Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Speltboller – Fuldkornsstyle!

Jeg må se i øjnene at sidste uge ikke har været nogen stor uge kulinarisk. Jeg har et job jeg elsker og en gang i mellem tager det meget af mit fokus. Så ja, i sidste uge var en rigtig kødsauce uge. Ikke de store frembringelser. Ja, det var da lige indtil lørdag morgen. Da klokken slog 7 var jeg klar til en dag i køkkenet, jeg slog øjnene op og var frisk.

Fra tid til anden går jeg i en eller anden shopping frenzy, når jeg er ude og handle. Hvis der er et god tilbud på nogle gode tørvarer, så får jeg altid købt alle mulige underlige ting. Det sidste jeg fik købt mig var disse speltflager og dette økologiske fuldkorns speltmel.

Speltboller - Fuldkornsstyle!

Jeg vil enormt gerne være bedre til at bage, da det ikke er noget jeg tidligere har gjort meget i. Lige netop denne opskrift vil jeg sige er godkendt. Bollerne var luftige med en dejlig krumme. Hævetiden var ikke meget mere end en halv time og dejen var enormt levende, hvis man kan kalde en dej det. Dejen var forholdsvist våd, så det krævede lidt ekstra mel at rulle bollerne runde.

Hvad skal du bruge? 12 store boller.

  • 6dl vand (lunkent)
  • 30g gær
  • 800g fuldkorns speltmel.
  • 3 spiseskefulde olivenolie.
  • 2,5 teskefulde salt
  • 2 teskefulde sukker
  • 1 æg til pensling
  • Speltflager til at drysse på toppen.

I det lune vand rører du gæren ud. Tilsæt olie, salt og sukker. Kør stille og roligt din mel i. Der er forskel på mel, så det kan være at du skal bruge lidt mere eller mindre end min opskrift dikterer. Jeg kørte min dej med min håndmixer med dejkroge i – cirka 5-7 minutter.

Speltboller - Fuldkornsstyle!

Jeg satte dejen til hævning i cirka en halv time til den havde dobbelt størrelse. Jeg formede bollerne og lod dem efterhæve mens jeg havde en kage i ovnen. Ja, vores udlejer har desvære sat en ovn uden varmluft i vores køkken, efter at jeg havde slået den gamle ihjel. Før de skulle i ovnen blev de penslet og strøet med speltflagerne.

Bollerne blev bagt ved 200 grader. Jeg kan ikke huske hvor lang tid de præcist fik men cirka et kvarters penge. Når du banker dem under bunden og de lyder hule, så er de klar.

Bollerne smagte fantastisk med lidt god smør og ost.

Speltboller - Fuldkornsstyle!

Speltboller - Fuldkornsstyle!

Join the Conversation

  1. Hvad tænker du om følgende eksperiment: i stedet for at bruge 800g. Fuldkornsspelt bruges der kun 400g. Og de sidste 400g. Almindelige speltmel?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close