Go Back

Linsotto med saltbagt selleri

Forb. tid30 minutter
Tilb. tid3 timer
Samlet tid3 timer 25 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Thomas

Ingredienser

Saltbagt selleri (på spyd)

  • 1 stk knoldselleri
  • 300 g salt
  • 1 håndfuld timian og rosmarin
  • 1 spsk honning
  • 3 spsk balsamico

Linsotto

  • 2 små gulerødder
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stk rødløg
  • 300 g grønne linser
  • 2 stk laurbærblade
  • 1 dl hvidvin
  • 6,5 dl oksefond + lidt til at glacere spydene i. (cirka)
  • 50 g Blåskimmel ost Her Høgelundgård.
  • 35 g revet røget vesterhavsost. Brug den ikke røgede eller bare en anden hård ost.
  • 2-3 spsk finthakket kørvel
  • 1 stk citron

Sådan gør du

Saltbagt selleri.

  • Læg 2-3 lag folie ud på bordet og læg salt i bunke. Kom godt med urter på. Gem 8 rosmarinstilke uden blade til senere brug. Sæt hele selleriet på. Du må ikke skrælle det inden. Det skal være helt helt. Kan det godt ind i folie.
  • Sæt i ovnen 3 timer ved 180 grader. Tag det ud og lad det køle. Hvis du ikke skal bruge det med det samme, skal du fjerne det fra saltet, så det ikke trækker op i selleriet.
  • Skræl selleriet. Skær det i tern af cirka 2,5x2,5cm. Sæt dem på 8 rosmarinstilke. Overskydende selleri skæres i mindre stykker og skal bruges i linsottoen.
  • I en blanding af smør og olie steges sellerispydene gyldne på alle sider. Tag dem af varmen og kom honning, 0,5 dl fond og honning på panden. Giv det et kort opkog og kom selleriet tilbage. Vend dem heri, så de bliver pænt glacerede. Krydr med salt, peber og lidt citronskal. De er klar til servering.

Linsotto

  • Skær gulerod, hvidløg og løg i små tern. Svits det let i olivenolie 2-3 minutter.
  • Kom tern af overskydende selleri, laurbær og linser i. Kom hvidvin på og kog det væk. Har du ikke lige hvidvin ved hånden kan du eventuelt lige bruge en smule hvidvinseddike eller æblecidereddike. Men sørg for det koges væk.
  • Kom ⅔ af fonden på. Lad det simre cirka 20 minutter. Tilsæt løbende, hvis den er ved at koge tør. Det skal blå stå og småboble. Den må gerne være ret våd, når linserne er møre. Er der ikke nok fond, supplerer du bare op med vand. Der er power nok i den allerede.
  • Rør kørvel, blåskimmel og vesterhavsost i. Sluk for varmen og lad osten smelte et par minutter, mens retten samler sig.
  • Smag til med salt, peber og citron skal og saft.
  • Anret på tallerkner. Linsotto, spyd, gerne lidt grønt og helst lidt ekstra revet ost. Bare fordi.