har jeg egentligt altid lavet mad og jeg har svært ved at opfatte rester som andet end en fantastisk ting.

  Dine billeder er iøvrigt sindsygt lækre. WAW.

 4. Ud fra din opskrift på kartoffelmos, kan jeg godt se, at jeg er lidt nærrig med smørret.

  1. Der kunne sagtens komme meget mere i 🙂 Vi er slet ikke ude i en halv/halv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close