Paté de Campagne

Paté de Campagne

 

Endnu en af min retter fra  påskefrokosten var denne paté. Det er første gang at jeg laver det og helt sikkert ikke sidste.

Jeg havde for et par måneder siden købt en nakkefilet, som jeg egentlig havde regnet med at skulle pulles. Men efter et smut i torvehallerne, hvor jeg slikkede glasmontre, blev jeg enig med mig selv om at jeg skulle give pateen en chance. Det er var faktisk noget nemmere end jeg lige regnede med. Jeg skulede til lidt forskellige opskrifter på nettet – af uransagelige årsager alle amerikanske – cups, inches og sådan noget, jeg det bruger jeg ikke. Så jeg sjussede mig lidt frem med ingredienser og mængder. Resultatet blev helt godkendt.

Jeg tog den lidt besværlige tilgang og hakkede kødet selv. Jeg havde lidt gjort mig nogle tanker om hvordan jeg ville have konsistensen, så jeg gik skridtet ud. Jeg hakkede den ene halvdel 3 gange, og den sidste del kun en enkel gang. Min portion var ganske stor, står jeg tror godt du kan skrue ned for mængderne, hvis du ikke vil spise pate i flere dage. Det gør egentlig ikke mig det store. Det er absolut ingen skam at gå efter den mest fedtmarmorerede filet du kan finde. Det er bare mere smag.

Normalt bruger man cognac til denne, men jeg brugte brandy – sådan næsten same same, når den bare skal koges ned, hvis du spørger mig.

I nogle opskrifter bruger man svinefedt i stedet for smør. Det var der ikke meget af i fryseren, så jeg tog den nemme løsning.

Hvad skal du bruge? 2 stk

 • 1,2kg nakkefilet (eller 1kg hakket svin med høj fedt procent og 2-300g nakkekoteletter)
 • 3dl cognac eller brandy
 • 2 løg
 • 300g sliced bacon (måske mere alt efter din forms størrelse)
 • 150g smør
 • 4 fed hvidløg
 • 1 dl piskefløde
 • 1 (stor) spiseskefuld tørret timian
 • 2 teskefulde allehånde
 • Salt og Peber
 • 3 æg

Start først med at koge din brandy ind til en tredjedel. Nyd duften af alkohol i køkkenet mens den koger. Herefter hakkede jeg kødet. Jeg hakkede et sted mellem 900g og kilo. Det sidste af nakkefileten blev skåret i stykker af 1,5cm gange 1,5 cm.

Paté de Campagne

Smelt smøret og sauter dine finthakkede løg heri. De skal blot være gennemsigtige, så gør det ved lav varme, så de ikke tager farve.

I det hakkede kød kommer du cirka 150g bacon. Skær det først i små stykker. Det bruges mest her som krydderi – UHM. Tilsæt også hvidløget som du presser i, smør og løg. Rør godt sammen. Tilsæt krydderierne, salt og peber. Pisk dine æg let og rør dem i. Kom herefter fløden i. Konsistensen skal være som en tyk frikadellefars. Til sidst kommer du den rest af nakkefileten, som du havde skåret i tern, i.

For din paté eller rugbrødsform med bacon.

Paté de Campagne

Kom farsen i, og sørg for at den er godt stampet ned i formen. Dæk dem til med staniol eller låget af din pateform, hvis du har sådan et.

Paté de Campagne

Sæt dine forme i en bradepande med høje kanter. Fyld godt op med kogende vand. Bag din paté i cirka tre timer ved 155-160 grader i en forvarm ovn.

Når pateen er færdigbagt, skal den køle og sætte sig. Min fik cirka et døgns tid. Sørg eventuelt for at den bliver presset ned i formen, så den bliver dækket så meget af fedt som muligt.

Server den i gode skiver med brød, cornichoner, et drys salt og en god sennep. Du er nu i himlen!

Paté de Campagne

 

Join the Conversation

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close