Oksekødssuppe med savoykål og pastinak.

 

Oksekødssuppe med savoykål og pastinak.

Sidste fredag stod vi og hang på den lokale. Det var egentlig blevet ret sent. Ja, det var vel egentlig blevet lørdag. Jeg inviterede en kammerat på frokost – i min kådhed. Da jeg vågnede kunne jeg så se at jeg faktisk også havde overvurderet min tilstand en smule, da jeg i nattens mulm og mørke havde taget kalvehaler op af fryseren. Nuvel, klokken var 10 og jeg havde ikke rigtigt så meget andet at give mig til, så jeg gik i køkkenet.

Jeg kastede mig ud i to retter med disse kalvehaler. Som det første en klar suppe – som du får opskriften på her. Og så en pasta af det afkogte kød, som vil blive dokumenteret i senere.

Oksekødssuppe med savoykål og pastinak.

 

Jeg havde aftenen forinden lavet fyldt ribbensteg. Her havde jeg lidt ben tilovers, hvor der også var lidt kød på. De endte også op heri. Du vil også godt kunne bruge kødet fra halerne i stedet for grisen. Nu havde jeg bare andre planer med dem.

Det var en ret lille portion jeg lavede. Man kunne vist godt have tilføjet lidt ekstra

Hvad skal du bruge?

500g kalvehaler (og her nogle ribben fra gris)

3 gulerødder

1 porre

2 løg

3 fed hvidløg

3 pastinakker

5 blade af et savoykål.

3 laurbærblade og 5 stængler frisk timian, lidt persille. Bundet sammen.

2 æggehvider – Til at klare suppen.

Brun kødet af i lidt olie. Tilsæt dine porre, gulerødder, løg, hvidløg og to af pastinakkerne (den sidste skal du bruge efter). Lad dem stege en smule, de skal ikke brune. Fyld op med vand, minimum så de dækker kødet.  Sammen med vandet skal dine krydderurter også i. Få det op og koge og skum løbende af for urenheder. Lad det koge ved mellemvarme minimum i 2 timer – Eller i hvert fald ind til dit kød er mørt.

Oksekødssuppe med savoykål og pastinak.

Si suppen fra urterne og kom suppen tilbage i gryden. Hvis du vil have din suppe helt klar, så køl din suppe lidt af og kom to æggehvider i og kog meget langsomt op. Du må ikke røre rundt i det. Æggehviderne fanger mange af de urenheder, som der måtte være. Fisk de nu stivnede æggehvider op. Voila.

Snit pastinakkerne helt tyndt og lad dem simre i ti minutter i suppen. Så kom kødet (fra svinet) og fintsnittet savoykål også op i. Dette skulle blot blanchere kort, da der godt må være lidt liv tilbage i kålen.

Sørg for at smag til med godt med salt og friskkværnet peber.

Oksekødssuppe med savoykål og pastinak.

 

Join the Conversation

 1. Thorbjørn says:

  Hey Thomas,

  Hvis man nu ikke lige er typen som har kalvehaler liggende i fryseren (uambitiøst, I know), hvilken anden udskæring / kødtype kan du så anbefale til suppen?

  Jeg tænker på mere klassiske udskæringer som fx bov, tykkam eller noget i den retning?

  Og ændre det på fremgangsmåde og mængde?

  1. Jeg ville nok bruge tykkam eller spidsbryst – Måske skank aka osso buco. Der er ikke den store forskel på fremgangsmåden udover at kogetiden måske varierer en smule.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close