Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Syltede hyben.

Syltede hyben.
Helvedes frugten.

Efter mit hyben-rov, hvor jeg oprindeligt blot havde planlagt blot at lave marmelade, kunne jeg godt se at jeg havde mere end rigeligt hyben. Og da jeg nu har lært, at rense hyben er noget af det mest dødsyge som findes i hele verden, så skulle de sidste rensede hyben ikke gå til spilde. Nåh nej, mit formål med denne blog er at motivere folk til at lave mere mad. Så stryg forrige sætning. At rense hyben er meditativt. Skal vi ikke bare holde den der.

Hvad skal du bruge?

  • 1,5dl eddike (jeg brugte halvt husholdningseddike, halvt balsamico)
  • 1,5dl vand.
  • 300g rørsukker.
  • 1 vaniljestang
  • 250g hyben (delt og renset for kerner)
Syltede hyben.
syltelage på vej.

Først flækkede jeg vaniljestangen, skrabede marven ud og “tværede det ud” i en spiseskefuld sukker. Herefter røg det i gryden sammen med resten af sukkeret, vand og eddike. Jeg lod det stille koge op og simre et par minutter. Herefter kom jeg mine hyben i. De skal cirka stå og simre i væsken i cirka 20 minutter. Det tager lidt tid med hyben.

Herefter fyldes det på glas med det samme og lukkes til. Jeg havde skyllet mine glas i Atamon – Bare for en sikkerheds skyld. Dog tror jeg ikke de overlever så lang tid, at det reelt er nødvendigt.

Syltede hyben er dejligt til et hvert ostebord. mam mam mam.

Syltede hyben.
Jeg fik to glas ud af mit første forsøg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close